Denník N

Lekárski odborári kritizujú, že by Szalay mal riadiť analytikov na ministerstve zdravotníctva

Foto – hpi.sk/Miroslav Hudák
Foto – hpi.sk/Miroslav Hudák

Aktualizované 17:49. Tomáš Szalay, ktorý radil Rudolfovi Zajacovi a teraz vedie inštitút HPI, by sa mohol stať riaditeľom analytikov na ministerstve zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker pre TASR potvrdil, že analytik Tomáš Szalay by mal pracovať pre Inštitút zdravotnej politiky na ministerstve. Ide o oddelenie, ktoré by malo pripravovať analýzy a štúdie. „Počítam s pánom Szalayom v rámci Inštitútu zdravotnej politiky,“ povedal Drucker.

Hovorí sa aj o tom, že by Szalay mohol inštitút riadiť.

Lekárske odborové združenie však túto nomináciu kritizuje. Prekáža mu, že Szalay pracuje pre firmu, ktorá patrí do portfólia skupiny Penta. Preto odborári požiadali Druckera, aby svoje rozhodnutie prehodnotil.

Prekáža im Penta

„Dlhodobo upozorňujeme, že dôležité posty na ministerstve zdravotníctva by mali zastávať osoby, ktoré nie sú prepojené s niektorou z finančných skupín pôsobiacich v slovenskom zdravotníctve. Považujeme to za legitímnu požiadavku, ktorá znižuje pravdepodobnosť zvýhodňovania jedného účastníka slovenského zdravotného systému pred ostatnými,“ tvrdia odborári.

Szalay má podľa nich dokázateľné majetkové a zamestnanecké prepojenie s finančnou skupinou Penta, a preto podľa šéfa odborárov Petra Visolajského existujú pochybnosti o jeho nezávislosti.

„Dokazuje to skutočnosť, že spoločnosť KLIENT PRO SK, kde bol spoločníkom aj Tomáš Szalay, odkúpila firma ProHealth patriaca do portfólia zdravotníckych firiem finančnej skupiny Penta. Tomáš Szalay naďalej pracuje pre spoločnosť KLIENT PRO SK, aj keď je už vlastnená skupinou Penta,“ hovorí Visolajský.

Szalay nechcel Visolajského vyjadrenia komentovať. Podľa agentúry TASR sa však ešte s ministerstvom nedohodol a nepodpísal zmluvu.

„Každý odborník s reálnymi praktickými skúsenosťami ich musel niekde nadobudnúť. Minister očakáva od každého, kto chce venovať svoju energiu, čas, či vedomosti k zlepšeniu zdravotníctva prostredníctvom svojho pôsobenia v štáte, tak robí v záujmoch štátu a nie v záujmoch iných skupín. Na tomto princípe má aj názorovú zhodu a dohodu aj s pánom Szalayom a verí, že aj takáto spolupráca bude prínosom,“ reagovalo ministerstvo zdravotníctva.

Bol u Zajaca

Szalay bol v druhej vláde Mikuláša Dzurindu členom reformného tímu vtedajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Smer, ktorý nominoval na post ministra Druckera, Zajacovu reformu viackrát kritizoval.

Szalay sa s Druckerom už na ministerstve zdravotníctva pracovne stretol, za vlády Ivety Radičovej pôsobili obaja ako poradcovia vtedajšieho ministra Ivana Uhliarika (KDH).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie