Denník N

Prečo sme s vami nehovorili o návrhoch? Lebo by ste za to niečo chceli, odkazujú Galko a Matovič

Lídri SaS. Foto - TASR
Lídri SaS. Foto – TASR

V parlamente neprešli prvé návrhy z balíka 40 opatrení SaS a OĽaNO, koalícia sa nechystá podporiť ani jeden.

Zatiaľ to vyzerá tak, že z balíka 40 návrhov, ktoré predložila opozičná SaS s podporou OĽaNO, koalícia nepodporí ani jeden. Časť koalície odkazuje, že si opozícia za to môže aj sama, lebo o predkladaných návrhoch s nimi nedebatovala.

A už to aj dokazuje v praxi – pár prvých návrhov z balíka, o ktorých sa dnes hlasovalo, neprešlo. Podvečer sa hlasovalo o gastrolístkoch a ďalších zmenách v Zákonníku práce, ale ani tieto návrhy neprešli.

„My nebudeme podporovať opozíciu, a to aj z toho dôvodu, že opozícia nekomunikuje. Keď ja chcem niečo a tobôž ako opozičný poslanec, aby mi prešlo v parlamente, musím s koalíciou komunikovať,“ vysvetľoval dnes poslanec Dušan Jarjabek (Smer). Pripomína exministra zdravotníctva Zajaca, ktorý keď predkladal svoje reformy, chodil po všetkých opozičných kluboch, a jeho zákon nakoniec podporila aj opozícia.

„Ja som známy tým, že neraz podporím aj opozičné zmeny zákonov, ale vždy je podmienka, že ma musí druhá strana osloviť. Takéto masívne predkladanie návrhov je len číry marketing. Keby mali reálny záujem, aby návrhy prešli, tak by nás oslovili,“ povedal Ján Podmanický zo Smeru.

Máme za nimi chodiť kolenačky?

Medzi opozičnými poslancami sa zase hovorí, že časť koalície by časť návrhov aj podporila a mali to byť najmä poslanci z Mosta-Híd, ale zasiahol Robert Fico.

„Máme kolenačky za nimi chodiť? Takýmto spôsobom sa politika nerobí. Zvolili cestu arogancie moci,“ odkazuje Ľubomír Galko z SaS. „My takýto spôsob politiky odmietame, lebo oni sa snažia za to vykšeftovať, že ich budeme menej kritizovať, alebo robia rôzne obštrukcie,“ pokračoval.

Galko hovorí, že predseda strany Sulík o predkladaných návrhoch hovoril s Andrejom Hrnčiarom zo Siete, ktorý podporu aspoň niektorých z návrhov neodmietol. Keď sme sa Hrnčiara pýtali, či návrhy podporí, vyjadril sa skôr negatívne.

Richard Sulík mal osloviť aj premiéra Fica, ale ten mal debatu o opozičných návrhoch odmietnuť. SaS o návrhoch debatovala s odborármi a zamestnávateľskými zväzmi.

S koaličnými poslancami nerokoval ani Igor Matovič. A dôvod má rovnaký – niečo by za to chceli.

„Nič formálne neprebehlo, iba podľa vyjadrení som mal nádej. A už nemám,“ povedal zase Eugen Jurzyca z SaS.

Nie sú to vraj vecne správne návrhy

Opoziční predkladatelia návrhov poslancom Mosta a Siete pripomínajú, že už raz za niektoré návrhy ešte v opozícii zahlasovali, tak prečo nie teraz. Má ísť napríklad o zrušenie povinného preškoľovania vodičov či o zrušenie pracovnej zdravotnej služby, o čom sa hovorí aj v programovom vyhlásení vlády.

„Tento návrh je veľmi rozumný, ale nie je to dobre napísané,“ argumentoval Jaroslav Baška zo Smeru, prečo návrh nepodporí. O väčšine opozičných návrhov hovorí, že tam boli vecné problémy, ale nevedel ich pomenovať. „Nie je to dobre napísané. Niektoré zákony boli čisto populistické, ktoré sa nezhodujú s tým, čo bolo v programovom vyhlásení vlády,“ dodal Baška.

Ku kritike sa však pridal aj Miroslav Beblavý: „Nie je vhodné, aby opozícia predkladala na každej schôdzi desiatky návrhov, len aby sa ukázala. Je to aj na úkor kvality. Ak tie isté strany predložia sedem noviel Zákonníka práce na jednej schôdzi, nie je to správne.“

Z vyjadrení niektorých poslancov sa dá vyčítať, že niektoré návrhy nezamietajú, aj keď ich teraz nepodporia. „Návrhy budú určite prijaté, ale kedy a v akom časovom slede, to by som nechal na vládnu koalíciu,“ naznačuje Jarjabek, že v balíku opatrení sú predsa len niektoré aj dobré.

Napríklad Podmanický by si vedel predstaviť, keby gastrolístky dostali alternatívu v podobe nejakého doplatku ku mzde. „Naši zamestnanci v obci sa gastrolístkom tešia. Berú to ako určitú vymoženosť. Ale, na druhej strane, ja si viem predstaviť aj druhý variant, že by to namiesto gastrolístkov dostali zohľadnené v mzde. Nemám na to vyhranený názor, je to na dlhšiu diskusiu,“ povedal poslanec Smeru.

Baškovi sa to celkom nezdá, hovorí, že peniaze, ktoré dostanú namiesto gastrolístkov, by zamestnanci nemuseli využiť na stravu. Poslanci Smeru však priznávajú, že nepoznajú analýzu, ktorá by povedala, že bez gastrolístkov ľudia prestanú chodiť na obedy. „Treba sa spýtať ministerstva práce, či má takú analýzu,“ dodal Baška.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie