Denník N

Bonboniéra, fľaša, sto eur? Čo je dar a čo už úplatok?

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Priznanie všeobecného lekára Petra Liptáka obnovilo debatu, čo je už korupcia.

V ktorej ambulancii sa najčastejšie mihne pacient s bonboniérou či obálkou? Prieskumy hovoria, že sú to jednoznačne ordinácie všeobecných lekárov – a podľa analytika je to aj logické. Obvodných lekárov je najviac a najčastejšie chodíme práve k nim.

„Prebieha tu aj najviac interakcií, pri ktorých človeku napadne, že ku korupcii môže dôjsť,“ hovorí Tomáš Szalay z Health Policy Institute (HPI). „Tam chodíte po odporúčacie lístky, od obvodného lekára chcete napríklad péenku či vypísanie žiadosti na kúpeľnú liečbu.“

Otázku úplatkov a korupcie otvorili vyjadrenia všeobecného lekára Petra Liptáka, ktorý v TV Markíza povedal, že od pacientov prijíma dary. Ročne má ísť o päťtisíc eur.

Najčastejšie dávali bonboniéru

Zistila to už Transparency International Slovensko v roku 2012. Agentúra Focus pre ňu robila prieskum, ktorý ukázal, že lekárovi dala „niečo pomimo“ štvrtina opýtaných obyvateľov Slovenska.

Takmer 40 percent z nich to urobilo práve v ambulancii všeobecného lekára, s odstupom nasledujú ordinácie či nemocničné oddelenia internistov, chirurgov, zubárov a gynekológov.

Citlivosť Slovákov na korupciu v zdravotníctve potvrdzujú aj výskumy Eurobarometra. Slovensko patrí v tejto oblasti k desiatke najhorších krajín Európskej únie a viac ako polovica Slovákov si myslí, že dávanie a branie úplatkov u lekára je veľmi rozšírené.

K podobným záverom prišiel aj Health Policy Institute. Úplatky v zdravotníctve skúmal cez dotazník na webe. Vzorka teda nie je reprezentatívna, prieskum však prilákal ľudí ochotných o úplatkoch aspoň anonymne hovoriť a pomohol napríklad odkryť aj ich motivácie, prečo dávajú lekárovi peniaze. 1200 ľudí odpovedalo nielen na otázku, kde úplatok dali, ale aj čo lekárovi priniesli.

Najčastejšie to boli drobnosti – bonboniéru či inú sladkosť aspoň raz dala polovica opýtaných, fľašu alkoholu 40 percent, bežná bola aj kytica kvetov.

graf1

 

„Už štyri roky pracujeme s obvodnými lekármi v mestách aj regiónoch a vidíme, že na vidieku sú veci ako bonboniéra a vajcia bežné a ani jedna zo strán to ako úplatok nevníma,“ vraví Tomáš Szalay z HPI.

Peniaze skončili až na štvrtom mieste takéhoto rebríčka. Zaujímavejšia než to, ako často ľudia obálku vytiahli, bola však situácia, v ktorej k tomu došlo. Inštitút totiž tieto „neformálne platby“, ako ich vo svojej analýze nazýva, rozdelil do troch kategórií: na poďakovania; nevyžiadanú korupciu, ktorou pacient chcel liečenie ovplyvniť, ale lekár o úplatok sám nepožiadal; a vyžiadanú korupciu.

Bonboniéry aj fľaše alkoholu dávali pacienti spravidla sami z vlastnej vôle, konštatuje HPI v analýze. „Ak si lekár neformálnu platbu vyžiadal, išlo najmä o hotovosť. Tvorila vyše polovicu vyžiadaných platieb, najčastejšie vo výške od 101 do 333 eur.“

graf2

Ani fľaša nie je nevinná

Poďakovanie je vo všeobecnosti najčastejším dôvodom, prečo ľudia lekárovi niečo pomimo dajú. Uviedla ho až tretina ľudí. Hneď za tým nasleduje želanie, aby bolo o pacienta lepšie postarané (27 percent opýtaných), aby bola liečba poskytnutá čo najskôr (15 percent) či aby sa pacient dostal k lepšiemu špecialistovi (15 percent).

I keď z prieskumu vyplýva, že u všeobecných lekárov nechávame skôr menšie a vecné dary, podľa Szalaya aj tie môžu jeho vzťah s pacientom zaťažiť. „S praktickým lekárom sa stretávate pravidelne, to nie je niekto, kto vás raz vylieči a už ho desať rokov neuvidíte,“ vysvetľuje.

„Keď mu z vďaky dáte obraz, ktorý sám namaľujete, tak tam bude visieť aj pri budúcej návšteve. Existuje tam určité, hoci nevypovedané očakávanie pacienta. Trebárs že mu lekár zdvihne telefón aj cez víkend.“

Liptáka prešetrí polícia

Všeobecný lekár Peter Lipták, ktorý diskusiu spustil, má teraz veľké problémy napriek tomu, že sa bráni tvrdením, že neberie úplatky, ale dobrovoľné príspevky na chod svojej ambulancie. „Polícia sa vyjadreniami všeobecného lekára k darom od pacientov začala z úradnej povinnosti zaoberať okamžite po ich zverejnení,“ oznámila polícia. Opoziční poslanci Lipšic, Matovič a Galko podali trestné oznámenie pre podozrenie z korupcie.

Peter Lipták. Foto - peterliptak.blog.sme.sk
Peter Lipták. Foto – peterliptak.blog.sme.sk

Liptáka preverí aj Slovenská lekárska komora, ktorá lekárom vydáva licencie. Od jeho vyjadrení sa komora dištancuje a dala podnet na svoj kontrolný výbor, lebo má podozrenie, že Lipták porušil etický kódex.

„Komora dlhodobo upozorňuje na problematiku nedofinancovania zdravotníctva, zároveň však odmieta prijímanie neodôvodnených platieb od pacientov ako spôsob riešenia tohto problému,“ uviedla. To, či Lipták môže prísť o licenciu, šéf komory Marián Kollár nepotvrdil; majú rozhodnúť orgány komory, ktoré by sa otázkou mali zaoberať čo najskôr. „Na to, či mu odoberieme licenciu, vám teraz neodpovieme. Nevieme, čo všetko je za tým,“ povedal Kollár.

Problém s jeho vyjadrením má aj ministerstvo zdravotníctva. To však nemá ako zasiahnuť. Lipták nepracuje v nemocnici, teda nemôže dostať výpoveď; ministerstvo ani neudeľuje licencie – tie vydáva komora. „Je to absolútne odsúdeniahodné, pán doktor mal ísť rovno na políciu a nie sa tým ešte aj chváliť pred televíznymi kamerami,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Preveriť ho nemôžu, ale komunikujú s ministerstvom vnútra. Ak by tento lekár pracoval v štátnej nemocnici, pravdepodobne by o prácu prišiel, dodáva ministerstvo. „Žiaľ, my nie sme jeho zamestnávateľom a nerozhodujeme o licenciách pre lekárov.“

Zhadzovať všetko na nedofinancovaných lekárov tiež odmietajú. Podľa Čižmárikovej treba uvážiť fakt, že neexistuje lekár, ktorý pre nedostatok financií zavrel ambulanciu.

„Sú to len výmysly, ktoré iba vnášajú medzi pacienta a lekára negatíva. Pán doktor hádže takto všetkých lekárov do jedného vreca, čo opäť spôsobí iba zosilnenie negatívnych postojov voči tejto obci,“ dodáva.

Ku kritike sa pridáva aj Peter Visolajský, ktorý v lekárskych odboroch zastupuje nemocničných lekárov. Lipták je súkromný lekár, do tejto skupiny nepatrí. „Celé Slovensko počulo, čo pán doktor povedal; myslím si, že to netreba ani komentovať. Vyjadril sa dosť jasne na to, aby orgány činné v trestnom konaní konali,“ povedal Visolajský.

„Ak ide o korupciu, treba byť k nemu nekompromisný,“ dodáva.

logo

Asociácia: Dary sú v poriadku

Inak to vidí Asociácia súkromných lekárov. Nevyjadruje sa priamo k tomu, čo Lipták povedal, ale rozlišujú medzi darom a úplatkom. Úplatky v zdravotníctve sa dajú podľa nej definovať ako požiadavky a prijímanie finančných či nefinančných vecí od pacienta alebo jeho rodiny, a to za zvýhodnenie pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Úplatky asociácia odsudzuje „a vyjadrujeme presvedčenie, že naši členovia úplatky nepožadujú ani neprijímajú“.

Niečo iné je však podľa nich dar ako „dobrovoľný príspevok pacienta na činnosť ambulancie alebo lekára, v zmysle definícií Občianskeho zákonníka“. Ak prijatie daru nezvýhodní pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, považujeme dar za otázku vzťahu dvoch subjektov – lekára a pacienta, tvrdí asociácia.

Ide teda podľa nich o sponzorovanie. „V mnohých prípadoch sa zo sponzorských príspevkov vybavili a modernizovali naše ambulancie modernými prístrojmi, ktoré slúžia všetkým pacientom, nielen sponzorom,“ povedal šéf komory Ladislav Pásztor.

kardiochirurg Viliam Fischer  prezidentský kandidát odovzdanie podateľňa NR SR  návrh odovzdanie
Viliam Fischer vlani kandidoval za prezidenta. Foto – TASR

 

Fischera a Poláka ešte vyšetrujú

Peter Lipták je za posledné týždne tretím známym lekárom, o ktorého sa pre korupciu zaujíma polícia.

Minulý týždeň si prišiel po obvinenie za trojtisícový úplatok a dve kačice kardiochirurg Viliam Fischer. Peniaze údajne vzal za urýchlenie operácie staršej ženy.

Keď zomrela, príbuzní vraj žiadali úplatok späť. Fischer im ho podľa ich tvrdenia nevrátil, a tak ho udali na polícii. Kardiochirurg, ktorý minulý rok pohorel v prezidentských voľbách, obvinenie nekomentuje a mobil, ktorý používa, má vypnutý.

Postup vo vyšetrovaní nekomentujú ani policajti. „Keďže je prípad v štádiu vyšetrovania, v tejto chvíli nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ odpísala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Ešte v decembri 2014 kriminálka priamo pri preberaní úplatku prichytila prednostu Kliniky pediatrickej urológie bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice Vladimíra Poláka.

Podľa polície zobral 500 eur a fľašu drahého alkoholu, opäť za uprednostnenie pacienta pri operácii. Poláka z nemocnice prepustili. Nemocnica tvrdí, že je neprijateľné, aby sa lekár obohacoval práve na detských pacientoch.

Polícia aj jeho prípad stále vyšetruje; Fischerovi i Polákovi hrozí osem rokov väzenia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie