Denník N

Prebaľovací pult v obchode? Úrad ho preverí, blízko potravín by nemal byť

Foto – N
Foto – N

Úrad verejného zdravotníctva vie, kde pulty na prebaľovanie detí počas nákupov bežne bývajú. Na to, že ho umiestnili inde, sa chce pozrieť.

V ľavej časti regálov je sušené mlieko, detské kaše, fľaštičky a cumlíky pre malé deti, napravo sú pulty s detskými plienkami. Medzi nimi je miesto, kde by mohol stáť stojan s akciovou ponukou výrobkov.

Namiesto neho je v obchode dm drogerie markt v obchodnom centre Retro v Bratislave prebaľovací pult. Hneď vedľa neho nechýbajú navlhčené obrúsky, ktoré môžu mamy či otcovia dojčiat po vymenení plienky v predajni použiť. Pod pultom na prebaľovanie stojí uzatvárateľný kovový kôš na odhodenie znečistených plienok.

Mladá mamička, ktorá si v obchode vyberá tovar pre dieťa uložené v látkovom nosiči, vraví, že si prebaľovací pultík všimla už pred niekoľkými dňami a zaujal ju. Tvrdí, že keby to jej dieťa počas návštevy obchodu potrebovalo, určite by ho využila.

No aj keď v predajni v čase našej návštevy neboli takmer žiadni zákazníci, naznačí, že by bolo lepšie, ak by bol pult na prebaľovanie zakrytý nejakou zástenou či plentou. Tak ako iné mamy je síce zvyknutá svoje dieťa počas nakupovania občas prebaliť, no v nákupných centrách sú pulty na prebaľovanie v priestoroch pre toalety zakryté dverami.

Môže to byť problém?

Prebaľovacie pulty ako v nákupnom centre Retro má už dm drogerie markt podľa jej prokuristky Zuzany Vinklerovej aj v ďalších troch predajniach – v bratislavských obchodných centrách Polus City Center a Centrál, ako aj v drogérii na Hlavnej ulici v Košiciach. V šiestich predajniach v Bratislave, Galante, Piešťanoch, Trnave a Dubnici nad Váhom majú takýto pult v priestoroch toalety pre zákazníkov.

Vinklerová vraví, že ich zaviedli preto, aby poskytli servis rodičom s bábätkami, ktorí sú neodmysliteľnou súčasťou klientely tohto reťazca. Dôkazom toho, že ich rodičia ocenia, je podľa nej aj to, že ich často využívajú.

„K pultom sa v závislosti od veľkosti predajne snažíme umiestniť aj stolíky na hranie pre väčšie deti a lavice na sedenie, aby sa komfort našich zákazníkov, spravidla mamičiek, zvýšil,“ hovorí Vinklerová.

No aj keď túto službu mamičky ocenia, na Facebooku sa už nevyhla kritickým poznámkam. Najčastejšie výhrady sa týkajú  toho, či nebude cítiť prebaľovanie dieťatka v predajni, ale aj toho, či tento pult v obchode obstojí z pohľadu hygienikov.

Tí by mohli mať výhradu k tomuto miestu, ktoré má zvýšiť komfort mamičkám s malými deťmi, preto, že sieť dm drogerie markt ponúka na svojich pultoch nielen drogériu, kozmetiku a čistiace prostriedky, ale aj potraviny, doplnky výživy a nápoje.

V spomínanej predajni je pult na prebaľovanie až na jej úplnom konci. Potraviny sú na pultoch pri vchode do predajne.

IMG_1192
Pod pultom na prebaľovanie je aj kôš na plienky. Foto – N

Reťazec na to reaguje, že každé otvorenie ich predajní prechádza prísnym povoľovacím procesom regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ako aj častými kontrolami. „Preto sa neobávame, že by zdravie našich zákazníkov mohlo byť akokoľvek ohrozené,“ tvrdí prokuristka reťazca.

Ubezpečila, že prebaľovacie pulty každé ráno dezinfikujú antibakteriálnymi prostriedkami. „Odpadové koše na použité plienky neprepúšťajú zápach a neumožňujú akékoľvek nákazy,“ vraví Vinklerová. Tvrdí, že s týmto odpadom na filiálkach zaobchádzajú podľa prísne nastavených pokynov.

No to, že sú prebaľovacie pulty na jednej predajnej ploche s potravinami, sa nepozdáva Úradu verejného zdravotníctva. Pre Denník N jeho hovorkyňa Lenka Skalická uviedla, že predajňu s prebaľovacím pultom preverí.

„Prebaľovací pult umiestnený priamo v predajni, v ktorej sa predávajú aj potraviny, určite nie je z hygienického hľadiska v poriadku. V bežnej praxi sú prebaľovacie pulty umiestnené v predsieni toaliet pre ženy,“ povedala hovorkyňa úradu.

Službami sa chcú odlíšiť

Analytik obchodu Ľubomír Drahovský rozumie tomu, že sa reťazec drogérií snaží prebaľovacím pultom v obchode zvýšiť komfort nakupujúcich mamičiek a zároveň sa odlíšiť od konkurencie. No – podobne ako mladej mamičke – aj jemu by sa tento krok viac pozdával, ak by bol prebaľovací pult diskrétne oddelený zástenou, aby sa počas prebaľovania detí rodičmi vytvorila intímnejšia zóna.

V tom, že sa na pultoch tejto drogérie nachádzajú aj vybrané potraviny či nápoje, nevidí až taký problém. Zdôrazňuje totiž, že nejde o čerstvé, ale o trvanlivé balené či dehydrované potraviny a nápoje vo fľašiach alebo iných uzatvorených obaloch.

Prebaľovací pult medzi pultmi s tovarom pritom nie je jedinou odlišnosťou, ktorou sa snaží tento reťazec zákazníkov do svojich predajní prilákať, prípadne ich v nich aj dlhšie udržať. Už vlani v decembri zaviedol vo všetkých svojich obchodoch na Slovensku wi-fi zdarma, môžu ju v obchode najviac hodinu za deň využiť zákazníci, ktorí sa prihlásia. Wi-fi funguje už aj v obchodoch Nay, Tesco, Metro, ale aj v obchodnom dome IKEA.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie