Denník N

Korupciu musia ľudia hlásiť, zákon nič nezmení, tvrdí ministerstvo

Ilustračné foto. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo zdravotníctva vraví, že ak ľudia nezačnú nahlasovať korupciu, nič nezmôže. Niektorí pacienti si myslia, že sa aj po nahlásení úplatkov nič nezmení.

Ľudia nenahlasujú úplatky, tvrdí ministerstvo zdravotníctva. A bez toho sa podľa úradníkov nedá riešiť korupcia v zdravotníctve. Je to trestný čin, a ak úplatky nezačnú ľudia nahlasovať, nemá to štát ako riešiť. „Korupciu nezastavia žiadne zákony,“ odkazuje ministerstvo.

Reagovalo tak na otázky, aké kroky urobí, aby zastavilo korupciu v zdravotníctve. O nej sa v posledných týždňoch hovorí najmä pre vyšetrovanie lekára Viliama Fischera, ale aj vyjadrenia všeobecného lekára Petra Liptáka v TV Markíza.

„Bez podnetov ľudí sa nepohneme ďalej, je dobré, že sa našli prví, ktorí tak urobili, a veríme, že budú inšpiráciou aj pre ostatných,“ hovorí Zuzana Čižmáriková z ministerstva.

Korupciu podľa nej zastavia len tí, čo s ňou majú skúsenosti. O ďalších zákonoch či krokoch ministerstva na zastavenie korupcie preto nehovorí.

Niekoľko prípadov za tri roky

Ľudia však nahlasovať korupciu nechcú, a keď aj dajú podnet, nechcú povedať, o koho konkrétne ide. Za tri roky na linke ministerstva nahlásili 12 podnetov, ktoré sa týkali korupcie, väčšina z nich bola anonymná. Nahlásili údajné branie úplatkov rôznej výšky, niektoré prípady boli v hodnote niekoľko stoviek eur, ale prišiel aj podnet na úplatok vo výške 1500 eur.

Podnety prišli aj na to, že si lekár vypýtal peniaze za vypísanie péenky, alebo na podozrenie z korupčného správania sa pri tvorbe posudkov.

Vďaka podnetu začala polícia vyšetrovať aj kardiochirurga Viliama Fischera, ktorého vypočúvala polícia minulý týždeň. Mal vziať tritisíc eur a dve kačice za to, že urýchli operáciu staršej ženy. Keď zomrela, peniaze príbuzní žiadali späť. Keď im ich odmietol vrátiť, udali ho.

Myslia si, že sa nič nezmení

Štát by však nemal len čakať, kedy pacienti podajú podnet, mal by byť aktívny. „Mal by tlačiť na políciu a prokuratúru, aby riešili korupciu medzi lekármi a pacientmi. Za posledné tri roky u nás odsúdili iba piatich lekárov za prijímanie úplatkov vo výške tisíc až 5-tisíc eur,“ hovorí Zuzana Dančíková zo slovenskej pobočky Transparency International.

Podľa ich prieskumu sú totiž Slováci v ochote hlásiť korupciu tretí najslabší z obyvateľov krajín Európskej únie. Jeden z piatich podľa prieskumu hovorí, že je to preto, že sa aj tak nič nezmení.

Okrem tlaku na políciu by mal podľa Dančíkovej štát aj šíriť osvetu a apelovať na pacientov, aby nedávali úplatky a korupciu hlásili, a lekárom zdôrazňovať, že korupcia nie ja akceptovateľná. Pomôcť znižovať korupciu by mohlo aj zvýšenie efektívnosti v zdravotníctve. „Tá môže napríklad prispieť k skráteniu čakacích lehôt a obmedziť tak motiváciu pacientov predbiehať sa,“ hovorí Dančíková.

Úrad vlády hovorí, že boj proti korupcii je dôležitý. ,,Vláda považuje túto agendu za takú dôležitú, že uvažuje, aby niektoré riešenia boli chránené Ústavou,“ napísal tlačový odbor. Na otázky, o aké riešenia by malo ísť, neodpovedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie