Denník N

Hokejovému zväzu chce šéfovať IT manažér Kohút. Lintner ho označil za krízového manažéra

Martin Kohút. Foto N – Vladimír Šimíček
Martin Kohút. Foto N – Vladimír Šimíček

Martin Kohút šéfoval IT firme NESS, ktorá uspela vo viacerých štátnych tendroch. Je medzi nimi aj kritizovaný e-health. Na post šéfa hokeja ho podporuje aj Richard Lintner.

Za šéfa Slovenského hokejového zväzu kandiduje 45-ročný biznismen Martin Kohút. Dlhé roky šéfoval IT firme NESS, ktorej sa darilo získavať významné štátne zákazky.

Kohút nikdy aktívne nehrával hokej a do vlaňajšieho leta nebol ani v štruktúrach hokejového zväzu. Napriek tomu hovorí, že okolo hokeja sa pohybuje už desať rokov – približne tak dlho podporuje firma Ness slovenskú hokejovú reprezentáciu.

Foto - tasr
Reprezentácia fanúšikom veľa radosti nerobí. Foto – TASR

Kohút si v hokejových voľbách verí a tvrdí, že má podporu väčšiny hokejistov. „Ale nie ani tak ja ako program, ktorý som pripravil. Sadol som si, dal som to dohromady a potom som to všetkým odprezentoval. Ukázal som im čísla, grafy, ako sa to dá robiť, a väčšina z nich zdvihla ruku, že áno, to je to, čo chceme.“

IT manažér však nepresvedčil Žigmunda Pálfyho, ktorý navrhol za šéfa zväzu Tibora Turana z Popradu, dnes zväzového funkcionára. Do decembra minulého roka bol riaditeľom HK Poprad, kde skončil pre veľké dlhy klubu a kritiku hráčov aj fanúšikov.

Súčasný zväzový šéf Igor Nemeček kandidovať nebude.

Viedol firmu

Kohút je v IT oblasti veľmi dobre známe meno. Firme NESS Slovensko šéfoval od októbra 2009, predtým bol jej obchodným riaditeľom. Už niekoľko mesiacov je viceprezidentom NESS-u pre Európu.

Softvérová firma pod Kohútovým vedením získala viac štátnych IT zákaziek platených z eurofondov. Na verejnosti sa najviac hovorí o 40-miliónovej zákazke na systém elektronického zdravotníctva (e-health) a o elektronických službách katastra (od tejto zákazky firma neskôr odstúpila). E-health mešká, funguje iba jeho pilotná prevádzka.

O štátnych IT zákazkách sa hovorí najmä od vlaňajšej jesene, keď skupina ľudí z IT biznisu otvorene povedala, že miliarda z eurofondov, ktorá sa minula na informatizáciu, sa u nás premrhala.

„Čiastočne s nimi súhlasím a čiastočne nie,“ povedal Kohút pre Denník N vlani v decembri. Tvrdí, že firmy robia iba to, čo im prostredie dovolí.

Portál Z našich daní zrátal, že firma NESS od roku 2005 do roku 2014 získala štátne zákazky za 113,5 milióna eur. Kohút hovorí, že štátne zákazky tvoria iba tretinu obratu firmy, dve tretiny tvoria zákazky z komerčnej sféry a zahraničný vývoz.

Podporuje ho aj Lintner

Kohút môže rátať s podporou Richarda Lintnera, ktorý vlani prehral voľbu so stále úradujúcim šéfom zväzu Nemečkom a neskôr sa stal generálnym manažérom slovenskej hokejovej ligy. IT manažér sa nemusí obávať, že by sa ho Lintner pýtal, ako to funguje v štátnom IT biznise. „Detailnejšie som fungovanie jeho firmy neskúmal, je to súkromná firma.“ 

Fanúšikovia si od nového šéfa Pro-Hokeja a teda aj ligy sľubujú mnoho. Richard Lintner prináša viacero zmien. Foto - TASR
Richard Lintner . Foto – TASR

Hovorí, že s Kohútom sa zhodli na programe a na filozofii. „Spoznali sme sa minulé leto, keď vstúpil do tohto hokejového vlaku. Komunikovali sme počas sezóny a zistili sme, že máme veľa prienikov.“

Práve Lintner  so skupinou ďalších hokejistov vlani v lete upozornil na to, že voľba šéfa zväzu prebehla neférovo, pretože Nemečka mohli voliť aj jeho podriadení. Po hromadnom bojkote reprezentácie väčšinou našich hráčov sa napokon podarilo dohodnúť, že sa tento rok bude voliť opäť a podľa nového kľúča. Tým sa skončil aj bojkot, reprezentácia však hrala na majstrovstvách sveta v Petrohrade slabo a skončila na deviatom mieste. 

Lintner hovorí, že s Miroslavom Šatanom a ďalšími hokejistami rozoberali veľa rôznych alternatív a vyšlo im, že Kohút je pre nich najlepšia voľba.„Som presvedčený, že slovenský hokej potrebuje krízového manažéra a verím tomu, že Martin Kohút ten správny krízový manažér je,“ povedal Lintner.

Kohút pripúšťa istú paralelu medzi slovenským hokejom a zdravotníctvom, ktoré má tiež svojho krízového manažéra – ministra Tomáša Druckera. „Ja Tomáša poznám, sme kamaráti. Uznávam ho ako manažéra a myslím si, že aj on mňa uznáva ako manažéra.“

Denník SME upozornil, že Drucker aj Kohút sú v predstavenstve Izraelskej obchodnej komory na Slovensku. Kohút sa tam dostal vďaka tomu, že NESS je pôvodom izraelská firma. V predstavenstve komory sú aj vplyvní podnikatelia Jozef Brhel či Ivan Kiňo, ktorí sú označovaní za sponzorov Smeru.

Ako sa dostal k hokeju

Kohút sa do zväzových štruktúr hokeja dostal po vlaňajšom júnovom kongrese. „Dvaja páni, Kšinský a Nemeček mi dva dni pred kongresom povedali, že potrebujú niekoho, kto rozmýšľa inak,“ vysvetľuje Kohút.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie