Denník N

Štátna pomoc obetiam Váhostavu vyšla na 12,6 milióna eur

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Štát naznačuje, že Ficove reči o akciách Váhostavu sa nenaplnia.

Pracovali ale nedostali zaplatené. Situácia, do ktorej sa dostali viacerí stavbári pracujúci na dobré slovo pre Váhostav Juraja Širokého, je už zväčša dávno za nimi. Poväčšinou si na preklenutie krízy požičali v bankách.

Váhostav je zasa minimálne na pár rokov odľahčený o veľkú časť svojich dlhov a ďalej stavia diaľnice pre štát. Tam problém s platobnou disciplínou nie je.

Teraz dobiehajú posledné platby, ktoré obetiam Váhostavu nachystal na pomoc štát. Ponúkol, že odkúpi od stavbárov nepreplatené faktúry za polovicu ich hodnoty.

„Uzavreli, zverejnili a vyplatili sme celkovo 466 zmlúv, ktorými sme nadobudli pohľadávky v hodnote 26,5 milióna eur, za ktoré sme zaplatili odplatu vo výške 12,6 milióna eur,“ sumarizuje Peter Miššík zo Slovenskej reštrukturalizačnej. To je firma, ktorú na riešenie kauzy Váhostav založil štát.

Na stole zostala jediná zmluva

Na stole tak zostala už len posledná zmluva na dotiahnutie. Ide o pohľadávku v hodnote niečo vyše 4-tisíc eur.

Znamená to, že zo štátom vyčlenených 20 miliónov eur vyjde nateraz kauza Váhostav daňových poplatníkov ani nie na dve tretiny.

Povestné schránkové firmy, ktorým Širokého Váhostav dlhoval najväčšie sumy, sa do záchranného programu nezapojili. Štát avizoval, že ich z neho vylúči. Okrem toho bol ochotný jednému veriteľovi zaplatiť najviac 200-tisíc eur; to znamená, že prihlásiť sa oplatilo tým, ktorým Váhostav dlhoval najviac 400-tisíc eur.

Tento strop mohol odradiť aj reálnych stavbárov, ktorým Váhostav dlhoval vyššie sumy. Celkovo eviduje stavebný gigant asi 600 veriteľov a dlhy voči obchodným partnerom v hodnote približne 100 miliónov eur.

Roky sa bude splácať po troške

Iná možnosť než využiť pomocnú ruku štátu znamenala pre stavbárov zostať veriteľom Váhostavu. To znamená čakať, kým dostanú počas piatich rokov postupne naspäť asi 19 percent z pohľadávok. Potom môžu na firmu posielať exekútorov, až kým nevymôžu aspoň polovicu dlhov.

Ficov kabinet pod nátlakom zmenil konkurzné pravidlá ešte aj tak, že veritelia môžu dostať naspäť všetky pohľadávky do výšky 100 percent – to by však museli byť stopy a dôkazy o tom, že na to dlžník má peniaze.

Čo bude teraz s pohľadávkami, ktoré odkúpil štát sám? To isté ako s tými ostatnými.

„V súlade s platným reštrukturalizačným plánom nám bude dlžník po dobu 5 rokov vždy ku koncu júna bežného roka uhrádzať pätinu z 18,75 percenta nominálnej hodnoty nadobudnutých pohľadávok,“ vysvetľuje Miššík ďalší postup.

Kedy bude štát akcionár?

Premiér Fico však minulý rok informoval o tom, že s majiteľom Váhostavu dohodol aj iný obchod: má sa vzdať 49 percent akcií vo firme v prospech veriteľov, čiže po novom aj štátu. Akcie sa medzi pohľadávky rozpočítajú podľa veľkosti nesplatených faktúr.

„Musí aj spoločnosť Váhostav prevziať nejakú ekonomickú zodpovednosť za stav, ktorý vznikol. Preto vám oznamujem, že Váhostav sa nad rámec podmienok reštrukturalizácie vzdá 49 percent akcií v prospech nezabezpečených veriteľov,“ rečnil Fico v apríli minulého roku.

Kedy to bude? Miššík hovorí, že v Slovenskej reštrukturalizačnej o tom nemajú informácie. Teraz očakávajú prvú splátku od Váhostavu; o päť rokov má poslať toľko peňazí, koľko štát do záchranného programu zainvestoval, keď kupoval pohľadávku.

Spýtali sme sa ministerstva financií, ako to bude s akciami Váhostavu. Napísali, že otázka súvisí s jedným z bodov memoranda, ktoré sa podpisovalo, keď Fico ohlasoval záchranný balík pre veriteľov stavebného gigantu.

„V ňom sa spoločnosť Váhostav zaviazala nad rámec podmienok reštrukturalizačného plánu na uspokojenie nezabezpečených veriteľov vzdať sa 49 percent akcií spoločnosti, ktoré nie sú ničím zaťažené, v prospech nezabezpečených veriteľov v obchodnom styku. Kritériom na rozdelenie akcií mala byť výška pohľadávky nezabezpečeného veriteľa potvrdená súdom. Nemáme vedomosť o tom, že by pôvodní nezabezpečení veritelia reagovali na ponuku Váhostavu,“ píše ministerstvo financií.

Zato vo Váhostave opakujú, že s odovzdávaním akcií rátajú.

„Spoločnosť Váhostav čaká od Slovenskej reštrukturalizačnej na konečný zoznam veriteľov, ktorí svoje pohľadávky predali štátu. Zo zoznamu bude jasné aj to, ktorí veritelia si svoje pohľadávky ponechali. Po získaní finálnej informácie predstavíme spôsob, akým bude možné nadobudnúť akcie spoločnosti,“ povedal hovorca firmy Tomáš Halán.

Stať sa ešte môže aj to, že celý záchranný plán štátu napadne Európska komisia. Nemusí sa jej pozdávať, že štát namiesto dlžníka vyplatí minimálne časť podlžností veriteľom. Mohla by to byť štátna pomoc Váhostavu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Ekonomika

Teraz najčítanejšie