Denník N

Suchánek sa ocenenia Biela vrana vzdal, rada ceny odstúpila

Poslanec Alan Suchánek. Foto – TASR
Poslanec Alan Suchánek. Foto – TASR

Aktualizované 13:50 – Ak by Rada Bielej vrany detailne preskúmala, ako nemocnica urobila súťaž na CT prístroj v roku 2012, keď bol Alan Suchánek v komisii, ocenenie by nedostal.

Hoci Alan Suchánek o ocenenie Biela vrana neprišiel, po rozhodnutí rady tejto ceny, kde sú ľudia z Aliancie Fair-play a Via Iuris, sa jej vzdal.

„V tom čase, keď bežal tender, nevedel som, nemal som také znalosti,“ hovorí poslanec Alan Suchánek. „Nedokážem zhodnotiť, že som bol vinný. To, že sa stala chyba a bol som jej súčasťou, priznávam, a preto sa ocenenia vzdávam.“

Rada ceny však hovorí, že ak by preverili súťaž na kúpu CT v piešťanskej nemocnici predtým, ako Suchánkovi dali cenu, nedostal by ju.

„Bolo to asi jedno z najťažších rozhodnutí v histórii Bielej vrany,“ hovorí Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Zhodli sa na tomto stanovisku jednohlasne.

Na to, aby Aliancia Fair-play Suchánkovi odobrala ocenenie Biela vrana, vyzval premiér Robert Fico na svojom blogu. Tam vyzval aj Suchánka, aby odišiel z parlamentu. Premiér tak reagoval na články z Plus 7 dní, že Suchánek presadzoval najdrahšiu ponuku.

Aliancia Fair-play zistila, že tender na nákup CT v roku 2012 mal od začiatku nejasne nastavené kritériá. „Hoci ich víťaz súťaže (firma Siemens) formálne splnil, výberová komisia, ktorej členom bol aj Alan Suchánek, nesplnila svoju základnú povinnosť: nezabezpečila, aby sa v súťaži porovnávali porovnateľné parametre, a neodhalila, že deklarovaný výkon prístroja firmy Siemens (384 vrstiev na jednu rotáciu lampy) bol v rozpore s technickým dokladom, ktorý ho mal potvrdiť,“ napísala v stanovisku Rada Bielej vrany.

V súťaži nakoniec vyhral Siemens s najdrahšou, a nie najlepšou ponukou. „Čím nemocnica preukázateľne poškodila neúspešných uchádzačov a nekonala v súlade s verejným záujmom. Napriek znalosti faktov i dôsledkov nemocnica chybu nenapravila,“ dodáva rada ocenenia.

zľava Milan Šagát, riaditeľ Via Iuris, Zuzana Wienk, riaditeľka Aliancie Fair-play, Marián Leško člen Rady Bielej vrany. Foto - N
Zľava Milan Šagát, riaditeľ Via Iuris, Zuzana Wienk, riaditeľka Aliancie Fair-play, Marián Leško, člen Rady Bielej vrany. Foto – N

„Rada Bielej vrany nedokáže posúdiť, či bolo kolektívne zlyhanie zástupcov nemocnice a členov výberovej komisie výsledkom nedbanlivosti, neznalosti, nevinného ľudského omylu alebo vážnejších faktov,“ tvrdia v stanovisku.

Suchánek však podľa nich objektívnu zodpovednosť nesie ako jeden zo štyroch členov výberovej komisie. A ak by dokumentáciu preskúmala predtým, ako mu ocenenie dala, neudelila by mu ho.

„Vyzývať na to, aby Alan Suchánek vrátil ocenenie, ho nebudeme,“ hovorí Wienk.

Rada Bielej vrany „verejne priznáva“, že tento prípad poznala už v čase rozhodovania o udelení ocenenia Alanovi Suchánkovi. Upozornila ich na to vtedajšia riaditeľka nemocnice, ale Rada Bielej vrany sa rozhodla to hĺbkovo nepreveriť. „Považuje to za vážnu chybu úsudku,“ dodáva v stanovisku.

Riaditeľka nemocnice podľa nich nebola dôveryhodná, a preto sa tým nezaoberali detailne, hovorí Marián Leško z Rady ocenenia.

A preto členovia rady zo svojich funkcií odstúpili. V rade je Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play, Milan Šagát, riaditeľ Via Iuris, Marián Leško, Monika Smolová, Milan Šimečka, Egon Gál, Michal Kaščák  či Emília Vášáryová.

Členovia rady, ktorí odstúpili, už nebudú kandidovať, rada tak dostane úplne nových členov.

Glváč: Vytrieť dlážku s vranou

K rozhodnutiu rady Bielej vrany sa vyjadril aj podpredseda parlamentu Martin Glváč, ktorý na svoj Facebook napísal: „Pred malou chvíľou ukázala pani Wienk obrovskú dávku arogancie a vysmiala sa celému národu. Poslanec za Obyčajných ľudí Suchánek, ktorý zlyhal pri kauze cétečko, si môže ponechať Bielu vranu. S Bielou vranou si po dnešku môžeme vytrieť dlážku.“

Ocenenie podľa Glváča poslúžilo na manipulovanie a klamanie verejnosti pár mesiacov pred marcovými parlamentnými voľbami. „V parlamente je vďaka nej a pánovi Matovičovi človek, ktorý sa mediálnou manipuláciou stal poslancom. Bol by pán Suchánek na kandidátke, keby sa priznal k zlyhaniu do kauzy cétečka? To sotva,“ píše Glváč.

Suchánka na vzdanie sa mandátu vyzval premiér a predseda Smeru Robert Fico, Alianciu Fair-play zasa vyzval na to, aby celú súťaž z roku 2012 preverila.

„Toto je hrubý faul z jej strany (Wienk) a nemá ďalej morálne právo vyjadrovať sa k transparentnosti v tejto krajine. Svoju mimovládnu organizáciu by mohla premenovať na Aliaciu pre unfair play. Napriek tomu, že mala pred oceňovaním Suchánka informácie o podozreniach v súvislosti s jeho konaním, kašlala na to. Vraj tomu neprikladali význam,“ dodal Glváč.

Prečo vyhral najdrahší

Suchánek sedel v správnej rade nemocnice v Piešťanoch. Keď chcela nemocnica v roku 2012 kúpiť nový CT prístroj, bol spolu s primárkou rádiológie a odborníčkou na verejné obstarávanie nemocnice v komisii, ktorá ponuky posudzovala.

Súťaž však nebola dobre nastavená, lebo mala nejednoznačné kritérium – počet vrstiev obrázka, ktoré dokáže CT prístroj urobiť. Nemocnica totiž v súťažných podmienkach nepovedala, či má ísť o fyzické vrstvy, teda tie, ktoré dokáže urobiť samotný prístroj, alebo môže ísť o takzvané rekonštruované vrstvy, ktoré sa následne dorábajú v počítači.

Do súťaže sa v roku 2012 zapojili tri firmy – S&T, Audioscan a Siemens. Dve prvé firmy uviedli vo svojich ponukách fyzické vrstvy – teda údaj 128 vrstiev. Ale Siemens udal číslo 384 – teda počet rekonštruovaných vrstiev. Fyzických vrstiev vedel prístroj od Siemensu rovnako ako ostatné prístroje, 128.

Víťaz sa v súťaži neurčoval len podľa ceny, ale aj podľa ďalších deviatich kritérií. Druhým najdôležitejším kritériom bol práve počet vrstiev. Vďaka tomu, že Siemens napísal do ponuky iný typ vrstiev, získal v tomto kritériu 20 bodov, iné firmy len 7.

Vďaka tomu mohol Siemens vyhrať s o 200-tisíc eur vyššou ponukou.

Chronológia:

  • Súťaž 2012
  • Vypísali ju na CT prístroj, nakoniec vyhrala ponuka Siemensu, ktorá bola o 200-tisíc vyššia ako ponuka na prístroj firmy Philips. Celkovo plánovala nemocnica za prístroj a príslušenstvo zaplatiť vyše milióna eur.
  • Zmluvu nikdy nepodpísali, stopla to dozorná aj správna rada.
  • Súťaž 2014
  • Dodať prístroj mala spoločnosť Medical Group, v ktorej v minulosti pôsobil Pavol Paška.
  • Prístroj a príslušenstvo mali stáť 1,6 milióna eur.
  • Kvôli kauze skončila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, predseda parlamentu Pavol Paška a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová.
  • V roku 2015 dostal Suchánek za upozornenie na druhý tender ocenenie Biela vrana.
  • Obe súťaže preveruje NAKA. Vlani obvinila v druhej súťaži (z roku 2014) deviatich ľudí (zo správnej rady aj z komisie). Nakoniec však prokuratúra obvinenia stiahla.

Čo bolo po súťaži

Po súťaži sa ozvala primárka rádiológie aj dve firmy, ktoré nevyhrali. Namietali, že sa nesúťažilo férovo a porovnávali sa neporovnateľné parametre.

Aj napriek tomu sa Suchánek Siemensu zastal a riaditeľ nemocnice, ktorý o námietkach firiem rozhodoval, ich zamietol. V marci 2012 boli však predčasné voľby, v ktorých vyhral Smer a sám zostavil vládu. A aj keď nemocnica v Piešťanoch nepatrí priamo pod ministerstvo zdravotníctva, to menuje svojich členov do správnej a dozornej rady.

Riaditeľ nemocnice si chcel dať odobriť tender práve od nových členov rád, a tak s podpisom zmluvy so Siemensom čakal. K podpisu nikdy nedošlo. Dozorná rada, ešte v starom zložení, navrhla riaditeľovi, aby tender zrušil, správna rada už v novom zložení tiež.

Nová súťaž, drahší prístroj

Nemocnica neskôr skutočne vypísala novú súťaž. Zrušenie tej z roku 2012 odôvodňovali ľudia nominovaní ministerstvom aj tým, že nemocnici stačí slabší, a teda aj lacnejší prístroj.

Nakoniec neobjednali slabší a lacnejší prístroj, ale znova pýtala 128-vrstvový. Zaplatiť zaň mala nemocnica o pol milióna viac, ako pýtal Siemens dva roky predtým.

Suchánek na to upozornil médiá a zabránil tak podpisu zmluvy. Za upozornenie na tento tender dostal Suchánek ocenenie Biela vrana. Rada Bielej vrany si naďalej podľa Wienk váži, čo Suchánek urobil v roku 2014.

Piešťanské CT sa stalo pojmom, vo svojich funkciách skončili vtedajšia ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, predseda parlamentu Pavol Paška aj Renáta Zmajkovičová, poslankyňa, ktorá sedela aj v dozornej rade nemocnice.

Členov správnej rady – Straku, Brezinčana a Kupcovú – neskôr polícia obvinila, následne však prokuratúra obvinenia zrušila.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie