Denník N

Česi sú na Valentína trochu lakomejší ako Slováci

Foto - TASR
Foto – TASR

Sviatok zamilovaných máme radšej ako Česi, za darčeky pre blízkych na svätého Valentína minieme aj o niečo viac ako naši susedia.

Sviatok sv.Valentína neobľubujú dve pätiny Slovákov a takmer polovica Čechov. Zbožňuje ho, naopak, len necelá pätina ľudí v oboch krajinách.

Z prieskumu, ktorý urobila spoločnosť GfK, vyplýva, že sviatok pripadajúci na 14. februára oslavuje 45 percent Slovákov a 40 percent Čechov. Kým u nás si tento sviatok pripomínajú rovnako muži ako ženy, v Česku ho oslavujú viac ženy ako muži.

Prevažujú sladké darčeky

Ľudia, ktorí chcú na valentínsky deň blízkeho obdarovať, kupujú najčastejšie sladkosti. Kým muži podarujú na Valentína najčastejšie kvety – prinesie ich ženám viac než polovica Čechov a dve pätiny Slovákov, kupujú aj parfumy, spodnú bielizeň či šperky, ženy dávajú mužom najmä sladkosti, víno alebo večeru.

Ako majú Slováci tento sviatok viac v obľube než Česi, tak aj sú ochotní za darčeky naň viac utratiť. Prieskum GfK ukázal, že našinci minú v priemere za valentínsky darček 25 eur, kým Česi v priemere v prepočte 18 eur. „Jeden z piatich Čechov a jeden zo štyroch Slovákov plánuje v tomto roku minúť za darček viac ako vlani,“ tvrdí Barbora Hrapková Šlosárová z GfK.

Väčšina ostane doma

Hoci sa reštaurácie predháňajú v tom, aby prilákali na sv. Valentína ľudí do svojich podnikov a pripravujú aj špeciálne menu či akcie, viac ako polovica ľudí, ktorých oslovila agentúra GfK plánuje tento deň osláviť doma. „Traja z desiatich Čechov a jeden z piatich Slovákov si zájdu do reštaurácie na večeru alebo niečo dobré, sú to najmä ľudia vo veku od 26 o 35 rokov,“ tvrdí Hrapková Šlosárová.

Za kultúrou si plánuje na Valentína vyraziť asi osem percent Slovákov a šesť percent Čechov, takmer 15 percent opýtaných síce plánuje tento sviatok osláviť, ale počas prieskumu ešte nemalo predstavu, kde.

Viac ako jeden z desiatich opýtaných si so svojím najbližším človekom užije tento sviatok na zájazde alebo wellness pobyte doma či v cudzine, alebo aspoň na masáži či vo vírivke.

 

 

 

 

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie