Denník N

Štátny tajomník Hudák: Gréci nemajú veľa času

Janis Varoufakis, bývalý grécky minister financií. Foto - TASR
Janis Varoufakis, bývalý grécky minister financií. Foto – TASR

Grécko bude dostávať peniaze z programu pomoci do konca februára. No návrh Bruselu, ako získať nové, zatiaľ odmieta.

Grécko odmieta plán záchrany, ktorý mu predostrel Brusel. Grékom by zabezpečil preklenovací úver do konca júna. V štátnej kase totiž nemajú dosť peňazí a program pomoci od takzvanej Trojky dokopy v sume 240 miliárd eur im vyprší koncom februára. Trojku tvorí Európska komisia, Medzinárodný menový fond a Európska centrálna banka.

Na neskorom stredajšom rokovaní ministrov financií eurozóny to chvíľu vyzeralo tak, že grécka delegácia kývne na novú dohodu. Potvrdil to štátny tajomník nášho ministerstva financií Vazil Hudák, ktorý sa rokovania zúčastnil.

Gréci by museli síce ďalej šetriť, ale Brusel by súhlasil aj s niektorými požiadavkami novej gréckej vlády Alexisa Tsiprasa. No grécky minister financií ešte po polnoci telefonoval do Atén a potom cúvol.

Nové stretnutie má byť v pondelok. Dovtedy sa majú spresniť podmienky pre možný preklenovací úver.

Búrlivé rokovania

Ministri financií v stredu večer rokovali sedem hodín. „Nešlo o pokojné rokovania,“ hovorí štátny tajomník Hudák.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble dokonca odišiel z rokovacej miestnosti, aby zatlačil na Grékov. Ochotu ustupovať novému gréckemu premiérovi Alexisovi neukázali ani Španieli či Portugalci. Tsipras a jeho minister financií Varoufakis si za to môžu sami. Médiá im pripomínajú ich výroky typu „eurozóna je ako domček z kariet“ alebo „taliansky dlh je nesplatiteľný“.

Štátny tajomník Hudák hovorí, že do úvahy prichádzajú tri scenáre. Terajší program pomoci sa úspešne ukončí, čo je však nepravdepodobné, lebo nová grécka vláda ho neuznáva. Gréci požiadajú o predĺženie programu pomoci a medziobdobie sa využije na novú dohodu. Alebo sa nedohodnú vôbec.

Na schôdzke ministrov financií sa nerozoberali konkrétne opatrenia. Nehovorilo sa napríklad o tom, či by sa splácanie gréckeho dlhu nadviazalo na to, ako sa darí gréckej ekonomike. Ani o požiadavke gréckej vlády, aby Brusel súhlasil s jej sociálnym balíčkom za dve miliardy eur.

Hudák hovorí, že na rokovaní sa o vystúpení Grécka z eurozóny nehovorilo. No visí to niekde v pozadí.

Detailný návrh programu pomoci sa má pripraviť do pondelka. O odpustení nominálneho dlhu Grécka sa podľa štátneho tajomníka Hudáka nehovorí.

„Atény jednoznačne zaradili spiatočku v otázke splatenia dlhov a uznali, že sa znižovať nebudú,“ citovala agentúra ČTK grécke noviny Kathimerini.

Dôjde im hotovosť

Problém je v tom, že Gréci nechcú pokračovať v aktuálnom programe pomoci, ktorý je spojený s výrazným šetrením. Ľavicovej vláde sa napríklad nepáči prepúšťanie v štátnej správe ani zmrazovanie dôchodkov a platov úradníkov. O prácu už prišlo viac ako 150-tisíc zamestnancov rôznych štátnych úradov.

Gréci však majú problém s likviditou, potrebujú sa dohodnúť na prísune peňazí zo zahraničia. Štát totiž vyberá na daniach málo peňazí. Európska centrálna banka zase podmieňuje pôžičky gréckym bankám politickou dohodou, že budú robiť aj ďalej reformy.

„Všetci očakávame, že situácia Grécka sa úspešne vyrieši, nemá zmysel špekulovať, čo by sa stalo bez dohody do konca februára,“ povedal pre Reuters Ewald Nowotny, člen Rady guvernérov ECB.

Gréci majú aj plán B. O pôžičku chcú požiadať Rusko, Čínu alebo Spojené štáty. V Rusku by so žiadosťou pravdepodobne uspeli.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie