Denník N

Na Slovensku padali ceny aj v januári, mali sme doteraz najväčšiu defláciu

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Ceny sa medziročne znížili doteraz najviac, zlacneli pohonné látky aj potraviny.

Ceny na Slovensku padali aj v januári. V medziročnom porovnaní klesli o 0,4 percenta, čo je nové historické minimum. Mali sme tak opäť defláciu. Ukazujú to dáta Štatistického úradu. V decembri ceny padali o 0,1 percenta.

Za to, že v januári sme mali doteraz najväčší medziročný pokles cien, môžu jednak pohonné látky, lebo zlacnela ropa, a prekvapujúco aj potraviny. „Ceny potravín by mali zaznamenávať medziročný pokles minimálne v prvej polovici roka,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

JtOCh

V januári sme mali v priemere nižšie ceny aj oproti decembru. „V histórii ceny v januári doteraz nikdy neklesli,“ píšu ekonómovia Národnej banky Slovenska. Už tradične zlacneli ceny odevov, klesli ceny dopravy, energií aj nábytku. Aj keď potraviny medziročne zlacneli, oproti decembru ich ceny stúpli (najmä olejov, zeleniny a ovocia, chleba, mlieka aj syrov).

Inflácia by sa mala pohybovať v blízkosti nuly, resp. mierne pod nulou počas väčšej časti tohto roka. „Zatiaľ nemôžeme hovoriť o škodlivej deflácii, ktorá by viedla k deflačnej špirále a zníženiu spotrebiteľského dopytu. Práve naopak,“ hovorí Koršňák. Klesajú najmä ceny energií, domácnostiam tak zostáva viac peňazí na nákup iných tovarov.

V závere roka už ekonómovia predpokladajú rast cien na Slovensku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie