Denník N

Štát má vybrať na daniach o sto miliónov viac, Fico ich chce na sociálny balíček

Ilustračné foto - Denník N
Ilustračné foto – Denník N

Ministerstvo financií ráta s tým, že najmä vďaka lepšiemu výberu DPH a vyššej ziskovosti firiem príde do rozpočtu v tomto roku viac o 120 miliónov eur.

Ministerstvo financií odhadlo, že v tomto roku vyberie na daniach o 124 miliónov eur viac, ako ráta tohtoročný rozpočet. Počíta s tým vo februárovej daňovej prognóze. Zodpovedá to zhruba 0,15 percenta nášho HDP.

Premiér Robert Fico v piatok avizoval, že tieto peniaze použije na druhý sociálny balíček, ktorý jeho vláda chystá. Nepoužijú sa teda na zníženie deficitu. Fico to obhajuje tým, že máme v podstate nulovú infláciu, čo podľa neho spôsobuje štátu výrazné straty. ,,Pokiaľ by vláda bola flexibilnejšia aj na výdavkovej strane, tak by účinok na deficit nebol taký zlý,“ hovorí však analytik Tatra banky Juraj Valachy.

Najviac by rozpočtu mala pomôcť DPH. Jej výnos by sa mal oproti pôvodným plánom zlepšiť v tomto roku zhruba o 70 miliónov eur. Podľa Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií totiž naďalej rastie úspešnosť výberu tejto dane. Vo štvrtom kvartáli 2014 dosiahla úroveň roka 2008.

Efektívna daňová sadzba rastie kontinuálne od roku 2012. ,,Je to dobrá správa. Aj keď zavedenie kontrolných výkazov neznamenalo skokovité zvýšenie tohto trendu,“ hovorí Valachy.

Rozpočtu pomôžu viac aj firmy. Už vlani sa ich ziskovosť zlepšila, preto do rozpočtu zo ziskov za rok 2014 odvedú oproti doterajším plánom zhruba o 60 miliónov eur viac. A v tomto roku by sa mal výnos tejto dane zlepšiť asi o 40 miliónov eur.

Menej priaznivo sa vyvíja spotrebná daň z minerálnych olejov, teda benzínu či nafty. Ekonómovia IFP v prípade tejto dane upravili svoje odhady smerom nadol. Efektivita výberu tejto dane už dlhší čas klesá.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie