Denník N

Daniarom zasa hapruje IT, zamestnanci napísali list šéfovi Imreczemu

František Imrecze. Foto N - Tomáš Benedikovič
František Imrecze. Foto N – Tomáš Benedikovič

Systémy, ktoré už stáli stovky miliónov eur, znova haprujú. Vedenie daniarov tvrdí, že je to prechodná vec.

Zamestnanci finančnej správy sa sťažujú na nedostatočne funkčný informačný systém. Sťažnosť adresovali Františkovi Imreczemu, ktorý daniarom šéfuje. Píšu v nej, že nemajú vytvorené také podmienky, ktoré sú nevyhnutné na riadne vykonávanie štátnej služby.

Pod sťažnosť sa podpísalo približne 90 zamestnancov daňového úradu v Bratislave a v Košiciach. „Nenasadenie všetkých funkcionalít potrebných pri správe daní do informačného systému ISFS-DS, výrazná softvérová chybovosť ISFS-DS a zhoršenie správy daňových subjektov nám znemožňuje plnenie riadnych zákonných povinností,“ napísali v liste.

Na čo sa sťažujú

Zamestnanci v liste píšu, že v súčasnosti je na správu daní vyvíjaný tlak na vykonávanie ručných evidencií, pretrvávajú problémy s evidenciou dokumentov zo strany daňových subjektov, ako aj pri odosielaní pošty. Hovoria, že chýbajúce funkcionality majú vplyv na výpočet zábezpeky pri registrácii daňového subjektu na DPH a prichádza k skresleniu údajov. „Bez riadneho funkčného informačného systému nie je v súčasnosti možné tieto činnosti vykonávať riadne, správne a tak, aby boli dodržané zákonné lehoty.“

Zamestnanci sa Imreczemu sťažujú aj na nízke platy, ktoré sú neadekvátne k výkonu správy daní a k úkonom, ktoré musia urobiť pre správny výber daní aj dodržiavanie zákonných lehôt.

S nespokojnými zamestnancami finančnej správy sa chcú stretnúť opozičné strany SaS a OĽaNO. „Za (ne)fungovanie ISFS je zodpovedný prezident FS František Imrecze, ktorého žiadame odvolať a dosadiť na jeho miesto krízového manažéra,“ píšu opozičné strany.

Imreczeho sa na problémy s informačným systémom pýtali aj tento týždeň počas poslaneckého prieskumu finančnej správy. Mal im povedať, že informačný systém funguje dobre.

Vedenie finančnej správy sa podľa jej hovorkyne Patrície Macíkovej už stretlo so zamestnancami, ktorí sťažnosť podpísali. „Vedenie finančnej správy si uvedomuje vyššiu pracovnú zaťaženosť ľudí na daňových úradoch, a to najmä v týchto mesiacoch, keď sa spracovávajú  daňové priznania. Implementácia informačného systému prechádza do ďalšej fázy, ktorá si vyžaduje zmenu procesov a systému práce na daňových úradoch.“

Vedenie finančnej správy sľubuje, že urobí všetko pre to, aby vyhovelo požiadavkám zamestnancov. „Tieto úlohy sú veľmi náročné a súvisí s nimi  aj  požiadavka našich zamestnancov na adekvátne platové ohodnotenie, zvýšenie počtu zamestnancov, skvalitnenie pracovného prostredia (nové stoličky a klimatizácia).“ Odmieta však, že by informačný systém nefungoval dobre.

„Nový informačný systém je funkčný, čo dokazujú milióny spracovaných dokumentov a nadpriemerné výsledky finančnej správy v oblasti výberu daní. Dôkazom je aj spracovanie daňových  preplatkov, ktoré si daňovníci našli na účtoch skôr ako v minulosti,“ uviedla Macíková.

O problémoch sa hovorilo aj pred rokom

Opozícia volala po Imreczeho odvolaní už aj vlani, teda ešte za druhej Ficove vlády. Predchádzali tomu sťažnosti podnikateľov, že daniari majú pomalé alebo žiadne reakcie, ktoré im vysvetľovali novým systémom. Anonymné emaily hovorili o kolapse daňovej správy.

Imrecze vtedy pripísal problémy prebiehajúcej integrácii niektorých systémov na nový informačný systém.

Finančná správa nabehla na nový informačný systém od 2. marca, pretože pôvodný januárový termín nasadenia museli posunúť. Systém nahradil asi 20 rokov starý informačný systém RDS od spoločnosti Novitech.

Ministerstvo financií pred rokom uviedlo, že nový informačný systém finančnej správy na báze SAP, ktorý dodávalo IBM, stál dovtedy 67 miliónov eur bez DPH (zhruba 80 miliónov s DPH).

Šéf SaS Richard Sulík hovoril o vyššej sume – keď sa všetky sumy vyplývajúce zo zmlúv zrátajú, je to podľa neho najmenej 140 miliónov eur.

Každopádne, rozpočtová rada upozornila, že na informačný systém daniarov šlo vlani nad rámec rozpočtovaných výdavkov 140 miliónov eur (na UNITAS).

Podozrenia, že informačný systémov daniarov nefunguje dobre, sa objavili aj o pár mesiacov neskôr, keď zaslali chybné dáta Sociálnej a zdravotným poisťovniam z daňových priznaní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Daňový informačný systém

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie