Denník N

Šok aj opatrnosť: Firmy reagujú na výsledok britského referenda

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Matka vlajkových lodí British Airways varovala, že po výsledku referenda nebude v tomto roku schopná dosiahnuť plánovaný zisk. Do roku 2020 môže klesnúť ročný zisk aj automobilky Jaguar.

Od Indie až po Spojené štáty – šokovaní riaditelia firiem dnes stoja pred zložitým rozhodnutím, ako reagovať na rozhodnutie Británie vystúpiť z EÚ.

Letecká spoločnosť IAG, matka vlajkových aerolínií British Airways varovala, že po prekvapivom výsledku historického referenda nebude v tomto roku schopná dosiahnuť plánovaný zisk. Dlhodobo však hlasovanie zásadné dopady na jej podnikanie mať nebude.

Veľké podniky až na pár výnimiek podporovali zotrvanie Británie v najväčšom obchodnom bloku sveta najmä pre jednoduchší prístup k 500 miliónom spotrebiteľov v EÚ. Keď však dnes kurz britskej libry spadol na najnižšiu úroveň za viac ako 30 rokov, firmy z najrôznejších odvetví, od výroby liečiv až po výrobu leteckých motorov, sa teraz chystajú na to, že v krátkodobom horizonte aj dlhodobo by mohli pociťovať problémy.

Britská automobilka Jaguar Land Rover už odhadla, že keď sa Británie vráti k pravidlám Svetovej obchodnej organizácie (WTO) pre obchodovanie s Európu, mohol by ročný zisk firmy do roku 2020 klesnúť o miliardu libier. Akcie jej vlastníka, indickej spoločnosti Tata Motors, v reakcii na vývoj spadli o viac než desať percent.

Na význam EÚ upozornili aj výrobcovia škótskej whisky, ktorí vyvážajú zhruba 90 percent svojej produkcie. Tretina tohto objemu sa vypije v štátoch Únie. Vďaka členstvu v EÚ však majú silnejší hlas aj pri vyjednávaní s trhmi ako je India, ktorá na dovážaný alkohol uplatňuje clo vo výške 150 percent.

Generálny riaditeľ najväčšej svetovej reklamnej agentúry WPP Martin Sorrell uviedol, že firme po brexite hrozí oslabenie vplyvu na trhoch v západnej kontinentálnej Európe. Svetovej ekonomike predpovedá spomalenie rastu.

Okrem prístupu na trh majú britské firmy úžitok aj zo štíhlejšej regulácie v rámci EÚ. Napríklad niektoré firmy z farmaceutického priemyslu sa obávajú, že vystúpenie z EÚ toto prostredie poruší.

Podľa niektorých ďalších podnikov, napríklad skupiny Vodafone či reťazca Marks & Spencer, je na vyvodzovanie dôsledkov skoro. Veľký dopad na svoje aktivity v Británii a investície v kontinentálnej Európe nečaká ťažobný koncern BP. Uviedol, že navzdory výsledku hlasovania ponechá svoje ústredie v Británii. Pripustil však, že pre firmy ako je BP je neistota spôsobená výsledkom referenda v Británii nežiadúcim faktorom.

Výkyvy v kurzu by mohli robiť starosti niektorým medzinárodným firmám. Prepad libry totiž zasiahne ich zisky, ktoré pochádzajú práve z Británie. Na výkyvy kurzu libry je citlivejší napríklad pivovar Molson Coors, ktorý sídli v americkom Denveri. Americká automobilka Ford, ktorá v Británii zamestnáva zhruba 14 000 ľudí, už naznačila, že by časom mohla prikročiť k prepúšťaniu.

Podľa britskej vlády je s vývozom do ostatných 27 členských štátov EU zviazaných 12,6 percenta britskej ekonomickej aktivity. V opačnom smeru je to 3,1 percenta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Veľká Británia a brexit

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie