Denník N

Vlastník Carrefouru vymenil vedenie, Špirko je už v dozornej rade

Foto N – Denisa Čimová
Foto N – Denisa Čimová

Firma, ktorá je v reštrukturalizácii, sa môže zbavovať svojho majetku len so súhlasom veriteľského výboru.

Začiatkom júla prišiel na veriteľskú schôdzu spoločnosti Retail Value Stores a predstavil svoj plán ozdravenia firmy, ktorá sa dostala do veľkých dlhov. Rátal s tým, že budú predajne Carrefour na slovenskom trhu fungovať naďalej, opäť sa naplniť tovarom a mohlo by v nich byť viac výrobkov od slovenských dodávateľov.

Pred niekoľkými dňami sa už bývalý spoločník Penty a nový investor Jozef Špirko dostal do dozornej rady spoločnosti Retail Value Stores, ktorá sa snaží vymazať veľkú časť svojich dlhov. Vyplýva to z aktualizovaných informácií v obchodnom  registri.

Podľa nich vo funkciách skončilo bývalé vedenie spoločnosti, ktorá na slovenskom trhu prevádzkuje päť predajní reťazca Carrefour. Predsedom predstavenstva už nie je Stephane Sellier, ktorý bol ešte na veriteľskej schôdzi, v dozornej rade skončili členovia predstavenstva Peter Balúch a Beáta Bobková.

 Stephane Sellier už nie je predsedom predstaventva Retail Value Stores. Foto N - Denisa Čimová
Stephane Sellier už nie je predsedom predstavenstva Retail Value Stores. Foto N – Denisa Čimová

Novým predsedom predstavenstva je podľa registra Ján Vojtko, členom predstavenstva Stanislav Šotník. Novým členom dozornej rady Retail Value Stores sa stal okrem Špirka aj Ivan Kalečík.

Špirko už podľa informácií zverejnených v Obchodnom vestníku zastupoval spoločnosť Retail Value Stores na druhom zasadnutí veriteľského výboru koncom, ktoré bolo koncom júna. Na ňom tiež reštrukturalizačný správca spoločnosti Retail Value Stores dostal pokyn, aby pri „scudzovaní akéhokoľvek nehnuteľného majetku vo vlastníctve dlžníka, ktorý presahuje rámec bežného právneho úkonu a nájmu nehnuteľného majetku vo vlastníctve dlžníka, si na takýto úkon vyžiadal predchádzajúce súhlasné stanovisko zo strany veriteľského výboru“.

Do veriteľského výboru zvolili ešte na schôdzi veriteľov začiatkom júna zástupcov piatich spoločností, ktorí dodávali do predajní Carrefour tovar. Dostali sa doň firmy Berto sk, Kofola, Mäsokombinát Polička, Pivovary Topvar a  Unilever Slovensko.

Spoločnosť Retail Value Stores by mala do konca júla predložiť reštrukturalizačný plán. Z neho by malo byť jasné, akú časť peňazí, ktorú im vlastník Carrefouru dlhuje, vôbec uvidia.

Nepredpokladajú však, že to bude viac ako 5 či 10 percent. Do reštrukturalizácie veritelia prihlásili pohľadávky asi za 20 miliónov eur, správca uznal pohľadávky za 17, 5 milióna eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Carrefouru

Ekonomika

Teraz najčítanejšie