Denník N

Pätina ľudí priznala, že platí lekárom navyše

Ľudia platia neoficiálne, aby sa o nich lepšie starali, ale aj preto, aby sa dostali na zákrok skôr. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľudia platia neoficiálne, aby sa o nich lepšie starali, ale aj preto, aby sa dostali na zákrok skôr. Foto N – Tomáš Benedikovič

Počet ľudí, ktorí v tohtoročnom prieskume povedali, že poskytli lekárovi dar, peniaze alebo protislužbu, oproti roku 2012 klesol.

Neoficiálne platby v zdravotníctve, teda dary, peniaze či protislužby, ktoré priznali ľudia na Slovensku, za tri roky klesli. Ukázal to prieskum, ktorý si dala urobiť slovenská pobočka Transparency International. Informácie o prieskume Focusu zverejnila neziskovka na svojom webe.

„Za ostatné tri roky zdravotníkom niečo „pomimo“ dalo 21,8 percenta opýtaných, v roku 2012 to bolo 26 percent,“ tvrdí Transparency na základe prieskumu, v ktorom sa tento a minulý mesiac pýtal Focus na neoficiálne platby 1100 ľudí.

„Z tých ľudí, ktorí lekárom dávajú aj niečo „pomimo“, si viac ako polovica chce zabezpečiť celkovú lepšiu starostlivosť,“ píše Transparency. Tretina opýtaných chce dosiahnuť urýchlenie operácie alebo vyšetrenia. Jeden zo šiestich platí navyše preto, aby si zaistil konkrétneho lekára.

X8GKm (1)

Prieskum zverejnila neziskovka v čase, keď sa o korupcii v slovenskom zdravotníctve hovorí najmä pre obvinenie z korupcie známeho kardiochirurga Viliama Fischera a po vyjadreniach všeobecného lekára Petra Liptáka. Ten v TV Markíza povedal, že za rok na daroch od pacientov vyzbiera aj päťtisíc eur.

Takmer 70 percent opýtaných v prieskume povedalo, že okrem oficiálnych platieb zdravotníkom nič neplatili.

Najmä do 25 eur

Najviac ľudí – 15 percent z tých, čo platby navyše priznali – dáva zdravotníkom neoficiálne platby z vďaky. Zhruba desatina im dáva niečo navyše preto, lebo si myslí, že to tak chodí, alebo preto, že im to niekto poradil.

Zdravotníci si úplatky vypýtali od menej ako troch percent ľudí.

5R7Db

Najviac neoficiálnych platieb išlo rovnako ako pred tromi rokmi všeobecným lekárom pre dospelých. Takmer tretina z priznaných platieb navyše smerovala ku chirurgom a takmer 20 percent dostali internisti.

KBurI

Ak aj niekto dal peniaze lekárovi, nešlo väčšinou o vysoké sumy. Dve pätiny neoficiálnych platieb boli nižšie ako 25 eur.

Viac ako štvrtina bola do sto eur a viac ako jeden z desiatich zaplatil do 500 eur.

mtwpk

Korupciu nehlásia

Aj keď ľudia priznávajú, že úplatok niekedy lekárovi dajú, korupciu nie sú ochotní nahlásiť. „Úplatkárstvo by oznámila iba pätina opýtaných. Takmer dve tretiny by korupčníkov asi alebo určite neoznámilo,“ píše Transparency.

A to aj napriek tomu, že zdravotníctvo sa aj naďalej považuje za oblasť s najviac rozšíreným úplatkárstvom.

NtS8m

Korupciu nehlásia ani ministerstvu zdravotníctva, ktoré tvrdí, že za posledné tri roky na infolinku dostalo len 12 podnetov. Väčšina z nich bola anonymná.

Na infolinku ministerstva ľudia hlásili údajné branie úplatkov rôznej výšky. Niektoré prípady boli v hodnote niekoľko stoviek eur, ale prišiel aj podnet na úplatok vo výške 1500 eur.

SCVXg

To je podľa neziskovky aj dôvod, prečo bolo tak málo lekárov či iných zdravotníkov odsúdených za korupciu. Za posledné tri roky bolo za branie úplatkov odsúdených iba päť lekárov. Dostali dvojročný podmienečný trest.

Aj kardiológa Fischera začala polícia vyšetrovať vďaka podnetu. Mal vziať tritisíc eur a dve kačice za to, že urýchli operáciu staršej ženy. Keď zomrela, peniaze príbuzní žiadali späť. Keď im ich odmietol vrátiť, udali ho.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie