Denník N

Poliaci rozbehnú bločkovú lotériu, hrať budú o autá aj tablety

Foto – TASR
Foto – TASR

Za nákup v hodnote minimálne desať zlotých sa budú môcť dospelí Poliaci od jesene zapojiť do žrebovania účteniek.

Poľská vláda pripravuje lotériu s účtenkami z obchodov a rôznych prevádzok. Chce tak Poliakom pripomenúť, že pýtaním dokladov o zaplatení pomáhajú bojovať proti šedej ekonomike.

Ľudia, ktorí sa lotérie zúčastnia, budú zrejme od jesene súťažiť o autá, laptopy alebo tablety, napísala dnes Gazeta Wyborcza. „Ide o podporu poctivej konkurencie. Ten, kto neregistruje príjmy, má vyššie zisky. Môže ponúkať nižšie ceny, a tak má výhodu oproti poctivým podnikateľom,“ pripomína námestníčka ministra financií Izabela Leszczynová, prečo ľudia majú pri platení žiadať účtenky.

Každý dospelý človek, ktorý si vezme účtenku za nákup vo výške minimálne 10 zlotých, ju bude môcť zaregistrovať na zvláštnej internetovej stránke. Raz za mesiac sa bude žrebovať o ceny v hodnote 100 000 zlotých. Počet účteniek, ktoré si každý súťažiaci bude môcť zaregistrovať, nebude obmedzený.

Poľské ministerstvo financií sa rozhodlo takto upozorniť, ako je dôležité žiadať účtenky potom, čo sa v prieskume vlani na jeseň ukázalo, že polovica opýtaných nevedela, že vystavovanie účtovných dokladov má vplyv na príjmy do štátnej pokladnice. Tretina tvrdila, že to nemá žiadny vplyv, píše Gazeta Wyborcza.

Pripomína, že Poľsko v tomto roku počíta s výberom 136 miliárd zlotých na dani z pridanej hodnoty. Experti odhadujú, že pre rôzne podvody, vrátane neregistrácie transakcií, štát prichádza o 42 miliárd zlotých ročne.

Účtenková lotéria funguje od jesene 2013 na Slovensku. Záujem o ňu síce opadá, ale slovenské ministerstvo financií ju zatiaľ neplánuje zrušiť. Zavedení takejto lotérie zvažovala aj česká vláda.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie