Denník N

Štát analyzuje, čo sa mu neoplatí kupovať. Riadiť sa tým nemusí, politika môže dostať prednosť

Minister financií Peter Kažimír. Foto – TASR
Minister financií Peter Kažimír. Foto – TASR

Projekt Hodnota za peniaze má prvé výsledky, štát ich ukáže v utorok. Minister financií však naznačil, že šancu majú aj plány, ktoré nevyjdú z analýz dobre.

Peňazí v štátnom rozpočte je málo, investovať treba veľa. Preto je dôležité sa správne rozhodnúť, čo sa oplatí a čo sa oplatí menej.

Práve na to, aby štát vedel informovane a efektívne stavať diaľnice tam, kde ich treba najviac, či nakupovať rozumne IT systémy, rozbehla tretia vláda Roberta Fica projekt Hodnota za peniaze. Jeho iniciátorom bol bývalý šéf Inštitútu finančnej politiky Martin Filko, ktorý na jar tragicky zahynul.

V pondelok chcel štát predstaviť prvé výsledky projektu, od ktorého sa veľa očakáva. Minister financií Peter Kažimír (Smer) povedal, že vďaka analýzam štát počas najbližších troch rokov rozumnejšie investuje 400 miliónov eur.

Hneď však dodal, že detailnejšie analýzy revízie štátnych výdavkov ukážu až v utorok. „Zajtra zverejníme predbežnú správu,“ povedal Kažimír.

Politika bude dôležitejšia

Keď budú analýzy hotové aj zverejnia sa, ešte to neznamená, že sa nimi štát bude aj riadiť. Kažimír už avizuje, že napríklad nová rýchlostná cesta na Orave, ktorú si do vládneho programu pretlačila strana Sieť, nevychádza z analýz práve najlepšie.

Naľavo od plánovanej oravskej cesty sa už totiž stavia paralelná diaľnica. Ale tvrdí, že to je v poriadku.

„Možno nám cez analytické údaje nevyjde výhodnosť stavať cestu cez Oravu, ale my si dopredu vytvárame priestor, že aj po verejnej konfrontácii (…) sa máme právo politicky rozhodnúť, že cestu na Orave potrebujeme, pretože ju tu potrebujú ľudia, ktorí tam chcú žiť, a naším záujmom je, aby ľudia z Oravy neodchádzali, ale aby tam zostali, aby za nimi prišli investori a tvorili sa tam nové pracovné miesta,“ vysvetľoval Kažimír.

Minister financií tiež upozornil, že v celom projekte Hodnota za peniaze je kľúčová aj metodológia, ale najmä dáta. Napriek tomu, že je rok 2016, vo viacerých ohľadoch chýbajú relevantné dáta, ktoré by štát potreboval, aby mohol urobiť najlepšie rozhodnutie.

„Nechcem nikoho paušálne ani odsudzovať, ani vyzdvihovať, ale v roku 2016 nám naozaj chýbajú dáta, na základe ktorých by sme vedeli robiť jasné závery,“ povedal minister financií o vládnych predchodcoch.

Vedia, na čo sa zamerajú

Projekt Hodnota za peniaze sa týka okrem ministerstva financií aj rezortov dopravy, zdravotníctva a úradu Petra Pellegriniho, vicepremiéra, ktorý má dozerať na štátne IT zákazky.

Pellegrini avizuje, že chce napríklad zmeniť dizajn portálu Slovensko.sk a viac rozšíriť medzi ľudí elektronické občianske preukazy.

Minister dopravy Roman Brecely hovoril o viacerých projektoch, ktorých efektivita sa má hodnotiť cez projekt Hodnota za peniaze, dobudovanie bratislavského obchvatu, napríklad takmer 10-kilometrový tunel Karpaty.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker zasa očakáva nižší počet odvrátiteľných úmrtí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Hodnota za peniaze

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie