Denník N

V Jaguare chce pracovať vyše 40-tisíc ľudí, závod začnú stavať koncom leta

Stavenisko pre závod Jaguar Land Rover. Foto - Tasr
Stavenisko pre závod Jaguar Land Rover. Foto – Tasr

Nábory zamestnancov pre nitriansku automobilku sa rozbehnú vo veľkom až na budúci rok. Brexit na plánoch vedenia firmy na Slovensku nič nemení.

Nitrianska automobilka Jaguar Land Rover ešte ani nestojí a už sa do nej hlásia o prácu desaťtisíce ľudí. „Skutočnosť je taká, že sa prihlásilo viac ako 40-tisíc ľudí,“ povedal šéf nitrianskeho projektu Alexander Wortberg.

Britsko-indická automobilka zatiaľ naberá zamestnancov veľmi selektívne. Reálne nábory do výroby sa vo veľkom rozbehnú až na budúci rok. Spolu bude závod potrebovať 2800 ľudí a prvé autá z neho vzídu v roku 2018.

Ďalšie pracovné miesta vytvoria dodávatelia Jaguara. Každé jedno pracovné miesto v automobilke môže na seba naviazať ďalších šesť až sedem pracovných miest, odhadujú v Jaguari.

Závod teraz prechádza procesom stavebného povoľovania a všetko ide načas tak, aby sa fabrika začala stavať koncom leta. Zatiaľ vidno v areáli nitrianskeho priemyselného parku hlavne prípravné práce. Tie zabezpečuje štát, najmä cez spoločnosť Strabag.

Wortberg opakovane uistil, že brexit nijako neovplyvnil plány vyrábať v Nitre autá. Možnosť, že Briti odhlasujú v referende odchod z EÚ, manažment automobilky bral do úvahy ešte predtým, ako sa definitívne rozhodol, že fabriku postaví práve na Slovensku.

„Pre nás to nemení nič. Nič sme nestopli ani nestopneme,“ povedal Wortberg.

Ani pád britskej libry nemení nominálnu veľkosť investície, bola totiž vopred kalkulovaná v eurách.

Detaily o tom, aké luxusné modely bude automobilka u nás vyrábať, zatiaľ nie sú známe, určite to vraj nie je iba jeden.

Automobilka získala od vlády na svoju investíciu podporu 130 miliónov eur. Ďalšiu pomoc čerpá v takej podobe, že pre priemyselný park, v ktorom budú aj ďalší dodávatelia automobilky, štát vykupoval pôdu. Jaguar ju má toto leto odkúpiť.

Okrem toho sa pre Jaguar má posilňovať ochrana pred povodňami a štát si tiež najal Strabag, aby všetko pre závod pripravil. Výmenou za to má v zmluve zaistených 123 miliónov eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie