Denník N

V stavebnej firme Dúha bola razia, preveruje ju Kriminálny úrad finančnej správy

Majiteľ Dúhy Miroslav Remeta (vľavo) s bývalým šéfom NDS Róbertom Auxtom. Foto - Tasr
Majiteľ Dúhy Miroslav Remeta (vľavo) s bývalým šéfom NDS Róbertom Auxtom. Foto – Tasr

Spoločnosť Dúha z portfólia podnikateľa Miroslava Remetu získala zákazku na stavbu úseku D1 za 410 miliónov eur. Kontrolóri prešetrujú jej účtovníctvo.

Kriminálny úrad finančnej správy sa v utorok prehrabával v účtovníctve stavebnej firmy Dúha. Razia prebiehala vo viacerých kútoch Slovenska.

Návštevu kontrolórov vo veľkom rozsahu potvrdila finančná správa aj majiteľ Dúhy – podnikateľ Miroslav Remeta. „Je to záležitosť účtovníctva, dožadovali sa účtovných dokladov,“ povedal Remeta.

 O čo presne finančnej kriminálke ide, sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

„Počas dnešného dňa vykonali na viacerých miestach po Slovensku príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy zaisťovacie úkony. Ide o podozrenia zo spáchania trestného činu v oblasti spotrebných daní a s výzvou na dobrovoľné vydanie účtovníctva v oblasti DPH. Podrobnosti v tejto chvíli nie je možné zverejniť z dôvodu neukončeného vyšetrovania“ povedala Patrícia Macíková, hovorkyňa finančnej správy.

Preverovali aj inde?

Spoločnosť Dúha je známa na trhu obrích diaľničných zákaziek. Aktuálne napríklad stavia v konzorciu zákazku za 410 miliónov eur. Ide o úsek D1 pri Žiline, na ktorom sa razí aj 7,5-kilometrový tunel Višňové – najdlhší tunel na Slovensku.

Neoficiálne sa hovorí, že kontrolóri sa prišli pozrieť aj na pracoviská Dúhy pri Žiline, kde stavia Višňové. Dokumenty mali žiadať aj na pracovisku pri Martine, kde sa pred rokom dokončila diaľnica Dubná Skala – Turany. Štát ju zadal stavať Váhostavu, ten si mohol na stavbu najať subdodávateľov.

Zatiaľ však nie je jasné ani to, či sa kontrolóri zameriavajú práve na účtovníctvo k diaľniciam.

Remeta naznačil, že sa mu niektoré parametre kontroly nepozdávajú. „Pokiaľ príde nejaká zložka – či už daňová, alebo finančná – niečo si u nás vyžiadať, je veľmi zvláštne, keď spolu s ňou príde televízia,“ povedal Remeta, podľa ktorého prišiel s kontrolórmi aj štáb TV Markíza. Podnikateľ si myslí, že ide skôr o poškodzovanie firmy či zastrašovanie.

Nie je to prvá razia

Minulý týždeň prebehla razia aj v košickej spoločnosti Inžinierske stavby. Vtedy pracoviská stavebnej firmy navštívili kriminalisti z Národnej kriminálnej agentúry. Boli aj v priestoroch rozostavaných jadrových blokov v Mochovciach. Pre ne boli Inžinierske stavby jedným z kľúčových dodávateľov, približne pred rokom spoluprácu ukončili.

Inžinierske stavby sa tiež vo väčšom objeme realizujú v diaľničných stavbách. Napríklad stavajú úsek rýchlostnej cesty medzi Ruskovcami a Pravoticami za vyše 100 miliónov eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie