Denník N

Ľudia štátu omylom darovali majetok, teraz časť vráti

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Fond hovorí, že ľuďom, ktorí previedli na štát aj bonitné akcie, ich nebude vracať automaticky. Urobí tak len vo výnimočných prípadoch.

Kto omylom daroval štátu hodnotné akcie, má šancu, že ich získa späť, ak o to požiada. Aj keď donedávna to ešte tak nevyzeralo.

Fond eviduje približne 90 žiadostí o vrátenie akcií. ,,Zatiaľ nikomu neboli akcie prevedené späť, ôsmim bola ponúknutá dohoda, ktorú – ak budú súhlasiť s jej obsahom – musia podpísať,“ povedala hovorkyňa Fondu národného majetku Miriam Žiaková.

Žiaková zdôrazňuje, že spätný prevod bonitných akcií nie je automatický a každú žiadosť posudzuje špeciálne zriadená komisia. To, že má ísť len o výnimočné prípady, ukazuje na príklade dôchodkyne, ktorá zdedila v dedičskom konaní akcie v hodnote asi 200-tisíc eur. Keď spísala žiadosť o prevod bezcenných akcií na fond a o zrušenie účtu, nevedela, že zdedené akcie jej nabehnú na ten istý účet.

Definíciu toho, čo štát rozumie pod mimoriadne bonitnou akciou, fond však neposkytol.

Ľudia mohli bez poplatku previesť na fond bezcenné akcie do konca minulého roku, no niektorí darovali štátu aj veľmi hodnotné akcie. Štát sa tak zrazu stal vlastníkom akcií Tatra banky, VÚB banky, Allianzu, Zentivy či napríklad Slovnaftu. Fond eviduje približne 90 žiadostí od občanov, ktorí by chceli aj takéto akcie späť.

Ako prvý na to, že štát môže vrátiť hodnotné akcie, upozornil portál Ako-investovať. Jeho analytici si to všimli vďaka príspevku jedného z diskutérov, ktorý uspel so žiadosťou o vrátenie pár kusov akcií VÚB banky. Fond o takejto možnosti na svojej stránke neinformuje.

Fond treba o vrátanie akcií požiadať písomne, no úspech nie je dopredu zaručený. Musí ísť preukázateľne o mimoriadne bonitné akcie a mimoriadnu situáciu. Fond bude jednotlivé žiadosti posudzovať individuálne.

,,Ak budete písať žiadosť o spätné navrátenie cenných papierov, odporúčam vám jasne opísať situáciu, ako sa vám podarilo na FNM previesť aj hodnotné akcie. Nezabudnite, že podľa fondu musí ísť o mimoriadnu situáciu, resp. o mimoriadne bonitné akcie,“ odporúča Martin Gulka, analytik portálu Ako-investovať. To, aké akcie ste darovali, by malo byť jasné z výpisu, resp. zo zmluvy, ktorú ste uzatvárali pri prevode cenných papierov s niektorým z obchodníkov.

Spätný prevod akcií robí spoločnosť Dlhopis, o.c.p. Žiadateľom najskôr ponúkne zmluvu o spätnom prevode, samotný prevod bude možné uskutočniť až po podpise týchto zmlúv.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie