Denník N

Drucker nechce plošné čistky riaditeľov nemocníc, v skutočnosti nevyhodil ani najviac kritizované postavy

Foto – TASR
Foto – TASR

Nový minister zdravotníctva zatiaľ nepovedal presné kritériá, podľa ktorých rozhodne, kto ostane vo vedení nemocníc a koho pošle preč.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker hovorí, že má voľnú ruku v tom, kto bude riadiť Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, nemocnice, či kto bude rozhodovať na ministerstve. Na ministerstve je od marca, všeobecná zdravotná už má nového šéfa, vymenil aj vedenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, operačného strediska záchrannej zdravotnej služby či Národného centra zdravotníckych informácií, ktoré má okrem iného na starosti eHealth.

Nový minister už vypísal aj výberové konanie na riaditeľa úradu verejného zdravotníctva a chystá konkurz na riaditeľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Drucker je však po rokoch prvý, kto po výmene vlády plošne nemenil riaditeľov nemocníc. Presnejšie, za štyri mesiace vo funkcii minister nevymenil ani jedného riaditeľa nemocníc. Nemocnice tak stále riadi napríklad člen komisie, ktorá rozhodovala o protizákonnom stravovacom tendri, alebo riaditeľ, ktorý chcel ututlať bielenie karty novorodenca.

Nechce plošné čistky

Ešte v apríli, mesiac po svojom nástupe, minister povedal, že sa postupne osobne stretne so všetkými riaditeľmi a „následne vyhodnotí aj prácu jednotlivých riaditeľov nemocníc“. S dodatkom, že transparentnosť, ako aj efektívnosť a účelnosť patria medzi základné piliere programového vyhlásenia vlády pre oblasť zdravotníctva.

Teraz minister zdravotníctva cez svojho hovorcu odkázal, „že sa bude snažiť maximálne objektívne posúdiť prácu každého manažmentu a neplánuje realizovať plošné výmeny riaditeľov“.

Krajina ako Slovensko by podľa ministra na takýto krok ani neposkytovala dostatočný manažérsko-odborný potenciál, keďže v rámci ministerstva zdravotníctva existuje viac ako sto podriadených organizácií.

Skoré zmeny však nevylučuje. „Minister zdravotníctva má dnes jasnú predstavu aj o personálnych otázkach v nemocniciach, ako aj ďalších organizácií v rámci rezortu. Tomáš Drucker považuje za korektné, aby o pripravovaných personálnych zmenách komunikoval najskôr so samotnými riaditeľmi a manažmentmi týchto organizácií, následne bude informovať o týchto krokoch aj médiá,“ dodáva ministerstvo.

Analytik INEKO Dušan Zachar dáva Druckerovi za pravdu v škodlivosti plošných čistiek. „Politické nominácie riaditeľov štátnych nemocníc spolu s ich príliš častým striedaním a chybnými motiváciami pri hospodárení sú jedným z veľkých neduhov slovenského zdravotníctva. Riaditelia nie sú motivovaní k poctivej koncepčnej práci, ktorá si vyžaduje viac rokov nepretržitého kvalitného manažovania,“ hovorí analytik INEKO Dušan Zachar.

Analytik však zároveň dodáva, že „ak nie je predpoklad kvalitného a čestného manažovania, treba urobiť zmeny aj na riaditeľských postoch“.

Riaditeľ nemocnice v Trnave Neštický a bývalý minister zdravotníctva Viliam Čislák. Foto - Tasr
Riaditeľ nemocnice v Trnave Neštický a bývalý minister zdravotníctva Viliam Čislák. Foto – TASR

Riaditeľov nemocníc nevymenil

Doteraz riaditelia fakultných a univerzitných nemocníc, ktoré vlastní štát, viac-menej rátali, že ich funkcie závisia od výsledkov volieb. Väčšinu z nich totiž po každej zmene vlády vymenili.

Drucker si zatiaľ nechal všetkých riaditeľov, ktorých ešte vybrala Zuzana Zvolenská alebo Viliam Čislák. A to aj napriek tomu, že viacerí boli kritizovaní pre svoje pôsobenie a pod ich vedením sa nemocnice tak zadĺžili, že štát plánuje zaplatiť ich faktúry za takmer 600 miliónov eur.

Minister stiahol rozhodovanie o väčších investíciách nemocníc na ministerstvo, no riaditelia ostali kľúčovými osobami, od ktorých závisí riadenie špitálov.

Pozrime sa na prípady riaditeľov, ktorí stále vedú štátne nemocnice, hoci ich profesionalita bola spochybnená.

Trnavskej nemocnici stále šéfuje Martin Neštický, ktorý nastúpil za Viliama Čisláka. Neštický bol dovtedy prevádzkovo-technický námestník riaditeľa, ktorým bol Martin Tabaček.

Tabačeka Čislák odvolal potom, čo médiá informovali o stravovacom tendri, ktorý bol jednou z najväčších káuz bývalej vlády. Skončili preň šéfovia nemocníc a z funkcie musel odísť aj vedúci služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martin Senčák.

Nemocnice v Trnave, v Banskej Bystrici, v Poprade aj v Trenčíne nakupovali stravu za vyše 80 miliónov eur na desať rokov. Pri zverení takého veľkého objemu služieb súkromnej firme to mali dať schváliť vláde, čo neurobili a porušili tým zákon. Vtedajší minister Viliam Čislák (za Smer) odvolal riaditeľov týchto nemocníc aj Senčáka, ktorý viedol jeho úrad a zmluvy odobril.

O dodávanie stravy súťažili prepojené firmy a ich ceny boli podľa prepočtov Trasnparency International príliš vysoké.

Tabaček síce skončil, ale Neštický, ktorý ho nahradil a dodnes vedie nemocnicu, o tendri priamo rozhodoval. Práve Neštický pri tendri na zabezpečenie stravy predsedal komisii, ktorá víťaza vyberala. V súťaži proti sebe vtedy bojovali firmy Dora Gastro a Hospital Catering Solutions, ktoré sú personálne aj majetkovo prepojené. Nemocnica napriek tomu tender nezrušila.

Odvolaného riaditeľa Martina Tabačeka vymenoval Neštický za svojho námestníka. Keď o tom informovali médiá, z tejto pozície ho stiahol.

„Vedenie trnavskej nemocnice sa zviditeľnilo aj kauzou, kde pacientke nemocnica odmietla poskytnúť zaznamenanú videodokumentáciu z operácie a kde úrad na ochranu osobných údajov potvrdil pochybenia,“ pokračuje v menovaní pochybení šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

Aj súčasná šéfka fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková musela o stravovacom tendri vedieť, keď prebiehal, bola ekonomickou námestníčkou. Po odvolaní riaditeľa Vladimíra Baláža, ktorý je aj poslanec za Smer, pre tento protizákonný tender, prišla na jeho miesto.

Šéf Fakultnej nemocnice v Nitre Jozef Valocký (v strede) s dnes už bývalou ministerkou Zuzanou Zvolenskoh a Pavlom Paškom - obaja museli odísť po kauze predraženého CT prístroja. Foto - Tasr
Šéf Fakultnej nemocnice v Nitre Jozef Valocký (v strede) s dnes už bývalou ministerkou Zuzanou Zvolenskou a Pavlom Paškom – obaja museli odísť po kauze predraženého CT prístroja. Foto – TASR

Kryl bielenie, šéfuje ďalej

Fakultnú nemocnicu v Nitre riadi poslanec Smeru Jozef Valocký. Pred tromi rokmi Sme prinieslo, že Alena Ďurišová, prednostka detskej kliniky v nitrianskej fakultnej nemocnici, zabielila údaje v zdravotnej dokumentácii. V karte novorodenca zabielila Ďurišová informáciu, že chlapcovi zlyhali obličky pre nesprávne podaný liek.

Valocký, ktorý aj vtedy nemocnicu riadil, to popieral a tvrdil, že prednostka v dokumentácii bielila len chybný údaj kolegu. Preukázalo sa však, že nehovoril pravdu a že lekárka zabielila údaje o tom, koľko lieku novorodencovi podali.

Minister Drucker zatiaľ nechal vo funkcii aj riaditeľa najväčšej Univerzitnej nemocnice v Bratislave Miroslava Bdžocha. Ten riadi najzadlženejšiu nemocnicu, ale kritiku si vyslúžil aj za nevýhodné prenájmy parkovísk súkromným firmám, ktoré potom od pacientov a ich návštev vyberali parkovné.

Riaditelia dotknutých nemocníc na otázky, či neodídu zo svojich postov, alebo či im minister nedal podmienky, ktoré musia spĺňať, neodpovedali.

Kritizovaný šéf sekcie Mikloši sa vráti

Nový minister už vymenil šéfov dvoch kľúčových sekcií na ministerstve – liekovej a zdravia. Tam bol ešte donedávna šéfom Mário Mikloši.

Ešte koncom júla oznámilo ministerstvo, že Mikloši, ktorý bol za bývalého vedenia ministerstva štátnym tajomníkom, odchádza na konci júna. Po ministrovi Viliamovi Čislákovi tak bol druhý najdôležitejší človek.

Miklošiho odchod z ministerstva je však len dočasný. „Ministerstvo má záujem o odbornú spoluprácu s Máriom Miklošim,“ dodáva hovorkyňa Stanislava Luptáková. Po novom by mal získať miesto projektového manažéra napríklad pri príprave zmien na pohotovostiach či záchrankách.

V súčasnosti tak zamestnanecký pomer na ministerstve nemá, ale o pár týždňov by sa tam mal vrátiť.

Mikloši mal ako šéf sekcie zdravia na starosti všetko, čo súvisí so zdravotnou starostlivosťou, s ošetrovateľstvom aj so vzdelávaním zdravotníkov.

Keď bol štátnym tajomníkom, kritizoval ho poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený), ktorý upozornil na jeho konflikt záujmov. Mikloši je totiž spoločníkom vo firme Uroflexx, ktorej sa za druhej vlády Roberta Fica darilo.

Konateľkou firmy je Miklošiho manželka. Firma podniká v zdravotníctve a na to, aký bude mať zisk, má veľký vplyv, akú zmluvu bude mať s najväčšou, štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Tú vlastní ministerstvo zdravotníctva.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie