Denník N

Najmodernejšia nemocnica má byť v Michalovciach, Penta si ňou môže zlepšiť obraz

Stavba nemocnice v Michaloviach. Foto N – Tomáš Benedikovič
Stavba nemocnice v Michaloviach. Foto N – Tomáš Benedikovič

Michalovská nemocnica by mala mať takmer polovicu kapacity veľkého projektu štátnej nemocnice v Bratislave. Prelomom sa môže stať vďaka architektúre, ktorá sa plne podriadila špecifickej logistike nemocnice.

Od roku 1989 stojí na Slovensku len jedna nová nemocnica. Zo štátneho si ju postavili policajti a vojaci v centre Bratislavy. Keďže má len niečo vyše sto lôžok, dá sa porovnávať iba s menšími okresnými nemocnicami. Okrem toho sa len opravovalo a pristavilo niekoľko väčších pavilónov, napríklad chirurgia v Trnave či urgentný príjem v Košiciach. Stavali sa aj privátne zdravotnícke zariadenia, ale naozajstnú všeobecnú nemocnicu zatiaľ žiaden súkromník nepostavil.

Minister zdravotníctva by mal o dva mesiace povedať, či sa štát odváži do stavby novej veľkej nemocnice so 700 lôžkami sám, alebo si predsa len prizve PPP partnera. Rozhodovanie bude mať o to náročnejšie, že už bude s čím porovnávať – nemocnicu s takmer polovičnou kapacitou stavia v Michalovciach Penta.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minimálne najjednoduchšiemu porovnaniu podľa ceny pripadajúcej na jedno lôžko sa Drucker nevyhne. A pri nej už teraz Penta ukazuje, že je efektívnejšia ako štát. Kaliňákovi podriadení postavili Nemocnicu sv. Michala so 110 lôžkami za 50 miliónov eur, kým Penta plánuje na 310 lôžok vynaložiť 34 miliónov. V štátnej bratislavskej nemocnici teda jedno lôžko vychádza na približne 500-tisíc eur, kým v Michalovciach má na približne to isté Penta nachystaných päťkrát menej eur.

Penta si v Michalovciach časť nových prístrojov prinesie zo starých budov, výstavba v Bratislave je prirodzene drahšia ako v Michalovciach, projekt Penty sa ešte môže počas stavby predražiť, no ani to nevysvetľuje taký veľký rozdiel v cene pripadajúcej na lôžko.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kto stavia, toho berú vážne

Penta košickej župe sľúbila, že v michalovskej nemocnici preinvestuje 7 miliónov eur, no napokon do projektu chce vložiť 34. Šéf regionálnych nemocníc Penty Ľuboš Lopatka často zdôrazňuje, že za takú veľkú investíciu musel vo vedení Penty dlho argumentovať. Návratnosť michalovského projektu sa očakáva za dve desaťročia, čo by ešte nedávno bolo v optike manažérov Penty nepredstaviteľne dlho.

Nová moderná nemocnica na východe však pre Pentu môže znamenať viac ako okamžitý zisk. Je síce najväčší investor v zdravotníctve, no jej obraz je najmä pričinením zdravotnej poisťovne Dôvera, lekární Dr.Max či polikliník s príplatkom ProCare bližšie postave dravého zdravotníckeho obchodníka ako spoľahlivého skúseného lekára.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Stavba nemocnice v Michalovciach. Foto N – Tomáš Benedikovič

V Michalovciach a Trebišove sa Denník N v nemocniciach Penty rozprával s desiatkami lekárov, sestier a manažérov a prakticky všetci hovorili, že verejnosť aj zamestnanci brali sľuby Penty po kúpe regionálnych nemocníc vlažne až do momentu, keď sa objavili stavbári a začali niečo rekonštruovať, alebo kým nemocnica nezačala nakupovať prístroje, na ktoré dovtedy čakala.

V Michalovciach sa to už deje vo veľkom. Stavia sa na mieste, kde Michalovčania doteraz obchádzali skelet chirurgického pavilónu z 90. rokov. Ten mal mať pôvodne 11 poschodí, ale keď postavili sedem, došli štátnej nemocnici peniaze. Penta mala možnosť pôvodný skelet prestavať, no čoskoro zistila, že požiadavky napríklad na logistiku nemocnice sa za 30 rokov tak zmenili, že jednoduchšie bude všetko zbúrať a začať odznova. Novú nemocnicu majú otvoriť o rok a pol, hotová je zatiaľ hrubá stavba.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odpad a upratovanie nemá pacient vidieť

Pri pohľade zvonku ani hrubá stavba novej nemocnice, ani jej vizualizácie nešokujú originalitou – je to klasická štvorposchodová kocka s jedným podzemným podlažím. Nie je to tým, že by na netradičné riešenie nebol čas. Celkovo ubehli od začiatku medzinárodného tendra po dodanie projektu tri roky; Penta vo finále oslovila 12 firiem a nemocnicu má nakoniec na starosti holandský architektonický ateliér Dutch Health Architects.

Obyčajný štvorcový pôdorys vyhovuje preto, lebo pomôže od seba oddeliť rôzne funkcie nemocnice tak, aby si navzájom neprekážali.

Aj vchody budú preto štyri a každý z inej strany. Hlavný s recepciou bude pre pacientov a hostí, extra bude logistika (čiže napríklad zásobovanie a odvoz odpadu), samostatne urgentný príjem a vlastný vchod budú mať aj zamestnanci.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa týchto činností je rozdelená aj stavba: tiež sa delí na štyri rovnaké časti – štvorce s priestranným presvetleným átriom v strede. Napríklad výťahy budú pritom samostatné, bežní návštevníci tak nebudú stáť na chodbách, kde niekto preváža bielizeň na sterilizáciu, iných pacientov na vyšetrenia, či rozváža jedlo.

Pacienti, ktorí prídu na urgentný príjem po vlastných, by sa nemali stretávať so záchranármi, ktorí prinášajú zo sanitky vážne zranených pacientov, tak ako to býva pravidlo v mnohých nemocniciach so štandardmi z minulého storočia.

CT, magnetická rezonancia, mamograf či ultrazvuk budú tiež na prízemí, hneď vedľa urgentného príjmu, no mimo návštevníckej zóny. Pacienta s podozrením na zlomeninu teda nepošlú na röntgen na iné poschodie niekoľko chodieb a stoviek metrov ďalej od „urgentu“. Všetko bude v dosahu desiatok metrov.

Logisticky dáva zmysel aj rozvrhnutie poschodí. „Urgent“ a rýchle vyšetrenia na prízemí, osem operačných sál a centrálna sterilizácia na najvyššom poschodí a pacientske lôžka medzi tým.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sestry a lekári spolu, aj rôzne odbornosti

Nemá sa zmeniť len stavba a vzhľad budovy: vedenie nemocnice plánuje aj zmeny v tom, ako budú pracovať sestry a lekári. Napríklad by nemali mať oddelené miestnosti, ale otvorený priestor (open space), kde by mohli spolu ľahšie komunikovať. Takto už fungujú napríklad v nemocnici v Trebišove (tiež patrí do Sveta zdravia). Na každom lôžkovom oddelení má byť tiež sesterský pult, ktorý má slúžiť ako recepcia.

Spájať sa majú aj jednotlivé odbornosti do „klastrov“. Ide o oddelenia, kde je viacero špecializácií. Takto už fungujú napríklad v Trebišove, kde na jednom oddelení pôsobia spolu primár chirurgie a traumatológie. V Michalovciach predbežne plánujú vytvoriť chirurgický, internistický „klaster“ aj Matka a dieťa, čo je spojenie pôrodnice, novorodeneckého, detského a gynekologického oddelenia.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Plávajúce lôžka

Izby by mali mať takzvané plávajúce lôžka. Znamená to, že jednotlivé oddelenia nebudú stavebne oddelené. Hranice medzi nimi budú len virtuálne, a tak sa budú vedieť posúvať podľa aktuálnej potreby. Ak by napríklad susedila chirurgia a urológia a nemocnica by potrebovala viac lôžok na urológii, ako má, len by virtuálne presunula postele z chirurgie na urológiu, bez toho, aby musela postele naozaj presúvať.

Celkovo by mala mať michalovská nemocnica 310 lôžok, ale v prípade potreby sa ich počet bude môcť rozšíriť na 370. Napríklad z jednolôžkových izieb by sa vtedy spravili dvojlôžkové. Priemerný počet lôžok na izbu je momentálne v Michalovciach 3,2, kým v novej budove to má byť podľa sľubu Sveta zdravia 1,6 – so zarátaním zachovaných lôžok v iných budovách 1,8.

Plávajúce lôžka sú v nových nemocniciach už štandard. Majú ich aj v bratislavskom sv. Michalovi. „Funguje to tak, že aká diagnóza na lôžku leží, tak je uhradená poisťovňou,“ hovorí riaditeľ bratislavskej nemocnice Marian Križko.

Takto vyzerá nemocnica na vizualizáciách

Nemocnica novej generacie-MI-vestibul Nemocnica novej generacie MI-izba2 Nemocnica novej generacie-MI-vnutorne oddelenie2

Fakty o michalovskej nemocnici:

  • Nemocnica má stáť 34 miliónov eur a Penta predpokladá, že sa jej investícia vráti o 20 rokov.
  • Najväčšiu časť nákladov zaplatia za stavbu, z vnútorného vybavenia sú to prístroje – plánujú kúpiť magnetickú rezonanciu, CT, dva digitálne röntgeny, ultrazvuk a vybavenie operačných sál.
  • Zo starej nemocnice prevezú funkčné prístroje, ktoré kupovali nedávno.
  • Vlani michalovská nemocnica zaznamenala takmer 18-tisíc ukončených hospitalizácií, vyše 5-tisíc operácií vrátane jednodňových zákrokov a vyše 900 pôrodov. Celkové tržby boli 20 miliónov eur.
  • Keď bude nemocnica hotová, staré budovy v areáli prestane používať. Vedenie ich chce predať. Okrem novej budovy by tak mali v nemocnici ostať len zrekonštruovaný onkologický a infektologický pavilón.
  • Budova chirurgického pavilóna sa prepojí s novou nemocnicou, v tejto časti by mali byť ambulancie. Pavilón tiež čaká rekonštrukcia. Zachovať chcú aj budovu riaditeľstva.
  • Investorom je firma, v ktorej má Penta 80 percent, košická župa 19 a mesto Michalovce jedno percento.
  • Spolu má Svet zdravia Penty v súčasnosti 14 nemocníc, michalovská je najväčšia.

Budova Nemocnice sv. Michala. Prvá nemocnica po revolúcii postavená na Slovensku nás pred vírusmi neochráni, pred kvalitou v architektúre dokonale. Foto TASR – Martin Baumann
Budova Nemocnice sv. Michala v Bratislave. Prvá nemocnica po revolúcii postavená na Slovensku. Foto – TASR

Ako súťaži Penta a ako štát

Hoci v texte porovnávame nemocnicu v Michalovciach a štátnu Nemocnicu sv. Michala, v mnohom sú veľmi rozdielne a neplatia pre ne rovnaké pravidlá. Základ je už v súťaži. Svet zdravia nemusel robiť verejnú súťaž ako Nemocnica sv. Michala. A výrazne sa to prejavilo. Súťažili a nakupovali úplne inak.

Kým nemocnica v Michalovciach robila veľa menších súťaží, štát nakupoval vo veľkých balíkoch. Penta na nemocnicu urobila medzinárodné výberové konanie a projektová dokumentácia spolu s výberom trvala tri roky. Oslovili 12 firiem a nemocnicu má nakoniec na starosti holandský architektonický ateliér DHA (Dutch Health Arcitects).

Na celú stavbu nemajú generálneho dodávateľa, ktorý by si objednával ďalšie služby od subdodávateľov. Celú stavbu rozdelili na 80 samostatných obchodných častí, na ktoré robia samostatné prieskumy trhu. Teda oslovili viaceré firmy, ktoré by danú vec či službu vedeli urobiť. „Vďaka tomu a know-how materskej spoločnosti dosahujeme priemerne úsporu 25 percent z celkových cien,“ tvrdí Svet zdravia.

Štát bežne urobí súťaž na generálneho dodávateľa, ktorý už potom jednotlivé časti, ktoré nevie sám zabezpečiť, objednáva u subdodávateľov. Podobne to bolo aj pri Nemocnici sv. Michala v centre Bratislavy. Súťaž na nemocnicu vyhlásili v slovenskom aj európskom vestníku. Rozdelená bola na tri časti. Jedna súťaž bola na realizačný projekt, druhá na dodávateľa stavby a posledná na dodávateľa medicínskej technológie. Všetci dodávatelia mali svojich subdodávateľov.

Pre predstavu: pri dodávke medicínskej technológie išlo o takmer 900 položiek, od stolíkov až po prístroje. Minister Kaliňák vtedy tvrdil, že nákup vo veľkom balíku je podľa neho efektívnejší.

Video: Otvorili novú nemocnicu, pozrite sa dnu
Autor: Martina Koník

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie