Denník N

Prezident podporil otvorenie druhého piliera

Sporitelia budú môcť v období od 15. marca do 15. júna vystúpiť z 2. dôchodkového piliera

Prezident Andrej Kiska podpísal novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Skonštatoval však, že už desať rokov medzi vládou a opozíciou pokračuje spor o dôchodkoch, ale je málokedy konštruktívny a nepomáha stabilite dôchodkového systému.

„Rozhodol som sa, že nebudem vrátením novely zákona pod parlamentu túto debatu predlžovať,“ zdôvodnil prezident, prečo novelu zákona podpísal. Uviedol, že sa nedá povedať, koľko ľudí využije možnosť vystúpiť z 2. piliera. „Niet pochybností o tom, že dnes v systéme starobného dôchodkového sporenia sú takí sporitelia, pre ktorých je 2. pilier za súčasných podmienok určite nevýhodný,“ doplnil Kiska.

Preto si želá, aby zodpovedné inštitúcie využili čas, počas ktorého bude 2. pilier otvorený, na pravdivé informovanie verejnosti, aby sa vedela rozhodnúť správne. „Chcem zdôrazniť, že keď sa 15. júna 2. pilier uzavrie, nastane podľa mňa najvyšší čas na hľadanie širokej politickej dohody na kľúčových parametroch nášho dôchodkového systému,“ podotkol.

Sporitelia budú môcť v období od 15. marca do 15. júna tohto roka vystúpiť z 2. dôchodkového piliera.   Tak ako pri predchádzajúcich otvoreniach 2. piliera, zákon umožní aj doň vstúpiť.

Vláda Roberta Fica sa rozhodla otvoriť kapitalizačný pilier po tom, ako sa začiatkom tohto roka po spustení výplatnej fázy ukázalo, že prvé dôchodky z neho budú nízke. „Vzhľadom na výšku dôchodkov, ktoré sú sporiteľom za ich nasporené sumy ponúkané, je účasť v 2. pilieri pre istú skupinu sporiteľov nevýhodná,“ zdôvodnil rezort práce v novele zákona.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie