Denník N

Za bombovými útokmi v Thajsku môžu byť povstalci z juhu, slovenských turistov nevystrašili

Vyšetrovatelia na jednom z miest výbuchu južne od Bankoku. FOTO - TASR/AP
Vyšetrovatelia na jednom z miest výbuchu južne od Bankoku. FOTO – TASR/AP

Počas výbuchov v Thajsku zahynuli štyria ľudia a desiatky ďalších sa zranilo. Slovenské ministerstvo vyzýva na opatrnosť, zájazdy nikto neruší.

Bombové útoky v Thajsku, pri ktorých za posledné dni zahynuli štyria ľudia a mnohí ďalší utrpeli zranenia, sú najhoršími od vojenského prevratu v krajine v roku 2014.

Prvé nálože odpálili neznámi útočníci už vo štvrtok v obľúbených turistických destináciách Hua Hin, Phuket a Phang Nga na juhu Thajska.

Celkom explodovalo jedenásť náloží v piatich destináciách, potvrdila agentúra AP. Obete boli thajskej národnosti, medzi zranenými sú turisti z Nemecka, Talianska, Holandska a Rakúska.

Útoky sa odohrali počas tradičných celoštátnych oslavách 84. výročia narodenia kráľovnej Sirikit.

Thajský premiér a vodca vojenskej vlády vyzýva k pokoju a v oblastiach vyhľadávaných turistami nariadil zvýšenú ochranu.

Ekonomika v ohrození

Bezpečnosť v krajine je prioritou a bude skúškou pre juntu. Turisti v Thajsku tvoria asi desať percent z HDP krajiny a predpokladá sa, že tento rok ich malo prísť až 33,5 milióna.

Po sérií výbuchov sa však skôr obávajú poklesu turistov prichádzajúcich predovšetkým z Číny. Práve oni sú hnacím motorom cestovného ruchu v krajine.

Úrady sa situáciu snažia upokojiť a vydali oficiálne vyjadrenie, v ktorom potvrdili, že „situácia v Hua Hin je v norme.“

Po viacerých výbuchoch v rôznych, turistami obľúbených a vyhľadávaných miestach, to stále môže mať za následok znížený počet cestujúcich do krajiny a tým pádom aj oslabenie ekonomiky.

So slovenskými cestovnými kanceláriami letia do Thajska ročne stovky klientov, ďalšie stovky sa však už vyberú do tejto krajiny individuálne, pretože cez web sa dajú objednať pomerne lacné letenky aj ubytovanie.

Ministerstvo zahraničných vecí v piatok vydalo odporúčanie, aby občania Slovenska pri ceste do tejto krajiny zvýšili svoju opatrnosť, sledovali miestne médiá a riadili sa pokynmi miestnych bezpečnostných zložiek.

Asi osemsto klientov ročne odrekreuje v Thajsku CK Bubo. Väčšina z nich ide na poznávacie cesty spojené s pobytom pri mori.

Manažér cestovky Jozef Zelizňák pre Denník N potvrdil, že momentálne v tejto krajine turistov zo Slovenska nemajú, pretože v auguste a septembri je v Thajsku najslabšia sezóna. Najbližšie by mali dovolenkári do tejto krajiny odletieť s CK Bubo až v druhej polovici októbra.

Podľa Zelizňáka zatiaľ nikto z klientov nevyjadril obavu o bezpečnosť dovolenky, dodal, že išlo o jednorazové útoky a Thajsko ostáva bezpečnou destináciou.

Ani CK Firo-tour, s ktorou za rok vycestuje do Thajska asi dvesto ľudí, zatiaľ nezaregistrovala obavy klientov ani storná zájazdov. Časť dovolenkárov už v tejto krajine oddychovala počas letných mesiacov, ďalší by mali vycestovať podľa riaditeľa CK Marcela Siekela až v októbri a novembri, keď začne z Bratislavy lietať Fly Dubai do Bangkoku s prestupom v Dubaji.

Čo je za útokmi

Odborníci sa zhodujú, že načasovanie a nasmerovanie útokov bude mať skôr politický presah, pretože v tejto oblasti sa nachádza aj kráľovský palác, v ktorom žije 88-ročný kráľ Pchúmipchon Adundét s kráľovnou.

V luxusných strediskách Hua Hin, Phuket, ale aj v provincii Phang Nga našli počas víkendu dohromady ďalších päť náloží. Tie však pred ich odpálením stihli zneškodniť.

„Je možné, že ich chceli odpáliť v rovnakom čase ako predošlé nálože,“ povedala pre al-Džazíru Grisada Boonrach, hovorkyňa thajského ministerstva vnútra.

Zatiaľ sa nikto k útokom v siedmich severných provinciách neprihlásil a úrady opakujú, že za nimi nie sú teroristi napojený na Dáiš (takzvaný Islamský štát), aj napriek tomu, že boli koordinované.

Najpravdepodobnejšie je, že za nimi stoja moslimskí povstalci alebo odporcovia vojenskej vlády. Pri ozbrojených konfliktoch povstalcov v moslimských provinciách na juhu krajiny zahynulo asi 6500 ľudí od roku 2004. Zatiaľ však nikdy neútočili na turistov.

„Tieto útoky vykonala skupina ľudí súčasne na mnohých miestach, pričom počúvali príkazy jednej osoby,“ povedal pre novinárov Pongsapat Pongcharoen, zástupca náčelníka polície.

V súvislosti s útokmi už thajská polícia zadržala dvoch podozrivých mužov kvôli výsluchu. Bližšie informácie zatiaľ nie sú známe.

Odpor voči vojenskej vláde je stále na vzostupe aj po tom, čo minulý týždeň v referende presadila zmeny v ústave.

Búriaci sa juh

Oficiálne návrhy hovoria, že ide pravdepodobne o „lokálnu sabotáž“ v snahe šíriť chaos, ako sa vyjadril aj thajský premiér Prajutch Čan-Oča, ktorý vedie vojenskú vládu od prevratu v roku 2014.

Frakcia známa aj ako „červené košele“, ktorá je stále lojálna bývalému premiérovi Thaksin Šinawatrovi, bojovala proti oponentom spojenými vojenskými alebo monarchistickými elitami. Spojitosť s útokmi odmietli so slovami, že by to „vojenskej junte ospravedlnilo viac kontroly a suverenity na dlhšiu dobu,“ vyjadrila sa Jednotná fronta za demokraciu proti diktatúre pre Financial Times.

Nezávislí odborníci len ťažko vidia politický potenciál, ktorý by „červeným košeliam“ mohol pomôcť. Taktiež útoky prebehli ďaleko od ich sídla, ktoré sa nachádza na severe a severovýchode Thajska.

Spojitosť skôr vidia s dlhotrvajúcim krvavým konfliktom búriacich sa separatistov z juhu krajiny. Analytici poukazujú na spôsob útokov za použitia menších náloží a tiež posledné ústavné zmeny.

Útoky sa stali počas výročia zmiznutia predstaviteľa a hrdinu moslimských povstalcov Hadži Sulong Abdul Kadir Al-Fataniho.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie