Denník N

Čo chce Ficova vláda zmeniť? Pozrite si návrhy, ktoré dnes schvaľovala

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 13:45. – Koaličná vláda po prázdninách rokuje o desiatkach zákonov. Ráta v nich so zvýšením penzií, s vyšším zdanením cigariet, predĺžením špeciálnych odvodov pre firmy aj so zmenou poplatkov za registráciu auta.

Zvýšenie koncesionárskych poplatkov

Minister kultúry Marek Maďarič chce po 13 rokoch bez zmien zvýšiť koncesionárske poplatky zo 4,64 eura na 7 eur mesačne. S opatrením má zásadný problém SNS, ktorá chce zvýšenie poplatkov len v prípade veľkých zmien vo fungovaní a v programovej štruktúre vysielania RTVS. O nesúhlase svojich ministrov na vláde hovoril šéf SNS Andrej Danko ešte aj v utorok. Maďarič hrozí demisiou, pokiaľ by návrh neprešiel. Smer môže SNS na vláde prehlasovať, prehĺbil by tak však spory s koaličným partnerom a bez Danka nemá šancu zvýšenie presadiť v parlamente. Rokovanie o tomto bode vláda prerušila.

Navrhnutá účinnosť: 1. január 2017

Zmení sa register vlastníkov firiem

Všetky stredné a veľké firmy, ktoré budú chcieť obchodovať so štátom alebo s verejnými inštitúciami, budú musieť zverejniť svojich reálnych vlastníkov. Nový register bude viesť Okresný súd v Žiline. Povinnosť zverejňovať „konečných užívateľov výhod“ existuje už teraz, ale do registra na Úrade pre verejné obstarávanie píšu mnohé firmy nezmysly. Po novom budú za pravdivosť zápisu ručiť konkrétni ľudia – najmä advokáti – alebo banky. Zvýšiť sa majú aj prípadné pokuty pre firmy a ich štatutárov.

Účinnosť: 1. január 2017

Firmy zaplatia zo ziskov nižšiu daň

Zisky firiem sa od januára budú zdaňovať sadzbou 21 percent, nie sadzbou 22 percent. Pre štát to bude znamenať na budúci rok mínus 132 miliónov eur v rozpočte. Daň z príjmov pre právnické osoby zvýšila druhá Ficova vláda – najprv z 19 percent na 23 percent, následne daň znížila na aktuálnych 22 percent.

Navrhnutá účinnosť: 1. január 2017

Dividendy sa začnú zdaňovať

 Dividendy sa majú zdaňovať od roku 2018 sadzbou dane 15 percent alebo 35 percent. Zároveň sa z nich už nebudú platiť zdravotné odvody (vo výške 14 percent), ktoré zaviedla ešte Radičovej vláda. Pre zdanenie dividend bude rozhodujúce, kedy budú vyplatené, a nie to, kedy sa vytvoril zisk, z ktorého sa vyplatili. O tomto bode vláda rokovanie prerušila pre technické pripomienky. Premiér Robert Fico však ubezpečil, že daň z dividend bude.

Navrhnutá účinnosť: 1. január 2018

Cigarety sa viac zdania

Škatuľka cigariet zdražie od januára v priemere o 10 centov. Najbežnejšia cena balíčka cigariet je 3,10 eura za škatuľku, bude teda stáť 3,20 eura. Ministerstvo financií si od vyššej spotrebnej dane na tabak a tabakové výrobky sľubuje, že fajčiari pošlú v budúcom roku do rozpočtu o 32 miliónov eur viac. Ďalšie zvýšenie zdanenia cigariet, ktoré príde od roku 2019, by malo rozpočtu pomôcť sumou 68 miliónov eur.

Navrhnutá účinnosť: 15. december 2016 a 1. február 2019

Štát predĺži špeciálne odvody pre firmy

Banky, poisťovne, telekomunikačné, farmaceutické či energetické firmy budú od januára platiť dvojnásobne vyšší špeciálny odvod ako doteraz. Firmy rátali s tým, že v tomto roku platia špeciálny odvod naposledy, bankám sa mal zase znížiť na polovicu. Po novom ho majú platiť ďalej bez ďalšieho časového obmedzenia. Aj o tomto bode ministri prerušili rokovanie.

Navrhnutá účinnosť: 31. december 2016

Daniari zaplatia úrok za zadržanú vratku DPH

Ak daniari zadržiavajú podnikateľovi vratku DPH dlhšie ako 6 mesiacov a kontrola nič nepreukáže, zaplatia mu sankčný úrok 1,5 percenta zo zadržiavanej sumy od obdobia, keď mu vznikol nárok na jej výplatu.

Navrhnutá účinnosť: 31. december 2016

Dôchodky sa zvýšia o 8,2 eura

Dôchodky sa od januára budúceho roka zvýšia o 2 percentá priemerného dôchodku, čomu zodpovedá pevná suma 8,2 eura. Poruší sa tak pravidlo, že dôchodky sa zvyšujú o percento, ktoré sa ráta ako súčet medziročného rastu cien a priemernej mzdy, pričom váha inflácie vo vzorci postupne rastie.

Navrhnutá účinnosť: 30. októbra 2016

Bude vianočný príspevok k penzii

Seniori s nízkymi dôchodkami by si mali opäť pred koncom roka prilepšiť. Dostanú jednorazový vianočný príspevok k penzii vo výške 12,74 eura. Mali by ho dostať poberatelia penzie, ktorých úhrn súm dôchodkov nepresiahne dvojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu. Táto hranica podľa rezortu práce korešponduje s približnou sumou priemerného starobného dôchodku, ktorá bola ku koncu apríla 414,70 eura.

Navrhnutá účinnosť: 1. november 2016

Lieky za hranice budú vyvážať ťažšie

Problém s nedostatkom liekov, pretože sa vyvážajú za hranice, kde za ne distribútori dostanú viac peňazí ako na Slovensku, by sa mal vyriešiť. Distribučná firma už nebude môcť liek, ktorý sa platí z poistenia, vôbec vyviezť za hranice. To bude môcť len firma, ktorá liek vyrába. Ministerstvo obmedzí aj lekárne, tie už nebudú môcť predávať lieky ďalej. Budú ich môcť predať len tej distribučnej firme, ktorá im ich dodala. Za porušenie nových pravidiel budú vysoké pokuty – distribučná firma môže dostať pokutu milión eur, lekár stotisíc eur.

Navrhnutá účinnosť: 1. január 2017

Poplatok za registráciu auta sa zmení

Prvá registrácia auta dnes vyjde na 33 eur, platí to pre autá s výkonom motora do 80 kW. Za tie s vyšším výkonom zaplatia majitelia pri prvej registrácii viac. Od februára sa sadzby zmenia. Registrácia auta s vyšším výkonom tak po novom vyjde od 90 až do takmer 4 000 eur. Platiť sa však už nebude pri každej ďalšej registrácii 33 eur, ale odstupňované sadzby. Registračný poplatok sa totiž bude znižovať podľa veku auta, zvýhodnené budú staršie autá. Napríklad auto, ktoré bude šofér registrovať 15 rokov od prvej registrácie, vyjde na 0,08-násobok prvého registračného poplatku. Minimálny poplatok v hodnote 33 eur zostane zachovaný.

Navrhnutá účinnosť: 1. február 2017

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie