Denník N

Ľudia dávajú na poplatky u lekára stovky podnetov, pokuty dostanú ambulancie len zriedka

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Ak lekári vyberajú poplatky za prednostné vyšetrenie, sankciu im môžu dať župy. Tie nechcú zverejňovať, komu pokuty dali.

Lekári od apríla minulého roka nemôžu od pacientov pýtať peniaze za objednanie či prednostné vyšetrenie. Niektorí to však stále robia. Župy ich majú kontrolovať a môžu im dať aj pokuty. Odkedy zákon platí, na župy prišlo zhruba 600 podnetov, ktoré mali preveriť. Dali zhruba päťdesiat pokút.

O tom, kto pokuty dostal, župy hovoriť nechcú. Výnimkou je len Bratislava, ktorá na otázky Denníka N odpovedala konkrétne. Od apríla minulého roka udelili pokutu za nezákonný poplatok firmám Imuline, Medicínske zariadenie Mlynská dolina, MUDr. D. M. a Pro Sanus zo skupiny ProCare. Posledné zariadenie dostalo najvyššiu pokutu – 2100 eur.

Ostatné menované zariadenia dostali sankcie od 300 do 500 eur. Vlani župa riešila 54 podnetov od ľudí, ktorí upozorňovali na protizákonné vyberanie poplatkov. Tento rok prišlo 40 podnetov.

Veľa podnetov, málo pokút

Napríklad Trnavský kraj dostal v tomto roku 57 podnetov, v dvoch prípadoch udelil aj pokutu za to, že lekár neoprávnene, a teda aj protizákonne vyberal poplatky. Obe pokuty boli v hodnote 200 eur. Mená konkrétnych zariadení odmietli zverejniť.

Rovnako ani banskobystrická župa nepovedala, komu udelila pokutu, odvoláva sa na „etické dôvody“. Celkovo urobili kontrolu v 143 zariadeniach. Pre vyberanie poplatkov sa na nich obrátilo 36 ľudí. Keď nájdu lekára, ktorý protizákonne vyberá poplatky, snažia sa s ním dohodnúť, aby pacientovi poplatok vrátil. Ak lekár poplatok nevráti, dajú mu pokutu. Od apríla minulého roku začali tri konania o uložení pokuty.

Najviac pokút udelil Košický kraj – 31. Od apríla minulého roka skontrolovali 107 zariadení. Nitrianska župa hovorí, že im podnety za takmer rok a pol ani neprišli.

V Prešove pokutu nedali

V Prešovskom kraji neudelili ani jednu pokutu: „Skôr sa samosprávny kraj uberá cestou upozornení a prejednávaní nedostatkov,“ tvrdí župa. Zákaz poplatkov, ako je dnes nastavený, sa im nepáči. „Poplatky za prednostné ošetrenie neboli jednoznačne špecifikované, preto sú ťažko kontrolovateľné. Bolo by vhodné presne stanoviť, ktoré úkony sú v rámci základného ošetrenia a platí ich poisťovňa a ktoré výkony sú nadštandardné a musí byť spoluúčasť pacienta,“ tvrdí župa.

Podnetov chodí podľa nich pár – zväčša telefonicky či anonymne.

Žilinská župa bola aktívna a zriadila portál, kde sa môžu ľudia u lekárov objednať bezplatne. „Do systému sa zapojilo už 36 lekárov a objednalo sa viac ako 15-tisíc pacientov,“ tvrdí župa.

Od zákazu vyberania poplatkov za prednostné vyšetrenie dostala takmer 90 podnetov, ktoré sa týkali poplatkov. Udelila celkovo 14 pokút.

Prednostne sa opäť objednáte

Pravidlá poplatkov by sa mali ešte v tomto roku výrazne zmeniť. Do decembra by ministerstvo zdravotníctva malo pripraviť nové pravidlá, napríklad by sa mala vrátiť aj možnosť zaplatiť si za prednostné vyšetrenie. „Rezort momentálne analyzuje príslušné právne predpisy, pripravuje potenciálne scenáre a návrhy riešení,“ povedala hovorkyňa Stanislava Luptáková.

Konkrétne zmeny, ktoré chce do konca roka priniesť, nespresnili. Minister Tomáš Drucker (nominant Smeru) však už v máji povedal, že chce „prinavrátiť možnosť objednávania, ale tak, aby to nebolo na úkor pacienta. Aby sa aj tí, čo sa neobjednajú, dostali na rad.“

Prezident Andrej Kiska napríklad v minulosti navrhoval, aby sa určil zoznam poplatkov, ktoré môžu lekári vyberať, a všetky ostatné by boli zakázané. Či to bude takto aj v návrhu ministra zdravotníctva, nie je jasné.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie