Denník N

O tri týždne začnú stavať Jaguar, na ministerstvo dopravy sa preň kopia žaloby

Vláda pomôže automobilke na štart stámiliónmi eur. Investícia priniesla už aj žaloby či trestné oznámenie za ohováranie na štátneho tajomníka ministerstva dopravy Viktora Stromčeka (druhý vpravo). Foto – TASR
Vláda pomôže automobilke na štart stámiliónmi eur. Investícia priniesla už aj žaloby či trestné oznámenie za ohováranie na štátneho tajomníka ministerstva dopravy Viktora Stromčeka (druhý vpravo). Foto – TASR

Automobilka prinesie stovky pracovných miest, no možno nebude celkom legálne postavená.

Ani brexit nezmenil zámer manažérov indicko-britskej automobilky Jaguar Land Rover postaviť na Slovensku závod. V oficiálnej pozvánke už pozývajú na poklopkanie základného kameňa pre budúcu nitriansku automobilku.

Je to veľká vec, štátni manažéri o nej nahlas rozprávajú približne rok a prebieha už aj príprava strategického parku, ktorého centrom bude autovýrobca.

V tom istom tempe nadobúdajú stále vážnejšie kontúry aj námietky a problémy okolo novostavby.

Okresný úrad Nitra napríklad práve podľa agentúry TASR zamietol odvolanie proti rozhodnutiu o vydaní stavebného povolenia na stavbu automobilky.

Ide o jedno z mnohých odvolaní, ktoré podal Nitran Roman Cerulík. Hovorí, že doteraz úradníci či už na stavebných úradoch, alebo na ministerstve dopravy odmietli všetky jeho odvolania proti rozhodnutiam, ktoré označuje za nezákonné. Preto ich postupne v zákonom stanovených lehotách posiela ďalej na súd.

Ďalšie štyri žaloby

„Výsledkom toho je podanie najnovšie štyroch žalôb, ktoré boli podané 17. augusta proti tomu, že ma ministerstvo dopravy nezákonne ako účastníka vylúčilo zo štyroch stavebných konaní a mojimi stanoviskami, pripomienkami a námietkami sa riadne nezaoberalo,“ vysvetľuje Cerulík. Ako sa postupne bude odvolávať ďalej, žalôb bude pribúdať.

Cerulík namieta najmä proti tomu, že ako majiteľ viacerých pozemkov v strategickom parku, kde závod má stáť, sa chcel vyjadriť v stavebnom konaní, no z procesu ho vylúčili. Keby nie, jeho argumentáciou by sa museli úrady zapodievať.

Namiesto toho štát rozbehol debatu o tom, že Cerulík je špekulant, ktorý tlačí na štát, aby dostal za svoje pozemky čo najviac peňazí. Nitran preto podal aj podnet na trestné stíhanie na štátneho tajomníka ministerstva dopravy a vládneho splnomocnenca pre strategické parky v jednom Viktora Stromčeka. Trestné stíhanie je už podľa Cerulíka políciou začaté.

Rozporuplné bolo aj posudzovanie vplyvov, aké bude mať nová automobilka na životné prostredie. Tomu sa napríklad vyčítalo, že oficiálne ráta s výstavbou iba 400 parkovacích miest, čo investíciu vyradilo z projektov, ktorých vplyvy na životné prostredie sa automaticky posudzujú. Neskôr vysvitlo, že v areáli zaparkuje 4-tisíc áut.

Keby súdy v konečnom dôsledku rozhodli, že má Nitran pravdu, stavebné povolenie pre Jaguar bude neplatné, myslí si Cerulík.

Bude to drahšie, ako priznal štát

V priemyselnom parku sa vo veľkom robia práce už dlhšie. Štát ho pripravuje pre Jaguar a jeho budúcich dodávateľov.

Na samotný závod prispeje štát dotáciou 130 miliónov eur. Ďalšie peniaze si vyžiada príprava parku, ako aj výkup pozemkov. Posledné čísla ukazujú, že investícia bude stáť pomimo dotácie aj pol miliardy eur.

Výmenou za to má Jaguar zamestnať 2800 ľudí, neskôr možno aj necelých 4-tisíc zamestnancov. Štart výroby plánuje na rok 2018, najprv chce vyrábať ročne 150-tisíc áut.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie