Denník N

Nominantka SNS miliónové pokuty neokreše, narýchlo upravila svoj návrh

Gabrielu Matečnú do funkcie nominovala SNS, ktorú vedie Andrej Danko. Foto - TASR
Gabrielu Matečnú do funkcie nominovala SNS, ktorú vedie Andrej Danko. Foto – TASR

Obchodníci chválili ministerku Matečnú, že chce zmierniť najvyššie pokuty za predaj potravín. Vláde predloží návrh, ktorý ich zachová tak, ako platia dnes.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) nenašla dosť odvahy, aby zredukovala miliónové pokuty pre obchodníkov za predaj potravín len na tie previnenia, ktoré môžu ohroziť zdravie ľudí. Hoci v novele zákona o potravinách, ktorú predložila na pripomienkovanie, obmedzila najvyššie postihy iba za opakovaný predaj nebezpečných potravín a taký návrh predložila aj na legislatívnu radu vlády, ministri dostanú na stôl inú verziu.

Tá je v časti miliónových pokút takmer identická s tým, čo presadil ešte jej predchodca Ľubomír Jahnátek (Smer) a čo platí dodnes. Tak Jahnátek tesne pred voľbami, ako aj Matečná po nástupe do funkcie pritom naznačovali, že by sa najvyššie pokuty mohli znížiť alebo aspoň zmierniť.

O návrhu novely z dielne Matečnej rezortu by mala v stredu vláda rokovať na výjazdovom rokovaní vo Svidníku. V zrýchlenom režime sa má posunúť do parlamentu, pretože upraví aj iné ustanovenie, za ktoré Brusel Slovensku hrozí súdom.

Návrat k dnešku

Pôvodný návrh Matečnej novely počítal s tým, že by obchodníci od januára 2017 mali dostať pokuty vo výške 1 až 5 miliónov eur vtedy, ak inšpekcia u nich druhýkrát opakovane zistí, že predávali zdraviu škodlivé a na ľudskú spotrebu nevhodné či skazené potraviny, a aj vtedy, ak nedodržia v stanovenej lehote pokyny inšpekcie.

Prezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak minulý týždeň privítal, že sa má zúžiť okruhu prehreškov, za ktoré inšpekcia bude môcť dať miliónové pokuty.

No podľa návrhu novely, o ktorej má rokovať vláda, bude môcť inšpekcia dať miliónové pokuty nielen za opakovaný predaj škodlivých potravín, ale aj za predaj potravín bez označenia alergénov, neschválených geneticky modifikovaných potravín, predaj po lehote spotreby a minimálnej trvanlivosti či za marenie výkonu kontroly. Tak je to v zákone aj dnes, novinkou je len výnimka, ktorá sa týka potravín, čo posunú obchody po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti charite.

To, že sa mal okruh prehreškov, za ktoré by hrozili najvyššie pokuty, okresať, pritom pre Denník N minulý týždeň potvrdil aj šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. No hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík vtedy doplnil, že práve k výške pokút boli ešte na legislatívnej rade vlády pripomienky, aj preto novelu zákona vláda na druhý deň z rokovania stiahla.

Za pár dní sa to zmenilo

V piatok Machalík pre Denník N potvrdil, že v novele predloženej na rokovanie vlády v oblasti najvyšších pokút k zásadnej zmene nedôjde. Doplnil, že hlavný cieľ novely bol iný – najmä upraviť možnosť darovania potravín po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti na charitu, oblasť internetového predaja a tabúľ s podielom slovenských výrobkov, ktoré kritizovala Európska komisia.

To, že sa v takej zásadnej veci návrh novely zmení až po legislatívnej rade vlády, pritom nie je úplne štandardné, no podľa exministra pôdohospodárstva a opozičného poslanca Zsolta Simona na Slovensku vcelku bežné. Ukazuje to skôr na možný lobing niekoho, kto nemal záujem pokuty upraviť.

Zatiaľ Štátna veterinárna a potravinová správa vymerala reťazcom osem miliónových pokút, rozdelila ich medzi reťazce Tesco, Kaufland a Billa. Reťazce však dosiahli na súde odklad ich zaplatenia.

Simon však tvrdí, že takéto sankcionovanie nie je účinné, pretože definitívny verdikt o výške pokuty padne po vyše roku. Myslí si, že pre obchodníkov by bol viac odstrašujúci verejný pranier v podobe zverejňovania prehreškov priamo v predajniach.

Obchodníci upozorňujú, že také vysoké pokuty nie sú v iných krajinách bežné. Analytik obchodu Ľubomír Drahovský naznačuje, že ich výška nie je takému malému trhu, ako je ten slovenský, ani primeraná.

Strana proti nim bojuje

Ministerku Matečnú nominovala do funkcie Slovenská národná strana a jej predseda Andrej Danko sa netají tým, že by mal štát od obchodných reťazcov vyinkasovať čo najviac peňazí. Pripomenul to opäť aj na tohtoročnom Agrokomplexe.

Podľa denníka Pravda Danko ohlásil, že na stole je návrh zákona, čo „tvrdou rukou zasiahne proti obchodným reťazcom, ktoré nekalými obchodnými praktikami deptajú dodávateľov potravín“. K rozumu ich majú priviesť odvody, ktoré budú veľké siete odvádzať do štátneho rozpočtu.

Jeho strana mala vo volebnom programe zavedenie osobitnej dane z obratu obchodných reťazcov vo výške minimálne 6 percent, po vzore obdobného odvodu, aký v susednom Maďarsku zaviedol Viktor Orbán. V programe ministerstva pôdohospodárstva, na ktorom SNS získala ministerský post, to napísali opatrnejšie: „V záujme ochrany malých a stredných podnikateľov vláda zváži zavedenie osobitného odvodu pre veľké obchodné systémy.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie