Denník N

Štát môže povoliť v jasliach viac detí na učiteľku aj triedu, ako plánoval

Foto – archív Rainbow Garden
Foto – archív Rainbow Garden

Zmeny v novele zákona o sociálnych službách môžu byť miernejšie, povinnej registrácie a požiadavky na bezbariérovosť sa ministerstvo zrejme nevzdá.

Fungovanie súkromných jaslí sa nemusí zmeniť až tak výrazne a rodičia by plánované zmeny mohli pocítiť menej, ako sa pôvodne zdalo. Ministerstvo práce totiž tento týždeň naznačilo, že novela zákona o sociálnych službách môže upraviť podmienky fungovania jaslí v niektorých oblastiach miernejšie, než pôvodne navrhlo.

Tvrdí to Lucia Gomez, ktorá vedie súkromnú škôlku pre deti od dvoch do šiestich rokov v Limbachu. Rokovania na ministerstve sa zúčastnila spolu so zástupcami súkromných jaslí a Únie materských centier, ktorá presadzuje, aby boli mamy s deťmi na materskej dovolenke do troch rokov veku dieťaťa.

Novela už prešla pripomienkovým konaním. Tento mesiac by sa ňou mala zaoberať tripartita a potom vláda, schváliť ju musí ešte parlament.

Viac detí na učiteľku

Ak sa do novely dostane to, čo na rokovaní prisľúbil štátny tajomník ministerstva práce Braňo Ondruš, mal by štát jasliam povoliť, aby mali viac detí na jednu vychovávateľku, ako chcel najprv presadiť.

Pôvodne ministerstvo navrhlo, aby jedna vychovávateľka v jasliach mohla mať na starosti len štyri deti do troch rokov.

Podľa kompromisného návrhu však môže byť v novele tento počet vyšší – na jednu vychovávateľku by mohlo pripadať päť detí.

S týmto číslom podľa Gomez prišli zástupcovia jaslí a materských centier, aj keď si myslia, že pri počtoch by sa mali zohľadňovať aj potreby a vek detí. Najmenšie deti, ktoré idú do jaslí,  totiž potrebujú viac pozornosti ako o niečo staršie deti, ktorých by tak mohlo byť na jednu vychovávateľku viac.

„Stále si myslíme, že by tieto počty nemali byť určené celoplošne, ale podľa veku,“ vraví Gomez.

Ministerstvo argumentuje tým, že by sa takéto triedenie podľa počtu aj veku ťažko definovalo v zákone. No podľa Gomez by sa mohlo objaviť v doplňujúcej vyhláške či v inom doplňujúcom nariadení.

Ústupkom v prospech jaslí oproti pôvodnému návrhu by mohol byť aj vyšší počet detí, ktoré smú byť v jednej miestnosti. Rezort práce totiž pôvodne počítal s tým, že povolí len 12 detí na jednu miestnosť. Z rokovaní na ministerstve však podľa Gomez vyplynulo, že by ich novela mohla povoliť 15 detí.

Zmierniť by sa novela mohla aj v požiadavkách na odbornosť personálu, ktorý v jasliach pracuje. Ministerstvo vedené Jánom Richterom chcelo v novele zakotviť, že 80 % zamestnancov jaslí musí mať odborné vzdelanie v oblasti vychovávateľstva.

Po argumentácii, že by to pri prepočte na menší počet zamestnancov mohlo znamenať aj to, že by odborné vzdelanie museli mať v jasliach všetci, je však podľa Gomez ochotné pristúpiť na zníženie na 75%.

Na povinnej registrácii trvajú

Aj keď je možné, že sa veľkorysejšie počty pri prepočte detí na vychovávateľku i triedu podarí do novely dostať, zmenu ďalších zásadných vecí asi prevádzkovatelia jaslí nepresadia. Zo spoločného rokovania na ministerstve je totiž zrejmé, že od povinnej registrácie prevádzkovateľov jaslí či ľudí, ktorí sa chcú o najmenšie deti profesionálne starať, neustúpi.

Dnes na to stačí voľná živnosť, ale ministerstvo práce chce mať zariadenia aj jednotlivcov, ktorí sa venujú opatere detí, pod väčšou kontrolou. Chce mať právo povedať, komu túto činnosť povolí a komu nie, preto presadzuje povinnú registráciu.

To však bude znamenať aj pre už fungujúce jasle náklady navyše. Budú totiž musieť zaplatiť nielen 66-eurový registračný poplatok, ale získať aj ďalšie potvrdenia o tom, že spĺňajú všetky požiadavky na fungovanie jaslí.

Hoci prevádzkovatelia jaslí súhlasia s tým, že by mal štát určiť isté regule na prevádzku jaslí, myslí si, že by ich mal stanoviť tak, aby boli rozumné a zmysluplné, nie likvidačné.

Len tie, ktoré pracujú

Ustúpiť zatiaľ ministerstvo neplánuje ani od podmienky, že by jasle mali byť len pre deti, ktorých matky už pracujú. Podľa Gomez zástupcovia rezortu argumentujú tým, že tieto zariadenia by mali zabezpečiť zosúladenie pracovného a rodinného života rodičov. Preto by na ne nemali mať nárok deti, ktorých mamy sú ešte s mladším súrodencom doma.

Ministerstvo podľa spoločnej debaty neplánuje ustúpiť ani od návrhu, že by v súkromných jasliach mali poskytovať starostlivosť o dieťa len do konca kalendárneho roka, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. To môže spôsobiť rodičom problém, kam dajú dieťa na niekoľko mesiacov, kým ho vezmú do škôlky, ak je do nej zapísané až od augusta či septembra ďalšieho kalendárneho roku, v ktorom ešte mnoho mesiacov nebude mať štyri roky.

Z novely už zrejme nevypadne ani podmienka, že jasle majú mať bezbariérový prístup. Hoci na splnenie tejto požiadavky by mali dostať zhruba ročné obdobie, nie vo všetkých jasliach ju vedia zabezpečiť.

Podmienku bezbariérovosti by pritom už dnes mali spĺňať objekty, v ktorých sídlia štátne inštitúcie, ale nie všetky ju spĺňajú. Štát pritom priznal, že nedokáže účinne kontrolovať, či majú prístup pre ľudí bez bariér.

Náklady budú nižšie

Hoci naplnenie nových požiadaviek stanovených štátom budú musieť jasle premietnuť do poplatkov pre rodičov, ak sa do novely dostanú kompromisné riešenia, nemusel by byť dosah taký hrozivý, ako sa pôvodne zdalo. Po zverejnení pôvodného návrhu totiž prevádzkovatelia hovorili o výraznom zvýšení poplatkov.

„Ak sa súkromné zariadenia rozhodnú splniť všetky nové požiadavky, ktoré zavádza novela zákona, tak budú musieť svoje ceny zdvihnúť minimálne na dvojnásobok,“ povedala pred desiatimi dňami Gomez.

Dnes už priznáva, že dôsledky novely pre rodičov, ale aj jasle, môžu byť miernejšie a nemusia byť dramatické. V prípade, že prejde novela v upravenej verzii, nebudú musieť jasle zvýšiť poplatky pre rodičov dvojnásobne.

Gomez odhaduje, že by to mohlo byť maximálne o štvrtinu. Ak by sa zvýšili do tejto miery, aj po upravení podmienok v jasliach, ako chce štát, by jasle nemuseli byť v strate. Keby ostali návrhy zmien v pôvodnej verzii, exminister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál vyrátal, že by v strate niekoľkých stoviek eur mesačne iste boli.

Neriešia vôbec vzdelávanie

Hoci sa novela v niektorých otázkach zrejme zmierni, profesor pedagogiky na Trnavskej univerzite Branislav Pupala ju označil za silne reštrikčnú záležitosť. Tvrdí, že jasliam ukladá mnohé obmedzenia, no zameriava sa len na sociálnu starostlivosť a nie je v nej nič, čo by riešilo komplexne kvalitu vzdelávania detí v predškolskom veku.

Na jednej strane síce chápe výhradu ministerstva práce, že vzdelávanie nie je v jeho pôsobnosti, ale na druhej strane vraví, že je to úradnícky argument. Pripomína, že v mnohých krajinách sa táto otázka rieši ako prierezová niekoľkými rezortmi.

S tým súhlasí aj Gomez. Podľa nej síce novela zabezpečí, aby deti boli nakŕmené, opatrené a pod dozorom učiteľky, no vôbec sa nezaoberá tým, či budú v jasliach počas niekoľkých hodín sedieť pred televízorom alebo sa budú venovať zmysluplnej činnosti a výučbe.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie