Denník N

Ľudia sa nechcú vracať do krajín, kde je korupcia

To, že niekto ide do zahraničia, nie je problém, problém to je, ak sa už nechce vrátiť, hovorí Michal Kovács z neziskovky LEAF.

Magazín Nature zverejnil, ako kopíruje stav korupcie odliv mozgov z krajiny. Je korupcia pri ochote odísť z krajiny dôležitá?

Michal Kovács. Foto - Archív Michala Kovácsa

Nemám príliš rád pojem „odliv mozgov“, mozgy sa svojvoľne nikam neodlievajú. Šikovní ľudia sa stále viac sťahujú a rozmýšľajú v širších geografických súvislostiach, ako to bolo kedysi. Fakt, že strácame talenty, má dve stránky. Ľudia odchádzajú za skúsenosťami za hranice a strácajú dôvody, prečo sa vrátiť domov. To, že odchádzajú, je v zásade veľmi dobré. To, že niektorí prestanú zvažovať návrat, je problém.

A od čoho závisí, či sa niekto chce, alebo nechce vrátiť?  

Väčšinou to súvisí s príležitosťami a atmosférou v krajine. S obomi korupcia súvisí, nie je to však jediný atribút. Na základe výskumov, na ktoré odkazuje článok v Nature, by som si však nedovolil tvrdiť, že ľudia odchádzajú do zahraničia kvôli korupcii, hoci intuitívne to určite dáva zmysel. Z výskumov však vyplýva, že korupcia negatívne ovplyvňuje prisťahovalectvo vysokokvalifikovanej pracovnej sily, teda aj návrat našich vlastných ľudí.

Nebezpečné však je, že negatívne dôsledky korupcie sa prelievajú do viacerých oblastí. Okrem toho najdôležitejšieho – etického – rozmeru korupcia napríklad znamená, že vaša ponuka možno nevyhrá v súťaži, hoci je najlepšia, že pracujete s nižšou mierou dôvery v biznise, a v neposlednom rade, že je „blbá nálada“. Toto sú veci, ktoré odrádzajú nielen úspešných ľudí so zahraničnou skúsenosťou.

A čo by sa s tým dalo robiť?

Je to určite problém, ktorý treba riešiť na tej najvyššej politickej úrovni, no nemali by sme skĺznuť do marazmu, že si Slovensko v rankingoch vnímanej korupcie nevedie bohvieako, a preto tu nemôže nič fungovať. Najhoršie je, ak uveríme, že s tým bežný človek nič nespraví. Každý, kto sa nespráva korupčne, pomáha Slovensku v tomto rankingu stúpať a robiť ho atraktívnejším. Ono je to ranking krajiny, ktorú tvoríme my všetci.

graf (1)

Prečo ľudia najčastejšie odchádzajú zo Slovenska? Ide najmä o plat?

Rôznych ľudí motivujú rôzne veci. Najčastejšie to však v prípade mladých bývajú možnosti kvalitnejšieho štúdia, zaujímavé pracovné príležitosti, možnosť pracovať s tými najlepšími na svete alebo jednoducho veľmi zdravá zvedavosť – vidieť, zažiť a ochutnať svet vonku. Stretnete však aj ľudí, ktorí vám povedia, že tým hlavným dôvodom je, že sa doma jednoducho necítia dobre. Po niekoľkých zlých zážitkoch si povedia, že idú hľadať prostredie, ktoré je otvorenejšie a veľkorysejšie. A teraz nemyslím len ekonomicky. To sú tie najsmutnejšie príbehy.

Keď sa niekto vracia späť zo zahraničia, čo ho pri rozhodovaní ovplyvni?

Určite je to kombinácia faktorov. Životná úroveň, zaujímavá práca, príjemné prostredie na bývanie. Keď má človek rodinu, zvažuje, kam dá deti do školy a akú úroveň zdravotnej starostlivosti nájde. Obavy z administratívnej náročnosti, rýchlosti uznania zahraničných diplomov, korupcie či vymožiteľnosti práva tiež určite v podvedomí zohrávajú svoju rolu, ale nemyslím si, že je to prvá vec, čo človeku napadne, keď rozmýšľa o návrate. Predsa len, Slovensko sa za posledných 20 rokov veľmi výrazne posunulo a členstvo v Únii a ostatných medzinárodných zoskupeniach dáva istú mieru istoty, kade sme sa rozhodli ísť. Dôležitý faktor je celková kvalita života. Nám to možno hneď nenapadne, ale Slovensku určite pridáva plusové body, ak človek nemusí stráviť každý deň 2 hodiny v zápchach, nepracuje 12 hodín alebo sa môže spontánne cez víkend rozhodnúť, že zoberie rodinu do prírody.

Prečo sa najčastejšie ľudia vracajú na Slovensko? 

Opäť – asi ťažko nájdete dva identické prípady. Najväčšou motiváciou býva tradične rodina, priatelia a domov ako taký. Ideálne však je, ak je to kombinácia srdca a rozumu. Ten racionálny rozmer návratu dáva práve pracovná alebo podnikateľská príležitosť. Paradoxne, Slovensko môže byť veľmi zaujímavou alternatívou pre úspešných ľudí v zahraničí, ktorí by sa chceli posunúť ďalej. Či už vo svojej kariére, alebo živote. Títo ľudia sú väčšinou motivovaní dvomi vecami. Chcú zanechať stopu, niečo vytvoriť a chcú sa osobnostne ďalej rozvíjať, učiť a kariérne rásť.

Príležitosti v našej, ešte nepresýtenej ekonomike vedia túto kombináciu niekedy ideálne ponúknuť. Človek tu ľahšie otestuje nový produkt na menšom, ale európsky integrovanom trhu. Máte tiež šancu začať nový príbeh a svojím know-how prispieť k rastu slovenskej firmy s potenciálom ako Aeromobil, Sygic či GA Drilling. Pre ľudí, ktorých zaujímajú verejné politiky, sa otvára priestor podieľať sa na reformách už v oveľa mladšom veku, ako je to bežné v Nemecku, vo Francúzsku či v USA. V niektorých prípadoch ľudí tiež jednoducho motivuje, že môžu prispieť k rozvoju vlastnej krajiny. Návrat na Slovensko však už nie je len pre dobrodruhov alebo ľudí, ktorým sa cnie za domovom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie