Denník N

Špekulantov prilákal obchvat Bratislavy, štát pôdu štedro preplatí

Zdroj: NDS
Zdroj: NDS

Za ornú pôdu v hodnote pár centov pod budúcou diaľnicou dostanú jej majitelia aj stonásobok. Štát chce do pôdy pod projektom investovať takmer 400 miliónov eur.

Ako rýchlo zarobiť veľa peňazí? Odpoveď na túto otázku ponúka špekulantom ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka.

V momente, keď naplánovalo výstavbu takmer 60 kilometrov diaľnice okolo Bratislavy aj s napojením na Dunajskú Stredu, zvýšilo hodnotu pôdy pod budúcou autostrádou aj stonásobne.

Keby sa platilo za pozemky ako za pôdu na pestovanie, akou pôvodne zväčša bola, vyšla by daňových poplatníkov najviac na vyše 4 milióny eur. Vďaka obchvatu sa však z nej stali stavebné parcely, ktoré znalci ocenili na zhruba 370 miliónov eur.

Túto sumu teraz plánuje Národná diaľničná spoločnosť majiteľom pozemkov spolu vyplatiť. Je pritom vyššia ako celý 250-miliónový sociálny balíček vlády Roberta Fica.

Skupovanie vo Vajnoroch

V štátnom rozpočte na tieto pozemky ešte peniaze nevyčlenili, ale už sa skupujú.

Niektorí starostovia upozorňujú ľudí, aby nenaleteli špekulantom, ktorí by chceli pôdu odkupovať za drobné a potom ju predávať draho štátu. „Zaznamenali sme opakujúce sa informácie o hromadiacich sa neserióznych ponukách na odkúpenie pozemkov dotknutých stavbou obchvatu Bratislavy inými subjektmi za veľmi nízke ceny,“ povedal pre TASR starosta Vajnôr Ján Mrva.

Dodal, že ľudí má s ponukami osloviť priamo Národná diaľničná spoločnosť. Tá pod záštitou ministerstva dopravy organizuje stretnutie s vlastníkmi tejto pôdy. Naplánovalo ho na 25. marca, majitelia sa majú dostaviť na Baničovu ulicu o šiestej večer.

Denník N už upozornil, že sa podobné prípady pred pár mesiacmi vyskytli aj v obci Dunajská Lužná. „Tvrdili, že skupujú pôdu, pretože keď budú mať dosť hektárov, dostanú príspevky z eurofondov,“ povedal pred časom majiteľ pôdy pri Dunajskej Lužnej. Toto sa dialo ešte minulý rok.

Charakter pôdy sa zmení

Orná pôda sa mení na lukratívnejšiu stavebnú v okamihu, keď sa o diaľnici vydá územné rozhodnutie. Potom cena pôdy razantne vzrastie, nie však až na úrovne bežných cien stavebných pozemkov.

Prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Pálenčár hovorí, že výkupné ceny obvykle skončia niekde v strede medzi cenou ornej pôdy a stavebným pozemkom. Znalec vraj berie do úvahy, že nejde o pôdu na stavbu komerčných objektov.

Meter štvorcový ornej pôdy sa dá u nás kúpiť za 45 až 85 centov. Zato meter štvorcový stavebnej parcely v Bratislave vyjde aj na 180 eur.

V Dunajskej Lužnej vyjde stavebná parcela asi na 60 eur za meter štvorcový. Majiteľom pôdy pod diaľnicou tu núka Národná diaľničná spoločnosť zhruba 30 eur za meter štvorcový.

Diaľnica okolo Bratislavy má vyjsť mimo výkupu pozemkov asi na 4 miliardy eur. Ten, kto si všimol najskôr, kade povedie, mal najväčšie možnosti skupovať pôdu pod ňou. Informácií tohto druhu je dosť, stačí sledovať verejné pripomienkovanie diaľničných plánov štátu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Obchvat Bratislavy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie