Denník N

Štát druhýkrát predĺžil Telekomu zmluvu na internet pre školy, na kritiku neodpovedá

Ministerstvo školstva opakuje, že stále vyhodnocuje súťaž na obriu zákazku internetového pripojenia pre školy, ktorú odborná verejnosť kritizuje. Dovtedy má školám dodávať internet aj naďalej Telekom.

Ministerstvo školstva už druhýkrát predĺžilo Slovak Telekomu zmluvu, vďaka ktorej môže aj naďalej poskytovať školám pripojenie k internetu pod názvom Infovek 2.

Je to zaujímavé preto, lebo ministerstvo stále jasne nepovedalo, čo urobí s megatendrom na nový projekt internetu pre školy pod názvom Edunet, ktorý má nahradiť ten súčasný.

Odborná verejnosť o novom projekte za 81 miliónov hovorí, že je pridrahý a školy by si internet vedeli obstarať lacnejšie od lokálnych firiem. Ministerstvo namiesto toho iba niekoľko mesiacov opakuje, že vyhodnocuje súťaž. „V súčasnosti je verejné obstarávanie v prvej fáze, ktorá spočíva v overovaní technických údajov. Maximálne rok bude trvať implementácia nového riešenia,“ uviedlo dnes vo svojom stanovisku.

Dodatok s Telekomom o pripojení k internetu má platiť dovtedy, kým štát túto súťaž neukončí. Školám má dodatok znížiť ceny za internet a niektorým aj zvýšiť rýchlosť pripojenia.

Kritika odbornej verejnosti

Podmienky tendra na nový internet pre školy, spomínaný Edunet, už dlhšie kritizujú Aliancia Fair-play a platforma Slovensko.Digital. Tento týždeň poslali ministrovi školstva Plavčanovi list, v ktorom ho vyzvali, aby verejné obstarávanie na Edunet úplne zrušil.

Ich výhrady sa dajú zhrnúť takto: chýba vyhodnotenie alternatívnych možností pripojenia škôl k internetu, centrálny spôsob nákupu limituje konkurenciu a nie je jasné ani to, prečo je predpokladaná hodnota zákazky 81 miliónov eur.

Ale to nie je všetko: ministerstvo vedelo, že v septembri sa Telekomu končí platnosť pôvodného dodatku k Infoveku 2, no napriek tomu doteraz neprezradilo, aký má plán ďalšieho postupu.

Atraktívna zákazka

O novú zákazku na internetové pripojenie pre materské, základné a stredné školy majú záujem štyri firmy. Okrem Telekomu aj O2, Slovanet a Swan.

Ministerstvo tvrdí, že každá z ponúk má stovky strán technickej dokumentácie a na ukončenie celého procesu treba viac času.

Pellegriniho úrad, ktorý má dozerať na IT zákazky, dáva od Edunetu zatiaľ ruky preč. „Podľa našich informácií stále prebieha proces vyhodnocovania verejného obstarávania. Úrad nemôže nijakým spôsobom zasahovať do tohto procesu, pokiaľ nie je oficiálne ukončený. Celý projekt je teda momentálne v rukách ministerstva školstva, rovnako aj riešenie tejto situácie,“ uviedla hovorkyňa úradu Monika Hucáková.

Úrad v týchto dňoch dokončuje národnú koncepciu, ktorá má určiť spôsob, ako sa majú robiť štátne IT projekty. Každý projekt má mať alternatívy, štúdiu uskutočniteľnosti a majú sa preferovať menšie projekty. Edunet zatiaľ takéto požiadavky zjavne nespĺňa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie