Denník N

Štát dal Websupportu pokutu 80-tisíc, hoci vedel, že vinný nie je

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Websupport bol na papieri vlastníkom webov s hazardom, ale štát pred udelením pokuty vedel, že v skutočnosti ich len registroval.

Už dva mesiace sa verejne debatuje o tom, ako štát pokutuje registrátorov internetových herní, lebo nedokáže alebo nechce nájsť ich skutočných vlastníkov.

Pokutu dostala aj hostingová firma Websupport, ktorá už registrovala tisícky internetových domén. Medzi nimi aj domény štyroch firiem, na ktoré keď niekto klikol, zobrazil sa mu web propagujúci hazardné hry. Websupport tak dostal od daniarov pokutu 80-tisíc eur za obsah stránky, ktorú neprevádzkuje. Na Slovensku sa hazardné hry bez licencie propagovať nemôžu.

Pokuta sa týkala domén evysledky.sk, eurotip.sk, flashscore.sk a sktipy.sk. Prvé dve stránky majú už doménu .com, ďalšia dménu .cz a sktipy.sk už neexistuje.

Daňový úrad postupoval voči Websupportu, akoby domény nielen registroval, ale ich aj vlastnil. Prísne technicky mal pravdu, Websupport bol ich oficiálnym majiteľom, hoci to považoval len za administratívnu záležitosť.

Prečo nechal Websupport napísať domény na seba, hoci ich mal pre svojich klientov len zaregistrovať? „Všetci registrátori už dlhé roky registrujú väčšinu domén na seba z dôvodu systému slovenského národného registrátora domén,“ hovorí Michal Truban, ktorý Websupport vlastní. Nič to nemení na tom, že stránku neprevádzkujú a vlastníkmi stránok sú v skutočnosti ich klienti.

Národným registrátorom je firma SK-NIC. Už dlhé roky má zmluvu so štátom a predáva, zjednodušene, miesto na webe ďalej webhostingovým firmám.

Truban hovorí o praxi, ktorá funguje na internetovom trhu dlho, a doteraz to nikomu neprekážalo. Podľa pravidiel SK-NIC-u nie je zatiaľ možné automaticky registrovať .sk doménu na niekoho, kto nemá na Slovensku adresu. Webhostingové firmy to riešia tak, že sa zapíšu ako vlastník domény a so skutočným vlastníkom podpíšu zmluvu so všeobecnými obchodnými podmienkami, v ktorej si ujasnia, že skutočným vlastníkom domény je klient.

Foto: Wopss.sk, Michal Lukáč
Michal Truban. Foto: Wopss.sk, Michal Lukáč

Dlhoročná prax

Majiteľ Websupportu vysvetľuje, že vládni úradníci o takejto praxi dobre vedia a doteraz to nebol žiadny problém. „Máme každý týždeň kontrolu z polície, daňového úradu aj SIS. Hovoria nám, že vedia, že hoci táto doména je napísaná na našu firmu, že sme webhosting. Poskytneme im údaje, pre koho sme doménu registrovali, a ide to bez problémov ďalej.“

Truban vysvetľuje, že takýchto prípadov už desiatky až stovky v spolupráci s orgánmi vyriešili, ale pokiaľ ide o zákon o hazardných hrách, zrazu je všetko iné.

Aj v prípade týchto domén úradníci s Websupportom najprv komunikovali, ale potom jedného dňa prestali. Daniari im mali dokonca povedať: My vieme, že vy na tie domény nevkladáte žiadny obsah, ale…

Aktuálny zákon o hazardných hrách umožňuje širokú interpretáciu toho, čo sa dá rozumieť pod propagáciou a informovaním o hazardných hrách. Kým za prevádzku hrozia podľa zákona o hazardných hrách sankcie od 16- až do 100-tisíc eur, pri propagácii sú ešte vyššie: od 20- do 500-tisíc eur.

„Keď sme sa odvolávali proti rozhodnutiu daniarov 4-, 5-krát a bavili sa s nimi, to bolo ako v Kafkovom procese. Vraveli, že je to takto,“ hovorí Truban. Celé sa to začalo v roku 2014, v apríli tohto roka daniari rozhodli o pokute.

Zástupcovia Websupportu sa v júni stretli aj so štátnym tajomníkom ministerstva financií, ale neuspeli. „Cez SAPIE sa nám podarilo dohodnúť  stretnutie s Radkom Kurucom, štátnym tajomníkom ministra financií, ktorý je podpísaný pod finálnym rozhodnutím jednej z udelených pokút, ktorú dostal náš konkurent. Spätná väzba však bola, že ‚zákon je neúprosný‘,“ hovorí Ján Cifra z Websupportu.

Websupport požiadal finančnú správu o splátkový kalendár. Ale nenechá to tak, ide sa súdiť. Žalobu podali začiatkom septembra.

Websupport tvrdí, že technicky nie je možné, aby ako registrátor kontroloval každú jednu doménu. „O to viac každý deň, keďže klient si smerovanie môže kedykoľvek zmeniť,“ píše firma na svojom blogu.

Websupport nie je jediná firma, ktorá dostala pokutu. Firmy Platon a Zoner dostali pokutu 20-tisíc eur. Tiež sa obrátili na súd.

Zmenia niečo nové pravidlá?

Na pokuty od daniarov reagovala aj firma SK-NIC, ktorá spravuje rozdávanie domén s koncovkou .sk. Od januára začnú platiť nové pravidlá, ktoré sprehľadnia vlastníctvo domén na Slovensku. „Od tohto dátumu sa bude môcť stať držiteľom ktokoľvek z celého sveta, avšak musí mať doručovaciu adresu v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru, a to najmä z dôvodu právnej dostihnuteľnosti a doručovania,“ píše SK-NIC na svojej stránke.

Webhostingové firmy tak budú môcť automaticky pri predaji domén písať doménu na koncového užívateľa a zvyšné domény, kde dnes figurujú ako ich držitelia, môžu prepísať na svojich zákazníkov. „Bez zbytočnej byrokracie a notárskych overení, ako je to teraz,“ hovorí Cifra.

Finančná správa sa vyhla odpovedi na otázku, či, ak potom zistí, že na niektorej z webových stránok bude propagovaný hazard, bude už za to pokutovať skutočných vlastníkov domén a nie ich registrátorov. Jej hovorkyňa Patrícia Macíková totiž nedávno Trendu povedala: „… Preto dostupnosť na území SR môžeme určovať z pohľadu zákona o hazardných hrách ako stránky zverejnené na weboch končiacich sa skratkou .sk, ktorých držiteľmi sú právnické alebo fyzické osoby a spoločnosti registrované na Slovensku.“

Od januára sa má zmeniť aj zákon o hazardných hrách, tento týždeň novelu schválila vláda. Jedna z úprav sa týka aj propagácie hazardných hier na internete. Rozdiel oproti súčasnosti má byť v tom, že daniari pošlú najprv výzvu.

Nie ako doteraz, keď poslali rovno pokutu a nenechali si vysvetliť, že ju poslali firme, ktorá web v skutočnosti neprevádzkuje.

 

Čo hovorí zákon o hazardných hrách:

„Propagovanie hazardnej hry je dovolené, len ak na jej prevádzkovanie bola udelená alebo vydaná licencia podľa tohto zákona a je prevádzkovaná za podmienok ustanovených týmto zákonom.“

„Propagovaním hazardnej hry je akákoľvek forma informovania alebo podnecovania k účasti na hazardnej hre dostupnej na území Slovenskej republiky, vrátane hazardnej hry prevádzkovanej prostredníctvom internetu, ktorej sa môže hráč zúčastniť z územia Slovenskej republiky najmä zaplatením vkladu alebo uskutočnením stávky, alebo akákoľvek forma informovania o prevádzkovateľovi hazardnej hry, o fyzickej osobe alebo o právnickej osobe, ktorá bez licencie podľa tohto zákona prevádzkuje hazardnú hru v akejkoľvek podobe s cieľom uplatniť túto hazardnú hru na trhu.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie