Denník N

Odstúpil pre rodinkárstvo, Fico ho povolal späť a dal mu miliónový úrad

Foto – TASR
Foto – TASR

Z bývalého ministra hospodárstva Pavla Pavlisa vláda urobila šéfa Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo. Politik, ktorý skončil po kauze Port Service a pre rodinkárstvo, tak dostane opäť do správy úrad a štátny majetok.

Len jeden rok, päť mesiacov a sedem dní trvalo, kým Robert Fico naplno rehabilitoval svojho dlhoročného známeho a súputnika z SDĽ a neskôr Smeru Pavla Pavlisa.

Keď bol Pavlis ministrom hospodárstva, firma jeho švagra Sitis získala štátne zákazky na upratovanie za státisíce eur. Jeho švagor Dávid Šípoš uspel v organizáciách, ktoré patrili pod Pavlisov rezort. Na zákazky upozornil denník SME, Pavlis škandál najprv odmietal vysvetliť, útočil na noviny, že proti nemu vedú kampaň. Neskôr len oznámil, že odchádza z postu ministra „v mene politickej kultúry“.

Do štátnej správy ho povolal Robert Fico osobne, ktorý ho navrhol za predsedu Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo. Úrad má len na tento rok schválené výdavky vyše 4,5 milióna eur.

Kto bude novým šéfom úradu, nebolo jasné ešte ani počas zasadnutia vlády, na webe úradu vlády ho zverejnili bez Pavlisovho mena.

Video: Rodinkár Pavlis dostane trafiku, proti nebola ani Žitňanská 
(autorka: Martina Koník)

Všetky ruky hore

Napriek aféram z minulosti ho podporila „konsenzom“ celá vláda, vrátane nominantov Mosta-Híd a SNS.

„Koalícia vyjadrila s touto nomináciou súhlas, je to, samozrejme, nominácia strany Smer. Ak sa ma pýtate, či je človek osobne vždy konformný s rozhodnutiami koaličnej vlády, tak to je daň koaličnej vláde, že nie vždy,“ povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). 

„Konformne sa cítim a hlasovala som za,“ povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS). „Nezamýšľala som sa vôbec nad tým pri hlasovaní,“ odvetila na otázku, či jej neprekáža, že Pavlis odstúpil z postu ministerstva pre rodinkárstvo. Išlo podľa nej o dohodu, ktorú ona akceptovala.

Aj keď Most-Híd v opozícii Pavlisove kšefty pre príbuzného kritizoval, minister životného prostredia Lászlo Solymos dnes nemá problém, ak ide šéfovať štátnemu úradu. „Myslím si, že to zvládne. Bola to nominácia Smeru. Osobne s tým nemám problém. Samozrejme, každý môže urobiť chybu, ale to neznamená, že by preto mal byť diskvalifikovaný.“

Smer ho drží ako jeden muž

Rodinkárstvo, ktorého sa dopustil vo funkcii ministra, nepovažuje za prekážku ani minister hospodárstva Peter Žiga zo Smeru. „Neriešim túto vec,“ povedal Žiga. „Je to klasická politická nominácia. Prišiel s ňou premiér.“

„Rešpektujem, že bol navrhnutý,“ reagoval šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Pavlisa sa zastal aj minister vnútra Robert Kaliňák. Jeho nomináciu označil za „dobrú, kvalitnú a skúsenú“. Odmietol, že Pavlis skončil pre rodinkárstvo, vraj nijaký zákon neporušil. Firma jeho švagra ponúkla najlepšiu cenu v elektronickej aukcii, Pavlis ju nijako neprotežoval. „Neporušil zákon. Nekonal neeticky. Rozhodol sa preukázať politickú kultúru, pretože tam ten vzťah bol veľmi ťažko akceptovateľný. A preto sa nejakým spôsobom nediskvalifikoval z politického života. Naopak, aj toto poukázalo na to, že má vysokú mieru citlivosti.“

Práve tým, že odstúpil, je podľa Kaliňáka záležitosť definitívne vybavená. „To je minulosť, ktorá sa odohrala, ak takýmto spôsobom budete kádrovať ľudí, tak potom, samozrejme, je zbytočné, aby odstupoval.“

Politická kultúra nepatrí aj na úrad pre normalizáciu? „Urobil tam už niečo? Keď tam niečo také urobí, určite bude postupovať rovnako,“ odpovedal pre Denník N Kaliňák.

Na oslave u Babiša

Pavol Pavlis bude mať kanceláriu len 200 metrov od Ficovej na úrade vlády. Pod úrad pre normalizáciu patrí napríklad nedobudované cyklotrónové centrum, do ktorého sme investovali niekoľko miliónov eur, nakoniec sa však nedostavia.

Kariéra Pavla Pavlisa ukazuje, že má k Ficovi naozaj blízko. Do parlamentu sa prvýkrát dostal v roku 2006. Na kandidátke bol na vysokom pätnástom mieste a až za ním boli mnohí už vtedy top politici Smeru. Do strany sa dostal z SDĽ, z ktorej pochádza aj Fico. Vrchol jeho kariéry nastal v roku 2012, keď sa stal štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva a jeho vplyv podľa ľudí zo Smeru prevyšoval vplyv samotného ministra, nestraníka Tomáša Malatinského, ktorého aj neskôr vystriedal.

Pavlis bol v októbri 2014 na oslave šesťdesiatky českého ministra financií a vplyvného podnikateľa Andreja Babiša. Vtedajšieho ministra Pavlisa na párty nafotil bulvárny denník Blesk.

S Babišom bol Pavlis v deväťdesiatych rokoch minulého storočia vo firme Port Service. Za vlády Smeru Babišovo Duslo Šaľa získalo štedrú podporu, štát mu potichu schválil daňové prázdniny 60 miliónov eur.

Ani po svojom odstúpení v Smere sa Pavlisova kariéra neskončila. Dostal sa na 32. miesto kandidátky, ktoré mu od začiatku dávalo istotu, že sa dostane do parlamentu. Voliči to veľmi neocenili, keďže dostal len 1760 preferenčných hlasov.

Biznis Pavla Pavlisa zjavne pokračuje ďalej. Podľa svojho majetkového priznania na dividendách zarobil minulý rok 98-tisíc eur. Z dokumentu nie je jasné, z akých firiem mu pritiekli. V priznaní sa píše len o „spoločnostiach“. Jeho príbuzní sú konateľmi vo viacerých firmách.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie