Denník N

Danko odkázal učiteľom, že môžu byť spokojní, a zaútočil na iniciatívu štrajkujúcich

Zľava: minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS), predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a šéf školských odborov Pavel Ondek. Foto – TASR
Zľava: minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS), predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a šéf školských odborov Pavel Ondek. Foto – TASR

Predseda SNS, ktorá dostala na starosti školstvo, chodil v roku 2012 a 2013 štrajkovať s učiteľmi. Teraz hovorí, že štrajk je nelegálny.

Predseda SNS a parlamentu Andrej Danko hovorí, že učitelia môžu byť spokojní. „Z toho pohľadu, že ako jediní v štáte majú garantované, že sa im bude zvyšovať plat,“ povedal.

Nikto nechce podľa neho nedať učiteľom, čo si zaslúžia, no tvrdí, že učitelia si musia dať pozor, aby neprekročili latentnú hranicu, lebo sú tu aj iné profesie (ako napríklad justiční pracovníci či sestričky), ktoré majú požiadavky.

Šéf parlamentu sa tak vyjadruje v čase, keď je dvetisíc z takmer 90-tisíc učiteľov v stupňovanom štrajku za vyššie platy. Štrajk už trvá štvrtý týždeň; tento piatok by učitelia, ktorí sa doň zapoja, nemali odučiť štyri vyučovacie hodiny.

Štrajkoval aj Danko

Učiteľov, ktorí sa do štrajku zapojili, ako aj Iniciatívu slovenských učiteľov Danko kritizuje. „Ľudia, ktorí hovoria, že by sa platy mali zvýšiť o 120 eur, ani nemajú šajnu, o akých peniazoch rozprávajú. Je to takmer pol miliardy eur, ktoré by sme potrebovali zo dňa na deň,“ povedal.

Iniciatíva žiada ešte viac, ako povedal Danko – chcú pridať 140 eur. Učitelia podobné sumy žiadajú už od roku 2013. O tom vie aj Danko; v príhovore na konferencii odborových zväzov v školstve povedal, že bol s učiteľmi štrajkovať.

„Bol som jeden z vás,“ povedal Danko s tým, že chodil štrajkovať v rokoch 2012 a 2013, keď učitelia žiadali vyššie platy.

O požiadavkách učiteľov hovorí ako o nereálnych. Podľa iniciatívy pritom 140 eur navyše znamená to, že by učitelia zarábali 1,2-násobok priemernej mzdy v hospodárstve. Také platy im sľúbil ešte prvý minister školstva predchádzajúcej vlády Roberta Fica Dušan Čaplovič.

„Každý v tomto štáte si želá vyššiu mzdu, ale nik si nemôže nastaviť požiadavky na to, čo nie je reálne,“ odkazuje Danko učiteľom.

Danko hovorí, že má učiteľské povolanie v úcte. Vladimír Crmoman, ktorý šéfuje iniciatíve aj Slovenskej komore učiteľov, však hovorí, že atraktivita učiteľského povolania sa nachádza v suteréne.

„O pár rokov nebude mať kto učiť a vychovávať naše deti. Predstavitelia tejto krajiny doteraz neurobili dostatočné kroky ani nesplnili dané sľuby, aby sa tento trend zmenil.“

Nijaký zákon podľa neho negarantuje učiteľom na základných a stredných školách, že aj ďalšie roky im vláda bude zvyšovať platy. „Nezaručuje to ani programové vyhlásenie vlády, v ktorom nájdeme len neurčité prísľuby, navyše podmienené realizáciou bližšie nešpecifikovaných opatrení,“ dodal.

Nezákonné štrajky?

Iniciatíva slovenských učiteľov nie je podľa Danka pre ministerstvo školstva partnerom na rokovania. Minister Peter Plavčan, ktorého Dankova strana nominovala do funkcie, pritom zástupcov iniciatívy pozval na dva okrúhle stoly ku školstvu a mali svoje pripomienky aj k reforme, ktorú minister má pripraviť.

Danko však hovorí, že partnerom štátu sú odborové zväzy, nie iniciatíva. „Sú to ľudia, ktorí sa oháňajú štrajkom a rozprávajú v mene mne neznámej organizácie, nemajú prehľad o sumách, o akých rozprávajú,“ povedal o zástupcoch iniciatívy a dodal: „Nelegálne a nezákonné štrajky nie sú cesta.“

Vyzval, aby odborári nepodporovali „iniciatívy“, ktoré nemajú odborné pozadie. „Súťažia o pozíciu odborov,“ hovorí Danko o Iniciatíve slovenských učiteľov, ktorá už niekoľko týždňov organizuje stupňovaný štrajk.

Crmoman to popiera. Tvrdí, že chcú spojiť všetkých učiteľov bez ohľadu na to, či sú v odboroch a v ktorých. Učitelia majú totiž viacero odborov: odborový zväz, nové odbory či nezávislé kresťanské odbory.

„Právo na štrajk nám zaručuje ústava. Iniciatíva slovenských učiteľov sa vždy riadila zákonmi Slovenskej republiky vrátane jej ústavy. Naše aktivity nielenže neodporujú platnej legislatíve, ale sa tiež zasadzujú za to, aby sa dôsledne uplatňovala,“ dodáva.

S odborovým zväzom iniciatíva nekomunikuje a nerokuje. Tento zväz podľa Crmomana odmietol pozvanie iniciatívy na spoločné rokovanie – s iniciatívami vraj nekomunikujú. „Komentujú kroky iniciatívy, ale nikdy neurobili ten krok, že by nás vyzvali na rokovanie,“ hovorí Crmoman. „Akoby nás neakceptovali, hovoria len s nami, čo sme v Slovenskej komore učiteľov,“ dodal.

Odbory sa ani nepripojili k stupňovanému štrajku iniciatívy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Protesty učiteľov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie