Denník N

O Slovenské elektrárne majú záujem aj Fíni

Foto - TASR
Foto – TASR

Fínska spoločnosť Fortum už komunikuje s väčšinovým akcionárom elektrární.

Do boja o podiel Enelu v Slovenských elektrárňach vstúpil nový záujemca. Je ním podľa Hospodárskych novín fínska spoločnosť Fortum, ktorá už komunikuje so súčasným 66-% akcionárom elektrární.

Potenciálny investor záujem zatiaľ oficiálne nepotvrdil. „Hľadáme možnosti pre rast. Neustále hovoríme, že sa zaujímame o rôzne projekty. Našou firemnou politikou však je, nekomentovať tieto špekulácie,“ povedala pre HN hovorkyňa spoločnosti Fortum Helena Aatinen.

Fínska firma si už pritom mala prebrať potrebné dáta o elektrárňach v rámci procesu due diligence, ktorý predchádza predaju. Jej súpermi sú český ČEZ, maďarský MVM Group v konzorciu so Slovnaftom a česko-slovenská finančná skupina Energetický a průmyslový holding (EPH).

Fortum pôsobí vo viacerých európskych krajinách. Okrem Škandinávie a Pobaltia medzi nich patrí aj Poľsko či Rusko. V prospech firmy môže zavážiť fakt, že sa má vo Fínsku podieľať na výstavbe tamojšej jadrovej elektrárne Oikiluoto. Od nového investora sa pritom očakáva, že úspešne dokončí projekt dostavby Mochoviec

Či by boli Fíni pre štát preferovaným partnerom, ministerstvo hospodárstva nekomentovalo. Ako pre HN povedala hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková, podiel v Slovenských elektrárňach predáva Enel, nie štát.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie