Denník N

Súd povolil reštart Carrefouru, väčšinu dlhov jeho prevádzkovateľ vymaže

Foto – N
Foto – N

Tri percentá peňazí dostanú dodávatelia, ktorým dlhuje prevádzkovateľ predajní francúzskeho reťazca. Mnohí z nich s ním znovu spolupracujú.

Prevádzkovateľ piatich predajní Carrefour na Slovensku, spoločnosť Retail Value Stores, vymaže 97 percent svojich dlhov. Namiesto viac ako 17,5 milióna eur tak jej veritelia uvidia len niečo vyše 430-tisíc eur.

Bratislavský súd totiž potvrdil reštrukturalizačný plán firmy, ktorý ráta s len takýmto malým odškodnením. Pre Denník N to potvrdil Jozef Špirko, bývalý partner skupiny Penta, ktorý vstúpil do spoločnosti Retail Value Stores pred niekoľkými mesiacmi ako nový investor.

„Máme informácie, že súd povedal áno,“ povedal krátko pred obedom Špirko. O niečo neskôr už mal v rukách aj uznesenie súdu, ktoré súhlas s reštrukturalizáciou firmy Retail Value Stores potvrdzuje.

Analytik obchodu Ľubomír Drahovský považuje rozhodnutie o vymazaní dlhov za nespravodlivé voči veriteľom, ktorí uvidia len malú časť svojich peňazí, ale aj voči štátu, ktorému ostala firma dlžná milióny eur za pokuty.

Na druhej strane je však rád, že na slovenskom trhu ostane pôsobiť reťazec medzinárodnej značky. Verí, že sa časom dostane do pozície, ktorou nebude robiť hanbu francúzskemu reťazcu známeho mena.

Štát svoje nepresadil

Reštrukturalizačný plán už pred vyše dvomi týždňami schválili dve z troch skupín na schôdzi veriteľov. No neprešiel v tretej skupine, kde bola väčšina veriteľov. V nej ho zablokoval štát, ktorý mal významné hlasovacie práva za miliónové pohľadávky za pokuty.

Keďže plán reštrukturalizácie prešiel na schôdzi veriteľov vo väčšine skupín veriteľov a podporila ho aj väčšina prítomných veriteľov, požiadala spoločnosť Retail Value Stores o nahradenie súhlasu skupiny veriteľov súdom. Ten jej žiadosti vyhovel.

Na rozhodnutie mal termín do pondelka 10. októbra. Až po vyše týždni sa však rozhodnutie objavilo v uznesení, v Obchodnom vestníku zatiaľ zverejnené nebolo.

Podľa reštrukturalizačného plánu by veritelia mali dostať tri percentá zo svojich pohľadávok do 30 dní od potvrdenia reštrukturalizácie na svoj účet jednou splátkou. Na odškodnenie veriteľov si plánuje spoločnosť Retail Value Stores požičať v Privatbanke.

Nemal podporu všetkých

Reštrukturalizačný plán nemal jednoznačnú podporu nielen na schôdzi veriteľov, ale ani medzi členmi veriteľského výboru, ktorý si stovky veriteľov zvolili na júnovej schôdzi. Z piatich zástupov firiem, ktorým Retail Value Stores ostala dlžná, dve firmy plán na vymazanie dlhov navrhnutý prevádzkovateľom obchodov Carrefour nepodporili.

Pivovary Topvar aj Unilever Slovensko označili trojpercentnú výšku uspokojenia za nedostatočnú, preto ho vo výbore nepodporili. Aj zástupca firmy Kofola síce považoval navrhnutú výšku uspokojenia veriteľov za veľmi nízku, no podporili reštrukturalizačný plán, aby sa reťazec Carrefour udržal na trhu a dodávatelia tak neprišli o odbytisko svojich výrobkov a spotrebitelia možnosť voľby.

Približne 150 firiem, ktoré dodávali tovar do predajní Carrefour ešte v čase, keď platil faktúry v plnej výške a včas, s ním znovu spolupracuje. Martin Manina, šéf veriteľského výboru, ktorý zastupuje firmu Kofola, však Denníku N potvrdil, že dostávajú za svoj tovar zaplatené vopred.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Carrefouru

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie