Denník N

Matovičov malér so živnosťou odhalil rovnakých hriešnikov v Smere a SaS

Eugen Jurzyca (SaS), Igor Matovič (OĽaNO) a Peter Šuca (Smer). Foto – TASR
Eugen Jurzyca (SaS), Igor Matovič (OĽaNO) a Peter Šuca (Smer). Foto – TASR

Peter Šuca zo Smeru a Eugen Jurzyca z SaS si narýchlo dávali do poriadku živnosť. Na to, že porušujú zákon, prišli vďaka Igorovi Matovičovi.

Pochybenie Igora Matoviča ich upozornilo na to, že sú v rovnakom maléri. Poslanci Eugen Jurzyca z SaS a Peter Šuca zo Smeru svojimi živnosťami tiež porušili zákon, ktorý politikom zakazuje podnikať. Prišli na to vďaka lídrovi OĽaNO, ktorý už dvakrát musel vysvetľovať, prečo si živnosť načas nepozastavil. Dnes mu preto hrozí, že skončí v parlamente.

„Jednoducho som zabudol. Som si vedomý, že za svoju hlúposť asi zaplatím,“ vraví Šuca zo Smeru.

To, že nerešpektuje ústavný zákon, zistil v momente, keď parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií v lete trestal Matoviča, lebo v roku 2013 nemal 21 dní prerušenú svoju živnosť. Po troch rokoch sa totiž automaticky obnovuje a treba ju opätovne pozastaviť, na čo Matovič zabudol.

Poslanec Šuca z Novej Lesnej môže dostať rovnakú pokutu ako Matovič – 12-tisíc eur, čo je polročný plat poslanca, pretože sa mu stalo presne to isté. Živnosť mal pôvodne pozastavenú do 1. júna 2016. Po marcových voľbách znova nastúpil do parlamentu a prerušenie si mal obnoviť, čo však nespravil načas, ale až k 17. júnu.

„Mal som síce aktívnu živnosť, ale nepodnikal som, nijakú činnosť som nevyvíjal,“ hovorí Šuca.

Rovnako sa bránil aj Matovič.

Rýchly telefonát Jurzycu

Denník N preveril všetkých poslancov, či si splnili zákonnú povinnosť, ak majú živnosť.

Okrem Šucu zistil rovnaký prehrešok aj u Eugena Jurzycu z SaS. Ten sa zbadal až 22. septembra – tiež bol vtedy na pretrase Matovič za zopakovanie chyby so živnosťou. Jurzyca v ten deň rýchlo zavolal na živnostenský úrad a dozvedel sa o svojom vlastnom maléri: živnosť mal prerušenú iba do 11. júla. Tvrdí, že hoci ju mal aktívnu, nepodnikal. Takisto môže prísť o 12-tisíc eur.

„Ak by som o aktivácii živnosti vedel, zrušil by som ju ihneď. Nestalo sa tak a ja to považujem za moju chybu,“ priznáva exminister školstva v Radičovej vláde Jurzyca.

Predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik z SaS potvrdil, že už vo viacerých prípadoch začali konať po medializácii, a tak to bude aj v prípade Šucu a Jurzycu.

Matovičov boj

Výbor bude o dva týždne rozoberať Matovičov druhý prehrešok – živnosť mal znova aktívnu od 3. septembra, pozastavil ju až 30. septembra.

Najprv sa nemienil podvoliť a rozprával o matovičovskom spôsobe boja za spravodlivosť: poslanec podľa neho nemá byť trestaný za aktívnu živnosť, ktorá mu len leží na poličke. Na Ústavný súd ženie už svoj prvý trest, 12-tisícovú pokutu.

Od vládnej koalície bude závisieť, či nechá poslancov hlasovať o jeho vylúčení z parlamentu za opakovanú chybu so živnosťou.

Šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč už avizoval, že je za Matovičov odchod. Poslanec Smeru Šuca reagoval, že ešte nie je rozhodnutý, ako by hlasoval. „Ale treba brať do úvahy, že Matovič pochybil druhýkrát. Ja som spravil chybu len raz.“

Jurzyca je odhodlaný Igora Matoviča podržať. Stratu mandátu za takéto pochybenie so živnosťou považuje za „neprimerané opatrenie“.

Pri preverovaní online živnostenského registra boli otázne ešte živnosti poslancov Smeru Jána Senka a Augustína Hambálka. Senko ju zrušil k 12. máju, Hambálek ju má prerušenú od 2. júna. Politici mali povinnosť dať si živnosti do poriadku do 23. apríla, čiže do 30 dní od ustanovujúcej schôdze parlamentu.

Obaja politici ju v tom čase však mali pozastavenú, a keď im pozastavenie vypršalo, okamžite konali. Senko sa neaktívnu živnosť rozhodol v máji úplne zrušiť. Hambálek si ju od júna opäť pozastavil na tri roky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Igor Matovič

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie