Denník N

Ako Kažimír uberal zo svojich ambicióznych plánov

Foto – TASR
Foto – TASR

Člen rozpočtovej rady Ódor odkazuje, že vláda si z čísel o hospodárení verejnej správy spravila pohyblivý cieľ.

Keď minister financií Peter Kažimír (Smer) chystal ešte na jar v roku 2014 rozpočet na ďalšie tri roky, naplánoval na rok 2017 takmer vyrovnaný rozpočet. Dnes je zrejmé, že to nemyslel vážne.

„Sľúbilo sa, že v roku 2017 už budeme hospodáriť s deficitom len na úrovni 0,54 % z HDP,“ pripomína vo svojom blogu člen rozpočtovej rady Ľudovít Ódor.

Čo malo platiť, neplatí

Tento cieľ sa však postupne aktualizoval. V rozpočte, ktorý pred pár dňami vláda schválila, už Kažimír napísal iné, vyššie číslo. Vláda má v roku 2017 hospodáriť s deficitom 1,29 %. Aj toto prepisovanie pôvodných plánov ukazuje, že nemá zmysel sa vážne zaoberať rokmi 2018 a ďalej.

„Posunutie cieľa k menej ambicióznym hodnotám nie je nič výnimočného v zlých časoch, keď ekonomika produkuje menej a štátna kasa sa plní horšie, ako boli očakávania. Je to aj prípad Slovenska?“ pýta sa Ódor.

O zlých časoch sa nedá hovoriť

Odpoveď napríklad dáva odhad toho, koľko majú občania a firmy zaplatiť štátu na daniach a odvodoch. Oproti číslam z roku 2014 sa prognóza postupne zlepšila o zhruba 2,35 miliardy eur (o 3,6 % HDP).

Za toľko peňazí by sa dalo napríklad postaviť 100 až 200 kilometrov diaľnic. S prehľadom by to stačilo na 6 až 8 rokov splnenia všetkých požiadaviek učiteľov.

No plánovaný deficit verejnej správy sa má z 2 miliárd eur (v roku 2014) znížiť len na 1,1 miliardy (v roku 2017).

„Vyzerá to tak, ako keby platilo, že čím viac daní, tým vyšší deficit,“ píše v blogu Ódor.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie