Denník N

Putin opakuje: Môžete prísť o dodávky plynu cez Ukrajinu

Ruský prezident hovorí o ukrajinskej genocíde. Foto - Tasr
Ruský prezident hovorí o ukrajinskej genocíde. Foto – Tasr

Rusi čakajú, že Ukrajinci pošlú peniaze za plyn, Ukrajinci zasa, kedy Rusi pošlú zaplatený plyn. V konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou sa plyn ako zbraň opäť používa vo veľkom. Rusi skloňujú aj genocídu.

Rusko pritvrdzuje svoje vyhrážky, že Európa môže koncom zimy zostať bez plynu, ktorý jej posiela cez Ukrajinu. Najnovšie sám ruský prezident Vladimir Putin podľa agentúry Reuters vyhlásil, že môžu stopnúť dodávky plynu na Ukrajinu, čo bude znamenať ,,problém aj pre tranzit plynu do Európy“.

Ruský prezident dodal, že neochota Ukrajincov dodať plyn separatistickým regiónom v Doneckej a Luhanskej oblasti ,,zaváňa genocídou“.

Ruský minister až také obavy o dodávky nemá

Prezident tak zopakoval slová, ktoré novinárom deň dozadu ohlasoval ruský Gazprom. Jeho slová tiež prichádzajú v čase, keď ruský minister pre energetiku Alexander Novak zasa rozpráva o tom, že nečaká, že by malo dôjsť k ohrozeniu tranzitu plynu.

Rusi sa zhodnú v tom, že každým dňom čakajú, že im Ukrajina pošle peniaze za plyn. Údaje o tom, dokedy majú Ukrajinci zaplatiť, sa rôznia. Pravdepodobne majú Rusi na mysli ako hraničný termín štvrtok.

Ukrajinci pritom nedávno vyhlásili, že za plyn platia a Rusi ho napriek tomu zrazu začali posielať menej.

Zima sa už končí

Pokiaľ by došlo k scenáru, že by do Európy hlavným koridorom prestal prúdiť plyn, Slovensku by nechýbal. Máme plné zásobníky a možnosť otáčať si plyn zo západnej Európy. To je aj taký, ktorý prúdi do Európy tiež z Ruska, ale inými trasami než cez Ukrajinu.

Takýto plyn zo západu posielame z nášho územia aj samotnej Ukrajine. Vykrývame tak asi polovicu toho, čo Ukrajina ročne dováža z Ruska.

Aj keď zima sa ešte neskončila, Ukrajinci by mali šancu prežiť bez extrémnych problémov odstávku ruského plynu. Všetko závisí od predpovedí počasia, keďže zima, náročná na kúrenie, ešte neskončila, či od toho, ako majú naplnené zásobníky. Od ukrajinských zásobníkov tiež závisí schopnosť našich susedov dotlačiť plyn z východu ďalej k európskym zákazníkom.

Výraznejší problém pre Európu by mohlo znamenať, keby sa Rusi rozhodli odstaviť aj ďalšie prepravné tepny pre ruský plyn, ktoré Ukrajinu obchádzajú. Rusko o takejto možnosti nehovorí. Pripravila by ho o významnú časť príjmov: platby Európanov za plyn.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie