Denník N

Nová nemocnica v Bratislave nebude PPP, doteraz štát zaplatil tri milióny

Takto vyzerali Rázsochy pred ôsmimi rokmi. Torzo stavby chátra už vyše 30 rokov. Foto – TASR
Takto vyzerali Rázsochy pred ôsmimi rokmi. Torzo stavby chátra už vyše 30 rokov. Foto – TASR

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje vláde, aby zrušila súťaž na PPP nemocnicu. Ako chce najväčšiu nemocnicu postaviť, prezradí do marca budúceho roka.

Po dvoch rokoch sa končí snaha štátu postaviť novú nemocnicu v Bratislave cez PPP projekt. Tento zámer mala ešte bývalá vláda; teraz minister zdravotníctva Tomáš Drucker navrhuje zastavenie súťažného dialógu aj celého plánu, aby nemocnicu postavil súkromník a 30 rokov ju prevádzkoval.

Do legislatívneho konania ministerstvo predložilo materiál s názvom Aktualizácia informácie o zámere realizácie výstavby novej univerzitnej nemocnice v Bratislave, kde vládu žiada o povolenie zrušenia doterajšieho plánu. Čo bude s novou nemocnicou, chce ministerstvo povedať do marca budúceho roka. Stavba sa tak zrejme opäť posunie. Prvýkrát dal premiér Robert Fico príkaz na postavenie novej nemocnice pred štyrmi rokmi.

Hoci sa postup teraz ruší, nemocnica pre zmluvy s poradcami stála už 2,25 milióna eur bez DPH. Ešte bývalé vedenie ministerstva vlani vo februári uzavrelo zmluvu o poradenských službách s konzorciom Ernst & Young a Ružička Csekes. Okrem toho ešte za štúdiu uskutočniteľnosti zaplatili vyše 700-tisíc bez DPH.

Prečo menia postup

Prvý problém, o ktorom ministerstvo v návrhu píše, je financovanie. Tak, ako bol projekt nastavený, bol podľa uchádzačov veľmi riskantný. „Pri existujúcom rozložení rizika nie je projekt financovateľný zo strany komerčných bánk a bol by potrebný významný finančný vstup verejného sektora,“ píše ministerstvo.

Ak by však do financovania mal vstúpiť štát a firmy odmietajú riziko, ktoré malo byť naň prenesené, projekt už nie je taký výhodný, ako ukazovala štúdia, ktorú si ministerstvo v minulosti dalo urobiť od poradcov, píše dnešné vedenie.

Pôvodný návrh na PPP totiž bol, že súkromník nemocnicu postaví, bude ju 30 rokov prevádzkovať a bude si to splácať cez platby od poisťovní. Musel by teda tvoriť zisk. Predpokladaná cena nemocnice je štvrť miliardy.

Riziko PPP konštatovala aj analýza, ktorú robil štátny Inštitút finančnej politiky. „Sporné parametre, ako napríklad vlastníctvo nemocnice v rukách partnera, ako aj financovanie zabezpečené na základe dopytu (zdravotnou poisťovňou) či očakávaná štátna garancia, ukazujú, že náklady na financovanie, a teda aj efektivita vynakladania verejných prostriedkov sú v dôsledku väčšieho rizika vyššie, ako keby sa projekt realizoval priamo z verejných zdrojov,“ tvrdí Druckerovo ministerstvo.

Preložené: bolo by výhodnejšie, aby nemocnicu postavil štát za svoje peniaze.

Miesto bude iné

Nemocnicu mali pôvodne postaviť na bratislavskej Patrónke, kde bola donedávna vojenská nemocnica. Výstavba novej veľkej nemocnice však podľa ministerstva nie je možná bez zmeny územného plánu Bratislavy. To je však časovo náročné a úspešný uchádzač ani ministerstvo to nevie ovplyvniť, tvrdia v materiáli.

A ešte k tomu by za tento pozemok muselo ministerstvo zaplatiť 35 miliónov eur. O tejto sume sa zatiaľ nehovorilo. „Pozemok je vo vlastníctve akciovej spoločnosti so 100 % majetkovou účasťou štátu – Nemocnica svätého Michala. Majetok akciovej spoločnosti nemožno bezodplatne prevádzať tak, ako sa to deje v prípade správcov majetku štátu,“ napísalo ministerstvo.

Minister Drucker teraz zvažuje, že by nová nemocnica bola na Rázsochách alebo v Ružinove.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie