Denník N

EÚ hrozí tretia kríza, Valóni zablokovali dohodu s Kanadou a skoro rozplakali jej ministerku

Dohoda s Kanadou sa zatrhla na Valónoch. Foto – TASR/AP
Dohoda s Kanadou sa zatrhla na Valónoch. Foto – TASR/AP

Malý, 3,5-miliónový región môže premeniť Európsku úniu na irelevantný klub rozhádaných krajín bez globálneho vplyvu.

Je Európska únia schopná fungovať ako globálna veľmoc alebo sa z nej postupne stane klub hašterivých členských krajín, kde bude každý myslieť iba na seba, bez skutočného vplyvu na medzinárodnej scéne?

Túto otázku vyprovokoval malý belgický región Valónsko, keď zablokoval prijatie veľkej dohody o voľnom obchode s Kanadou. Tá je známa pod skratkou CETA (Komplexná hospodárska a obchodná dohoda) a jej hlavnou pointou je zrušenie väčšiny ciel na tovar.

Belgický premiér Charles Michel priznal, že pre Valónov nemôžu vo štvrtok za svoju krajinu dohodu podpísať.

Presmutná Kanada a zahanbená Únia

Od čias Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) ide o najväčšiu obchodnú iniciatívu Kanady vôbec. Nie je preto prekvapivé, že keď sa koncom minulého týždňa valónsky premiér vo svojom sídle niekoľko desiatok míľ od Bruselu zaťal, vyšla kanadská ministerka obchodu Chrystia Freelandová z rokovania so slzami na krajíčku.

Scéna sa odohrala nie dlho po tom, čo sa slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ podarilo získať prísľub všetkých zvyšných lídrov 27 krajín EÚ za podporu zmluvy. Veľké plány však skomplikoval malý frankofónny región z krajiny, kde Európska únia sídli.

„Toto rozhodne nie je naše fiasko. Za to určite nemôžeme, naše predsedníctvo urobilo všetko pre to, aby k podpisu došlo. Získali sme súhlas všetkých krajín EÚ, čo je jednoznačne náš úspech,“ komentoval situáciu štátny tajomník Ivan Korčok, splnomocnenec pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

To vyvrcholí tento týždeň bratislavským Tatra samitom za účasti viacerých eurokomisárov a ministrov financií vrátane Wolfganga Schäubleho z Nemecka.

Čo podľa Korčoka riskuje EÚ

Ak dohoda, ktorú Korčok hodnotí ako veľmi dobrú a strategicky významnú, naozaj neprejde, EÚ podľa neho čaká veľký problém. Stane sa rizikovým partnerom pre ostatné krajiny, ktoré by s ňou niekedy chceli uzavrieť podobnú dohodu.

„EÚ môže prísť nielen o svoj obchodný vplyv, ale celkovo o pozíciu globálneho hráča na medzinárodnej scéne,“ povedal Ivan Korčok.

Valónski lídri argumentujú obavami o svoj poľnohospodársky priemysel, ktorý by nemusel zvládnuť import lacného bravčového a hovädzieho mäsa z Kanady. Naopak Európa a Kanada si sľubovala od zrušenia ciel zvýšenie obchodu o 20 percent.  

„Je zjavné, že EÚ nie je teraz schopná medzinárodnej dohody, a to ani s krajinou, ktorá s ňou zdieľa európske hodnoty, ako je Kanada, s krajinou, ktorá je trpezlivá,“ povedal Freelandová. „Kanada je sklamaná. Osobne som veľmi sklamaná, pracovala som na tom veľmi tvrdo. Rozhodli sme sa ísť domov. Skutočne som veľmi, veľmi smutná,“ povedala ešte v piatok kanadská ministerka. Na dohode sa pracovalo sedem rokov.

„Ak to na tomto skolabuje, tak po finančnej a migračnej kríze má Európska únia na krku nový malér – stratí renomé a bude čeliť obchodnej kríze,“ povedal Denníku N európsky diplomat pôsobiaci v Bruseli. Podľa neho slovenské predsedníctvo urobilo, čo mohlo. Či sa nakoniec plánovaný samit EÚ-Kanada za účasti premiéra Justina Trudeaua odohrá, v pondelok popoludní stále nebolo nejasné.

Brusel stále verí

Valónski lídri odmietli ultimátum z Bruselu a v pondelok stále trvali na svojich požiadavkách. Sú jedným z piatich parlamentov, bez ktorého mandátu Belgicko CETA požehnať nemôže. Aj preto mnohí európski lídri tlačili na riešenie svojich partnerov v Belgicku. Tí zase vyčítali Komisii, že celú dohodu neschválil Brusel v takzvanom zrýchlenom konaní. To by zase ešte viac popudilo demonštrantov, ktorí majú s dohodou problém.

V Európskej komisii stále veria, že sa kolaps dohody ešte podarí zvrátiť, ak nie tento týždeň, tak najbližšie mesiace. „Verím, že toto nie je koniec procesu,“ povedala komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová.

To, čo sa odohralo v Namure, hlavnom meste Valónska, je symptomatické pre veľkú časť Európy, kde lokálni lídri využívajú európske témy na svoje domáce nadbiehanie voličom. Príkladom je tohtoročné referendum v Holandsku, kde voliči zamietli prijatie Asociačnej dohody s Ukrajinou, na ktorej sa predtým dohodli všetci lídri EÚ. Dodnes nie je jasné, ako sa to vyrieši.

Americký magazín Slate sa na valónske vydieranie EÚ pozerá s údivom. „Skúšajú moc vetovať obchodný pakt, ktorý ovplyvní vyše 500 miliónov ľudí. To je, ako keby orgány štátu Ohio mohli jednostranne rozhodnúť, či majú Spojené štáty podpísať dohodu TPP. Nik so zdravým rozumom by predsa nedizajnoval takéto vládnutie,“ napísal portál v článku Posledný dôkaz, že z EÚ sa stal totálny vrak.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie