Denník N

Penta postaví nemocnicu v Bratislave zrejme skôr ako štát, doteraz súkromník takú veľkú nemal

Finančná skupina Penta, ktorá má najväčšiu sieť malých nemocníc, plánuje postaviť veľkú koncovú nemocnicu za viac ako sto miliónov eur.

V bratislavskej lokalite Bory má byť o päť rokov prvá súkromná koncová nemocnica. Plánuje ju postaviť skupina Penta, ktorá prevádzkuje najväčšiu sieť regionálnych nemocníc (dnes ich tam patrí 14).

Penta chce začať s výstavbou o dva roky, nemocnica by mala byť hotová v prvej polovici roku 2021.

Nemocnica by podľa plánov finančnej skupiny, ktorá vlastní nemocnice, druhú najväčšiu poisťovňu aj sieť lekární, mala stáť viac ako sto miliónov eur. Predpokladá, že náklady by sa jej mali vrátiť o 20 rokov.

V Boroch na okraji Bratislavy má dnes Penta už veľké nákupné centrum a chce tam stavať aj obytnú štvrť.

Vizualizácia novej nemocnice v Bratislave. Zdroj: Penta
Vizualizácia novej nemocnice v Bratislave. Zdroj: Penta
Vizuálizácia - Svet zdravia
Vizuálizácia – Svet zdravia
Vizuálizácia - Svet zdravia
Vizuálizácia – Svet zdravia

400 lôžok, jednolôžkové izby

Partner Penty Eduard Maták, ktorý má v skupine na starosti zdravotníctvo, povedal, že táto oblasť je pre skupinu „strategický a dlhodobý projekt“. Podľa neho upustili od modelu nakúpiť firmu a so ziskom ju predať. Zdravotníctvo je podľa neho oblasť, kde „vieme podnikať a vytvárať hodnotu“.

Penta by tak prevádzkovala nemocnicu, kam by smerovali aj tí najťažší pacienti. Doteraz mala nemocnice regionálneho významu, ktoré pri ťažkých prípadoch posielali pacientov do veľkých štátnych fakultných a univerzitných nemocníc. Veľké nemocnice doteraz vlastnil u nás len štát.

Penta tvrdí, že by nemocnica mala byť pre poistencov všetkých poisťovní, nielen Dôvery, ktorú vlastní. S ostatnými poisťovňami, napríklad so štátnou a najväčšou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, však ešte nerokovala. Ešte nevedia ani to, kto nemocnicu postaví. Napríklad najnovší administratívny projekt Penty stavia Váhostav Juraja Širokého, o ktorom sa dlho hovorilo ako o spolumajiteľovi Dôvery. On to popieral.

Nemocnica Penty by mala mať 400 lôžok. Malo by v nej byť 14 operačných sál, urgentný príjem, 36 jednolôžkových izieb intenzívnej starostlivosti, pôrodnica, perinatologické centrum, centrum zamerané na liečbu mozgových príhod, schopné zvládnuť aj náročné operácie poranení chrbtice, panvy a mozgu, transplantačné centrum zamerané na príbuzenské transplantácie.

Všetky pacientské izby majú byť jednolôžkové s doplnkovým lôžkom pre sprevádzajúcu osobu. „Samozrejmosťou bude samostatné sociálne zariadenie upravené aj pre imobilných pacientov,“ tvrdí Penta.

Lekári zo zahraničia

Nemocnica by mala byť pavilónového typu s prepojenou centrálnou osou a s oddelenými logistickými tokmi pre pacientov, personál, dodávateľov, respektíve pre akútnych pacientov prichádzajúcich na urgentný príjem. Budova bude mať päť poschodí – jedno podzemné, štyri nadzemné.

Pracovať tam má 1200 ľudí, z toho zhruba 230 lekárov a 700 ošetrovateľov.

Riaditeľ projektu nemocnice Anton Hanušín hovorí, že zamestnancov hľadajú aj v zahraničí. „Prvých kľúčových ľudí plánujeme zamestnať už v tejto fáze, aby sa mohli aktívne podieľať na definovaní detailného dizajnu či procesov,“ povedal.

Jedným z prvých zamestnancov je lekár Vladimír Černák, ktorý od roku 2004 pôsobí ako kardio- a hrudný anestéziológ v Univerzitnom medicínskom centre Groningen v Holandsku.

Vizuálizácia - Svet zdravia
Vizuálizácia – Svet zdravia
Vizuálizácia - Svet zdravia
Vizuálizácia – Svet zdravia

ba8-1

Už jednu stavajú

Penta už jednu nemocnicu stavia. Ide o všeobecnú nemocnicu v Michalovciach, ktorá by mala začať fungovať v roku 2018. Nemocnica na východe má mať 310 lôžok a Penta za ňu chcela zaplatiť 34 miliónov. Nemocnicu v Michalovciach má na starosti holandský architektonický ateliér Dutch Health Architects, ktorý navrhol aj bratislavskú nemocnicu.

Novú nemocnicu v Bratislave chce stavať aj štát. Pôvodne mala plne fungovať v prvom polroku 2018, tento termín neskôr posunuli na rok 2020. To sľubovalo bývalé vedenie ministerstva zdravotníctva. Minister Tomáš Drucker (nominant Smeru) už konkrétne termíny dnes nedáva. „Ambícia je, aby to bolo v tomto volebnom období, urobíme všetko pre to, aby to bolo počas týchto štyroch rokov, ale neviem povedať, či to stihneme,“ povedal v minulosti.

Teraz ministerstvo opäť rieši, ako a kde nemocnicu postaviť, vrátilo sa tak na začiatok úvah o novej nemocnici.

Len nedávno minister predložil vláde materiál, kde zrušil plány bývalého vedenia postaviť nemocnicu cez PPP, zmenil aj lokalitu – povodne mala byť nemocnica na Patrónke, po novom to budú Rázsochy alebo Ružinov. Minister zvažuje aj to, že by boli dve menšie nemocnice.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie