Denník N

Štátnym zamestnancom meškajú výplaty, ministerstvo vie o probléme mesiace

Bývalá šéfka Metodicko-pedagogického centra Danka Kapucianová. Foto – TASR
Bývalá šéfka Metodicko-pedagogického centra Danka Kapucianová. Foto – TASR

Na to že Metodicko-pedagogické centrum nemá dosť peňazí, upozorňovala ešte jeho bývalá riaditeľka. Zamestnanci nedostali načas výplatu za október.

Desiateho novembra mali podľa zmluvy dostať zamestnanci Metodicko-pedagogického centra (MPC) výplatu, na účty im však neprišla. Štátny úrad, ktorý patrí pod ministerstvo školstva a po celom Slovensku zamestnáva 179 ľudí, totiž nemá peniaze.

„MPC, vzhľadom na svoju dlhodobo vážnu ekonomickú situáciu, ako zamestnávateľ nemalo v termíne určenom na výplatu miezd zamestnancom za mesiac október 2016 dosť finančných prostriedkov na svojom účte,“ napísalo centrum.

O tom, že nemá peniaze, dalo vedieť zamestnancom aj odborom.

Doliali im peniaze

Centrum patrí pod ministerstvo školstva; to požiadalo rezort financií, aby mohli poslať centru ďalšie peniaze na výplaty. Ministerstvo financií im vyhovelo.

Peniaze navyše by tak už mali byť v MPC. „V rozpočte ministerstva školstva sa podarilo nájsť potrebné rezervy, ktoré boli 11. novembra uvoľnené na vyplatenie miezd zamestnancom,“ povedala hovorkyňa MPC Lucia Maková.

Zamestnancom by tak mali prísť výplaty v týchto dňoch. Situácia sa tak v centre na tento mesiac vyriešila.

Otázka však je, ako bude centrum svoje finančné problémy riešiť ďalej. Zabezpečuje napríklad kontinuálne vzdelávanie učiteľov a o tom, v akom rozsahu to má robiť, hovorí zákon.

„V úzkej súčinnosti s ministerstvom školstva sa hľadajú možnosti úspor. Do budúcnosti nie je vylúčené prehodnotenie rozsahu činnosti, ktorému musí predchádzať zmena legislatívy,“ hovorí Maková.

Ministerstvo to vie dlho

Toto centrum nemá peniaze dlhodobo. A ministerstvo, ktoré vedie Peter Plavčan (SNS), o tom vedelo už niekoľko mesiacov.

Bývalá riaditeľka Danka Kapucianová napísala koncom júla ministerstvu list, v ktorom písala o zlej finančnej situácii. Ministerstvo ešte začiatkom októbra hovorilo, že urobilo 11 rozpočtových opatrení. Čo to znamená a koľko peňazí navyše centrum dostalo, ministerstvo nepovedalo.

Na otázku, prečo centrum nemá dosť peňazí, ministerstvo školstva neodpovedalo. „Očakávame, že nová generálna riaditeľka sa ujme svojej úlohy a čo najskôr vyrieši všetky akútne problémy. Ministerstvo školstva je pripravené poskytnúť potrebnú súčinnosť,“ napísalo pred mesiacom.

Teraz sa k situácii rezort školstva nevyjadril. Na otázku, prečo nechal zájsť situáciu tak ďaleko, že zamestnanci nedostali načas výplaty, neodpovedal.

Kapucianová z centra odišla v polovici septembra na vlastnú žiadosť. Centrum po jej odchode nemalo takmer dva mesiace žiadne vedenie.

Meškalo tak napríklad vydávanie osvedčení o ukončení kontinuálneho vzdelávania. Učitelia si vďaka nemu zlepšujú vedomosti a po jeho absolvovaní dostávajú aj vyšší plat.

Peniaze na iný účet

MPC sa do médií v minulosti dostalo aj preto, že vlani v polovici augusta poslalo peniaze na zlý – podvodný účet. Na jar tohto roka sa peniaze mali vrátiť do MPC, tvrdilo centrum. „Peniaze, ktoré chcel získať neznámy páchateľ, sa všetky vrátili naspäť,“ napísalo vo vyhlásení v apríli tohto roka.

Na účet organizácie peniaze putovali postupne z piatich českých bankových účtov a jednej slovenskej banky po tom, ako v oboch republikách nadobudli právoplatnosť uznesenia o ich vydaní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie