Denník N

Ruského ministra zatkli po tom, ako prijal úplatok dva milióny dolárov

Ruský minister hospodárstva Alexej Uľjukajev. FOTO – TASR/AP
Ruský minister hospodárstva Alexej Uľjukajev. FOTO – TASR/AP

Minister hospodárstva Alexej Uľjukajev je najvyššie zatknutým ruským činiteľom od nevydareného puču ľudí z KGB v roku 1991.

Ruského ministra hospodárstva Alexeja Uľjukajeva zatkli pre podozrenie z korupcie.

Úplatok za vyše dva milióny dolárov (1,8 milióny eur) mal dostať za „pozitívne“ hodnotenie, ktorého výsledkom bolo, ťažobná firma Rosneft kúpila polovičný podiel v ropnej firme Bašněft. Peniaze podľa ruských médií dostal v hotovosti.

Jeho zatknutie oznámil ruský Vyšetrovací výbor (SK), ktorý je ruskou obdobou americkej FBI a spadá priamo pod ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý podľa svojho hovorcu o celej operácii vedel dopredu.

Vyšetrovatelia sa chystajú čoskoro vzniesť obvinenia. „Uľjukajeva sme zadržali v noci, okamžite po výsluchu,“ povedal pre Reuters vyšetrovateľ výboru.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal agentúre TASS, že je to vážne obvinenie. Uľjukajev (60) je najvyšším štátnikom v Rusku, ktorý bol zatknutý od nevydareného pokusu o puč v roku 1991. Podľa ruskej televízie Rossija 24 mu hrozí až 15 rokov väzenia.

Peniaze mu nastrčili ako pascu

Ako napísal ruský server Meduza, ide o výnimočnú akciu v boji proti korupcii. Doteraz zatýkali za branie úplatkov skôr nižších úradníkov, vyšetrovateľov SK či troch gubernátorov.

„Jedinečnosť situácie nie je len v tom, koho zatkli, ale aj ako sa to dostalo na verejnosť. Vyšetrovací výbor o tom informoval o 2:33 ráno moskovského času. Neskôr sa ukázalo, že Alexej Uľjukajev dostal peniaze počas vyšetrovacieho experimentu, ktorý sa odohral 14. novembra pod kontrolou silovikov,“ napísala Meduza.

Zatknutie by mohlo byť podľa New York Times aj nepriamym útokom na šéfa Rosneftu Igora Sečina. Telefón ministra Uľjukajeva mali vyšetrovatelia odpočúvať niekoľko mesiacov. Nebolo by to prvý raz, čo by nechal ruský prezident odpočúvať členov vlády.

Kontroverzný predaj Bašneftu

Ruská vláda dokončila predaj väčšinového podielu v stredne veľkej ropnej spoločnosti Bašněft do rúk domáceho giganta a zároveň konkurenta Rosnefť pred mesiacom. Za 50,8 percenta akcií Bašneft zaplatil štát 329,70 miliardy rubľov.

Predaj bol jedným z kľúčových bodov tohtoročného privatizačného programu ruskej vlády. Jeho cieľom je znížiť rozpočtový deficit, ktorý zvyšujú nízke ceny ropy.

Analytici upozorňujú, že privatizácia Bašneft viac než privatizácie pripomína koncentráciu v ropnom sektore do jedného monopolu. Predaj lukratívnej spoločnosti prebehol bez súťaže, hoci viacero spoločností prejavilo záujem o jej kúpu.

Vyšetrovatelia tvrdia, že celá kauza sa netýka predaja Bašneftu. Kritici však upozorňujú, že všetky okolnosti pripomínajú okolnosti násilného prevzatia spoločnosti Jukos do rúk štátu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie