Denník N

Malá Kaliňákova nemocnica v Starom Meste má najlepšie vybavenie na Slovensku

Nové CT v Nemocnici sv. Michala – TASR
Nové CT v Nemocnici sv. Michala – TASR

V malej Nemocnici svätého Michala je najlepšie vybavenie. Aj ministerstvo zdravotníctva spochybňuje, či ho vedia využiť.

Ak by ste si na Slovensku vyberali nemocnicu podľa kvality techniky, s ktorou tam pracujú, choďte do bratislavského Starého Mesta do Nemocnice sv. Michala. Je to najmladšia slovenská nemocnica, do ktorej nechal minister vnútra Robert Kaliňák nakúpiť najlepšiu zdravotnícku techniku, hoci poslaním ide v skutočnosti o stredne veľkú regionálnu nemocnicu.

Môže sa tak stať, že peniaze, ktoré stála na Slovensku najmodernejšia a najvýkonnejšia technika, nebudú ani zďaleka primerané úžitku, ktorý prinesú pacientom. Nebude sa v nej totiž robiť vrcholová medicína, primeraná kvalite týchto prístrojov, ako napríklad v koncových fakultných nemocniciach či špecializovaných zdravotníckych ústavoch.

Keď Nadácia Zastavme korupciu zverejnila podozrenie, že nákupy vybavenia pre túto novú nemocnicu s celkovým rozpočtom vrátane stavby 50 miliónov eur boli predražené, Druckerovo ministerstvo zdravotníctva sa Kaliňákovej nemocnice zastalo. Povedalo, že ceny, za ktoré nakupovali, sú zrejme primerané, no zároveň naznačili, že kupovali zbytočne draho, pretože nakupovali kvalitu, ktorú nepotrebujú. Podľa ministerstva zdravotníctva treba diskutovať, či také vybavenia, „ktoré nemajú k dispozícii žiadne zariadenia, vrátane našich špecializovaných ústavov na Slovensku, sú potrebné v tejto nemocnici“.

Nová Kaliňákova nemocnica dala len za nové špičkové CT, magnetickú rezonanciu a mamograf 3,3 milióna eur. Ak by nakupovali tieto zariadenia v úrovni, ktorú teraz odporúča svojim regionálnym nemocniciam Drucker, minuli by na to možno až o tretinu menej.

Prístroje podľa kvality

Ministerstvo zdravotníctva teraz napríklad  centrálne nakupuje pre svoje nemocnice cétečká. Najdrahšie povolí nakúpiť špecializovaným ústavom, menšiu kvalitu si už budú môcť dovoliť fakultné nemocnice, po nich nasledujú regionálne nemocnice a polikliniky.

Menšie nemocnice totiž nemajú personál na to, aby robili najkomplikovanejšie zákroky, na ktoré je potrebná aj najkvalitnejšia technika. Kvalitnejšie, a teda aj drahšie prístroje by totiž nemocnica bez skúseného personálu nevyužila a vedela by na nich robiť len vyšetrenia, ktoré by zvládli aj menej kvalitné, a teda aj lacnejšie stroje.

„Samozrejme, otázka primeranosti investície k ich účelnému využitiu je vždy dôležitá,“ hovorí ministerstvo zdravotníctva.

Potrebu techniky, ktorú Kaliňákova nemocnica kúpila, spochybňuje aj analytik inštitútu INEKO Dušan Zachar: „Treba diskutovať o tom, či si môže taká relatívne malá, nekoncová nemocnica, ktorá len výnimočne preberá pacientov z iných nemocníc (takzvané prijaté preklady), ktorá nemá de facto ani urgentný príjem, dovoliť kupovať také drahé, najšpičkovejšie prístroje,“ povedal Zachar. Nemocnica má vyše sto lôžok.

Pripomína aj to, že táto nová nemocnica má zlé hospodárske výsledky: takmer 4 milióny eur záväzkov po lehote splatnosti a vyše 6 miliónov eur straty za minulý rok. „Tu ide zasa o príklad, že treba posudzovať, akú hodnotu vieme získať za vynaložené peniaze,“ hovorí Zachar.

Treba sa pozerať na využitie

Schválilo by ministerstvo zdravotníctva nákup takej kvalitnej techniky do bývalej vojenskej nemocnice v centre Bratislavy, ak by o tom rozhodovalo rovnako ako vo svojich nemocniciach?

Druckerovo ministerstvo priamo neodpovedá: „Ministerstvo nie je zriaďovateľom tohto zdravotníckeho zariadenia a nedisponuje ani detailnými koncepčnými informáciami súvisiacimi s jeho plánovaným rozvojom a zameraním. Ide však o nemocnicu silového rezortu, ktorá má plniť aj osobitné úlohy v prípade mimoriadnych situácií. Preto nedokážeme objektívne odpovedať na vašu otázku.“

Ministerstvo vnútra najšpičkovejšiu techniku vo svojej nemocnici obhajuje. Ale nie tým, že ju už teraz potrebuje, ale tým, že vydrží dlhšie. „Kúpili sme najvyššie rady prístrojov na trhu, pretože vieme, že najbližších desať-pätnásť rokov k ich obmene nedôjde,“ povedal hovorca Ivan Netík.

Ministerstvo aj vedenie nemocnice o nákupe high-endovej techniky do nemocnice informovali dopredu. „Dôvodom je fakt, že nemocnica nemá financie na obnovu medicínskeho vybavenia každých 5 rokov, ako to je napríklad v zahraničí. Napríklad magnetickú rezonanciu, ktorú sme menili, mala 15 rokov. CT prístroj viac ako 15 rokov,“ povedal Netík.

Ministerstvo vnútra teda predpokladá, že v súčasnosti špičková zdravotnícka technika bude štandard v malých nemocniciach a tieto prístroje teda budú môcť používať možno až desiatky rokov. Neráta s rizikom, že technologický vývoj pôjde iným smerom a v súčasnosti high-end technológie zostarnú rýchlejšie, ako sa predpokladalo.

„Nielen v prípade zdravotníckej techniky, ale vo všeobecnosti platí, že modernejšie prístroje dokážu dlhšie časové obdobie poskytovať službu na požadovanej kvalitatívnej úrovni ako tie menej moderné, treba však vždy brať do úvahy ich potenciál využitia v súčasnosti, ako aj v budúcich obdobiach,“ komentuje ministerstvo zdravotníctva.

Pre porovnanie: Nemocnica sv. Michala je v Bratislave, kde sídli aj najväčšia univerzitná nemocnica. Jedna z jej budov v Starom Meste je len pár metrov od Nemocnice sv. Michala. Univerzitná nemocnica má najťažších pacientov na Slovensku, keď nemocnice nevedia, ako liečiť pacienta, pošlú ho práve sem.

Najväčšia naša nemocnica má tri CT prístroje – najstarší má 12 rokov (bežná životnosť prístrojov je do desať rokov), najmladší štyri. Magnetická rezonancia má 12 rokov. Nemocnica má tri mamografy – najmladší má dva roky, najstarší 21. Najstaršie ultrazvuky a röntgeny majú dokonca vyše 30 rokov. Celkovo majú 45 röntgenov a 38 ultrazvukov.

Papalášska nemocnica?

Dôvodom veľmi kvalitnej techniky v Nemocnici sv. Michala by mohlo byť, že nemocnica je určená pre ústavných činiteľov. Nemocnica sv. Michala má totiž iné postavenie ako nemocnice ministerstva zdravotníctva. Je určené aj pre policajtov, vojakov či hasičov.

Minister vnútra Robert Kaliňák však od otvorenia odmietal, že by malo ísť o „papalášsku“ nemocnicu. Pred otvorením ministerstvo vnútra odhadovalo, že 90 percent pacientov, ktorých nemocnica vybaví, budú tvoriť obyčajní ľudia, nie vojaci či policajti.

Potvrdzujú to aj hospitalizácie najvyšších ústavných činiteľov v tomto roku. Premiér Robert Fico (SMER) ani predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) neboli v tejto nemocnici operovaní. Fica operovali v srdcovo-cievnom ústave, Danka v Národnom onkologickom ústave.

Nemocnica už v minulosti povedala, že sa so špecializovanými ústavmi v otázke výkonov nebude predbiehať. „Nemáme ambíciu konkurovať v rámci chirurgie Národnému onkologickému ústavu či ústavu srdcovo-cievnych chorôb, no čo sa týka štandardu, myslím, že na Slovensku sme špička,“ povedal SME pred rokom riaditeľ nemocnice Marian Križko. Aj oni pritom pri niektorých prípadoch posielajú pacientov do univerzitnej nemocnice.

Napríklad preložili niekoľko pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou na neurológiu v Nemocnici Staré Mesto, lebo tam je špičkové pracovisko. Univerzitná nemocnica prijala aj niekoľkých pacientov na fyziatricko-rehabilitačné oddelenie, na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie a jeden pacient bol prijatý na internej klinike. Prijali aj pacientov na neurochirurgiu, lebo Nemocnica sv. Michala také oddelenie nemá.

Začalo sa to vysokými cenami

Diskusia o Nemocnici sv. Michala sa začala minulý týždeň, keď Nadácia Zastavme korupciu urobila analýzu veľkého nákupu o tejto nemocnici. Nadácia sa pozrela na obstarávanie za takmer 23 miliónov eur, kde nemocnica nakupovala takmer 900 rôznych položiek.

Minister Kaliňák aj riaditeľ nemocnice hovorili, že nemocnica nakúpila za najlepšie ceny. Analýza Nadácie Zastavme korupciu ukazuje, že výhodný bol nákup najdrahších prístrojov. Pri preverení 90 položiek, ktoré tvorili zhruba tretinu celého nákupu, však zistili niečo iné. „Zistenia Nadácie Zastavme korupciu ukazujú, že miesto šetrenia peňazí v skutočnosti mohlo dôjsť až k takmer 50-percentnému predraženiu,“ napísali na svojom blogu.

Nákup v štátnej nemocnici teraz preverí aj Národná kriminálna agentúra. Hovoriť o nej majú aj ľudia z nadácie s analytikmi ministerstva zdravotníctva a so zástupcami nemocnice.

„Z 89 porovnávaných položiek sa do Nemocnice sv. Michala len štyri kúpili lacnejšie ako v minulosti pre iné nemocnice. Pri všetkých ostatných štát pravdepodobne preplácal,“ vysvetľuje nadácia.

Zverejnila aj niektoré veľmi vysoké ceny: vozík PR9200 im zacenila firma Vitamed.SK na 328 eur za kus. Nemocnica ich kúpila 59 a jeden stál 1170 eur. Defibrilátor Philips Heartstart XL kúpila Univerzitná nemocnica v Martine za 5994 eur s DPH. Martinská nemocnica nakupovala jeden kus, Nemocnica svätého Michala ich nakupovala 14 naraz a jediný stál 11 520 eur s DPH, čiže takmer dvojnásobok.

Nemocnica analýzu spochybňuje a hovorí, že nadácia nemala dostatočné informácie o špecifikácii prístrojov, aby ich dokázala kvalifikovane porovnať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Bratislavské nemocnice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie