Denník N

Na výlety s dozimetrom do Černobyľa už láka aj naša veľká cestovka

Turista si fotografuje tabuľu s nápisom Černobyľ na Ukrajine. FOTO TASR
Turista si fotografuje tabuľu s nápisom Černobyľ na Ukrajine. FOTO TASR

Zo Slovenska ročne vycestujú organizovane aj individuálne stovky ľudí na Ukrajinu, do oblasti, kde došlo k výbuchu atómovej elektrárne.

Ešte pred niekoľkými rokmi to bol výlet len pre tých najotrlejších adrenalínových nadšencov. Na miesto, kde pred 30 rokmi došlo v atómovej elektrárni k výbuchu, ktorý si vyžiadal mnoho obetí a vyľudnil na desaťročia blízke okolie, sa totiž odvážil vypraviť zo Slovenska málokto.

No po rokoch láka Černobyľ ľudí stále viac, aj preto sa ponuka výletov do tejto časti Ukrajiny postupne rozširuje. Ukazuje to aj príklad najväčšej slovenskej cestovky Satur, ktorá sa rozhodla zaradiť zájazd s návštevou Černobyľa do budúcoročnej ponuky poznávacích zájazdov.

Doteraz organizovala takýto pobyt pre individuálnych záujemcov. „Z návštev miesta najväčšej jadrovej katastrofy na svete máme pozitívne ohlasy od klientov,“ vraví Jana Zedníková z marketingu CK Satur.

Tomu, že bude o túto novinku dostatočný záujem, verí natoľko, že ráta hneď s dvomi termínmi. Na prvý výlet by sa mali vybrať záujemcovia v júni, na ďalší v septembri.

Ráta s odletom z Košíc

Satur tvrdí, že sa rozhodol ponúkať návštevu Černobyľa práve preto, že záujem ľudí cestovať do tejto oblasti stúpa. Podľa Zedníkovej to potvrdzujú reakcie klientov v dotazníkoch.

„Pre mnoho ľudí to predstavuje tajomné a veľmi špecifické miesto. Navyše do oblasti Černobyľa by sa bez pomoci miestnej agentúry sami nedostali,“ vraví Zedníková. Táto cestovka ponúka návštevu Černobyľa v kombinácii s niekoľkodňovým pobytom v Kyjeve a myslí si, že to môže byť zaujímavá kombinácia.

Turisti prechádzajú popri konštrukcii tajného radaru DUGA, ktorý sa nachádza v černbyľskej zóne neďaleko atómovej elektrárne. FOTO - TASR
Turisti prechádzajú popri konštrukcii tajného radaru v černobyľskej zóne neďaleko atómovej elektrárne. FOTO – TASR

Potenciálnych záujemcov zo západného či stredného Slovenska by mohlo na tejto ponuke odradiť, že zájazd do Černobyľa počíta s odletom z Košíc. Cestovka to zdôvodňuje tým, že má väčšinu zájazdov s odjazdom z Bratislavy či Viedne, a preto sa rozhodla ponúknuť niečo aj pre klientov z východného Slovenska.

No keďže registruje aj nové letecké spojenie Bratislavy s Kyjevom, nevylučuje ani to, že prípadne pridá zájazd s odletom z Letiska M. R. Štefánika aj pre klientov z okolia hlavného mesta Slovenska.

Štyri pätiny tvoria muži

Ak sa aj podarí Saturu naplniť kapacitu dvoch naplánovaných turnusov budúcoročných zájazdov, nevypraví zo Slovenska na miesto, ktoré odrádza od návštevy aj mnohých Ukrajincov, toľko ľudí ako špecialista na výlety do tejto oblasti Chernobyl.wel.com. Podľa Dominika Orfanusa z tejto cestovky s ňou totiž ročne do Černobyľa cestuje asi 2000 ľudí, z nich je okolo 300 zo Slovenska.

„Záujem sa zvyšuje, ide o približne dvojnásobný počet oproti minulému roku. No treba vziať do úvahy aj to, že sa situácia na východe Ukrajiny upokojila a ľudia sa menej boja cestovať k nášmu východnému susedovi,“ dodal Orfanus.

Foto N - Andrej Sarvaš
Foto N – Andrej Sarvaš

Hoci táto cestovka s pôsobnosťou vo viacerých krajinách ponúka niekoľko typov výletov, jej slovenská pobočka sa špecializuje najmä na dvojdňové výlety. Medzi záujemcami z celého Slovenska, ktorí sa na ne vyberú, výrazne prevažujú muži, tvoria asi štyri pätiny klientov zo Slovenska, ktorí sa do Černobyľa cez tohto organizátora vyberú.

No na webe si pobyt chvália aj ženy. „Keď si predstavím, že som sa do Černobyľa bála ísť a nakoniec som sedela za jedným stolom s ľuďmi, čo tam od havárie žijú, bolo mi trápne. Srdečnosť a pohostinnosť babičky by som nečakala ani vo sne. Z toho zážitku som žila ešte tri mesiace!“ píše na webe cestovky Lucia.

Opustené sídlisko v Pripjati. Foto N - Andrej Sarvaš
Opustené sídlisko v Pripjati. Foto N – Andrej Sarvaš

Aj keď je záujem Slovákov najmä o predĺžené víkendové dvojdňové pobyty, medzi našincami podľa Orfanusa stúpa záujem aj o súkromné zájazdy. V takých prípadoch sa na klientom zadaný termín na mieru ušije program v tejto lokalite.

Vedia zaručiť bezpečnosť?

Pri tomto zájazde viac ako pri mnohých iných záujemcov zaujíma, aké veľké riziko podstúpia, ak sa vyberú do lokality, v ktorej je aj po 30 rokoch stále istá dávka žiarenia. Satur ubezpečuje, že sa určite netreba ožiarenia báť.

Argumentuje tým, že výlety do Černobyľa sa organizujú už niekoľko rokov.

„Klienti dostanú pri vstupe do oblasti dozimeter, na ktorom si budú môcť sledovať aktuálne ionizačné žiarenie. Celková dávka, ktorej je človek vystavený počas návštevy, je podobná ako pri interkontinentálnom lete lietadlom alebo pri jednom vyšetrení u lekára,“ reagovala na otázky o bezpečnosti Zedníková zo Saturu.

Tturisti merajú stupeň radiácie neïaleko ukrajinskej atómovej elektrárne Černobyľ. FOTO - TASR
Turisti merajú stupeň radiácie neďaleko ukrajinskej atómovej elektrárne Černobyľ. FOTO – TASR

Špecialista na výlety do Černobyľa si ani po niekoľkých rokoch organizovania výletov na také jednoznačné vyjadrenia o zaručení bezpečnosti klientov v tejto oblasti netrúfa. Vraví, že turisti sú v bezpečí, keď sa držia pravidiel a pokynov svojho slovenského sprievodcu.

„Rádioaktívne žiarenie majú ľudia v obývačke, nehovoriac o fajčení či banánoch. Pravda však je, že väčšinu času počas výletu bude klientovi svietiť na jeho dozimetri to isté žiarenie, ako napríklad v Bratislave či v Košiciach, teda bežné prírodné žiarenie,“ povedal Orfanus.

Na miesta so zvýšenou radiáciou klientov pravidelne upozorňuje sprievodca, pretože to si turisti radi fotia. „Počas dňa dostanú turisti žiarenie asi 2 až 3 mikrosieverty. Bezpečná dávka pre pracovníkov elektrární v Mochovciach je 100 mikrosievertov,“ dopĺňa na porovnanie Orfanus.

Tvrdí, že kontaminované jedlo v tejto oblasti ešte nevidel, pretože sa do nej všetko prináša a varí zo surovín mimo zóny. Z černobyľskej zóny je navyše zakázané jesť napríklad ovocie či ryby.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Černobyľ

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie