Denník N

Reklamy nepomohli, štát musí už tretíkrát odsunúť termín pre povinné e-schránky

Vyzerá to tak, že ani január 2017 nebude definitívny termín pre povinné elektronické schránky. Má o tom rozhodnúť vláda.

„To je definitívny dátum, kedy už štát nebude tolerovať, že spoločnosti nie sú pripravené vstupovať do svojich dátových schránok.“ Tieto zásadné slová adresoval firmám podpredseda vlády Peter Pellegrini (Smer) v júli, keď avizoval, že termín pre povinné elektronické schránky sa odsúva na január 2017 a je to tak naposledy.

Dnes to však vyzerá tak, že štát odsunie termín pre povinnú aktiváciu schránok znova. Oficiálne preto, lebo o to žiadajú podnikatelia.

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) navrhla, aby sa termín tejto povinnosti presunul na 1. júla 2017. Pellegrini podľa jeho hovorkyne predloží tento návrh na stredajšie rokovanie vlády.

Termín sa mení ako na bežiacom páse

Podnikatelia mali mať povinne e-schránky najprv od augusta 2015, potom sa termín presunul na august 2016. Ale keď sa august blížil, Pellegrini ako šéf nového úradu pre informatizáciu oznámil, že sa presúva na koniec roku.

„Keby sme chceli, jedným klikom spustíme všetkých 269-tisíc schránok na Slovensku. Ale nežijem vo vzduchoprázdne a vidím, koľko ľudí si musí ešte dovybaviť všetky tieto technické zariadenia,“ povedal vtedy Pellegrini (Smer).

Spomínané číslo hovorí o počte elektronických schránok firiem, ku ktorým sa dá dostať cez portál Slovensko.sk (prihlásenie je vpravo hore). V lete ich nemalo aktivované ani percento firiem, teraz to sú to len asi 4 percentá.

Štát začal informačnú kampaň na jeseň. Pred vyše týždňom ministerstvo vnútra poslalo štatutárom list, aby s vybavením elektronického občianskeho nečakali na koniec roka.

Potom opakovane hlásilo, že je bratislavské klientske centrum preplnené. Štatutárom radilo, aby si podľa možnosti vybavili eID mimo Bratislavy.

Môže sa im to hodiť

Neskorší termín pre povinnú aktiváciu e-schránok by sa tak ministerstvu vnútra mohol celkom hodiť, nemuselo by teraz riešiť, čo s preplneným klientskym centrom, ktoré pre nával ľudí nestíha.

Navyše, zatiaľ nie je doriešená ani otázka, ako sa do schránky prihlási štatutár – zahraničná osoba, ktorá nemá na Slovensku žiadny pobyt. „Identifikátor pre zahraničné osoby je teraz na pleciach ministerstva vnútra,“ povedal ešte v lete Pellegrini.

Aj jeho úrad získa viac času na to, ako presvedčiť ľudí, aby si eID vybavovali priebežne. Už sa na rady, ako na to, pýtal odborníkov z tretieho sektora.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie