Denník N

Frustračná apka, susedská platforma, akovybavit.sk – IT-čkári ukázali, ako jednoducho zlepšiť život

Niekedy stačí nápad a nemusíte trebárs čakať dlho na úrade.

Predstavte si, že cez mobil pošlete niekomu na číslo jeho ŠPZ správu, že zle parkuje, nemá zapnutú smerovku, práve mu odťahujú auto alebo mu dávajú papuču. Majiteľ auta by túto správu dostal buď na mobil, alebo do mailu, podľa toho, ako by si to nastavil. Nevedeli by ste, o koho ide, ale správa by sa k nemu dostala.

To je len jeden z nápadov asi 60 IT-čkárov a ďalších chytrých ľudí okolo Slovensko.digital, ktorí hľadali nápady, ako sa dá lepšie zorganizovať, alebo zjednodušiť to, čo štátu až tak dobre nejde.

Pozrite si, akými aplikáciami by chceli zjednodušiť život občanov v tomto štáte:

  • Frustračná apka. Autor nápadu hovorí, že by pomohla každému, kto sa chystá na úrad, lebo by zistil, koľko je tam ľudí, ako rýchlo sa hýbu, koľko teda trvá, kým úradník vybaví jedného klienta.
  • Apka pre notifikácie. Aby ste napríklad nepremeškali STK, preventívnu prehliadku, očkovanie, zaplatenie daní alebo nebodaj sobáš, automaticky vám príde notifikácia trebárs na mobil, ktorá vás na to upozorní.
  • Susedská komunikačná platforma. Zadáte si ulicu vo vašom meste a aplikácia vám nájde všetky „eventy“, akcie, podujatia, ktoré v jej blízkom okolí práve prebiehajú, prípadne čoskoro začnú a môžete sa do nich zapojiť.
  • Integrácia mapových podkladov. Vyberiete si mesto, napríklad Martin, a aplikácia vám ponúkne všetky dostupné mapy, ktoré sa mesta týkajú a ktoré dnes majú rôzne úrady.
  • Keď vám niekto ukradne doklady, alebo ich stratíte, musíte to oznámiť v banke, v zdravotnej poisťovni a aj inde, kde treba. Aplikácia na odcudzené alebo stratené doklady by pomohla trebárs bankám, aby si overili, či je doklad stratený.
  • Viete, koľko štát investoval do vašej ulice, koľko do susednej a koľko na druhom konci mesta? Zrátali by sa investície do opravy chodníkov, odstránené výtlky, nové smetné koše a pouličné lampy, ktoré pribudli. Možno by ste zistili, že za posledné tri roky práve do tej vašej ulice neinvestoval nič. Prirobili by sa aj štatistiky, či sa problém rieši a kto ho rieši.
  • Akovybaviť.sk. Postupne by sa zaznamenávali kroky a vytvárala wikipédia, ako postupovať, keď riešite nejakú životnú situáciu na úrade.
  • Bašternákov zoznam. Predstava je taká, že by sa spravila apka o vratkách DPH, koľko a kedy ich bolo vyplatených, kto ich kontroloval (daniari by však museli súhlasiť so zverejnením takýchto dát, lebo nie sú verejne dostupné).
  • Neviete po slovensky? Aplikácia  by pomohla cudzincom na Slovensku pri komunikácii s úradmi, v úvode hneď s cudzineckou políciou.
  • Aplikácia by vytvárala grafy, ako sa správajú firmy a trebárs aj živnostníci, keď sa mení legislatíva. Kedy vzniklo a zaniklo viac eseročiek a kedy živností?
  • Analýza IT firiem z verejne dostupných dát, ktoré sú dodávateľmi pre štát. Čo sú to za firmy, ako sa im darí, akú časť ich tržieb tvoria príjmy zo štátnych zákaziek?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie